България не забравя саможертвата на спасителите от Лим!

Кристиан Вигенин почете паметта на загиналите преди 10 години 12 български деца
Обновена: 6 апр 2014 17:33 | 6 апр 2014 16:48, Красимир Ангелов
14
България не забравя саможертвата на спасителите от Лим!
Поклонението пред мемориала в Гостун. Снимка: БТА

Българската държава и народ никога няма да забравят саможертвата на спасителите от тежката катастрофа край река Лим, при която загинаха 12 български деца, обяви външният министър Кристиан Вигенин пред мемориала на жертвите в Гостун.

„Искреното съчувствие, топлина и съпричастност, проявени от обикновените хора на 4 април 2004 г., прерасна в дълбоко приятелство между народите на България, Черна гора и Сърбия“, отчете българският дипломат №1.
 
Вигенин и министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора Иван Мъркич и Игор Лукшич положиха общ венец пред мемориала по повод 10-годишнината от трагичната катастрофа, при която загинаха 12 деца от Свищов.

Още по темата

Изминаха 10 години от нелепата катастрофа на българския ученически автобус, но болката, споменът и емоциите от потресаващата трагедия все още живеят в нас и семействата на загиналите деца, както и в съзнанието на хората от двете съседни общини - Биело поле в Черна гора и Приеполе в Сърбия, заяви Вигенин.

Нека е светла паметта на дванадесетте български ангели, каза Вигенин и подчерта, че българската държава, българският народ никога няма да забравят подвига и саможертвата на спасителите от Черна гора и Сърбия.

Той изброи имената им, сред които са д-р Суад Нуманович, Тарзан Милошевич, тогавашен кмет на община Биелополе, Стеван Пурич, тогавашен кмет на Приеполе, Есад Кощреба, Желко Божович и др.

С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите при трагичния инцидент. Преди това тримата министри се срещнаха с ръководството на община Биело поле и поднесоха венци на паметника "12-те рози" и пред паметника на жертвите от железопътната катастрофа край Биоч.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво се случи? Промени ли се нещо? Даваха по ТВ, репортаж, как ученици тръгват на екскурция, ще минат по същия маршрут, журналистите извикаха КАТ, появиха се ДАЙ, глобиха шофьора и автобуса продължи. ДАЙ няма ли право за задържат автобуса, учителката, представител на тур. агенция нагло обясняваха, как времето ги притиска и трбва да пътуват през ноща. Това е България, всеки си прави каквото си иска, няма закони, а и да има никой не ги спазва и после цялто общество съпреживява трагедии.
10
3
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
До БългаринНе ми се пиши българин, ***! Сръбският престолонаследник, бил българско момиченце не е бил комунист, нали! В репресиите главните участници са били македонстващи български ***. Никой не е избил повече македонци от македонците. За полирони мозъци като твоя мантрите "комунистите, Коминтерна и т.н." са универсалното обяснение. И не насаждай омраза към сръбския народ, народ достоен, народ с характер! Казвам го, нищо, че прадядо ми е герой от войната през 1885-та. Сърбите са братя!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** страда от деменция,не се занимавайте с него.
8
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ПРЕЗИДЕНТ !
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***,ужасявам се,природата жестоко се е подиграла с теб,бедни нещастнико.
6
12
 
4
 
! Отговори
Алов до 7 преди 10 години
Дано и твоито дете един ден да го търсят с водолази.
5
5
 
20
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Да не се забравя за дъртите даскалки, които не са дали път на децата а с дебелите си *** са запушили единствения път за спасение през люка. Докато се измушат *** за децата не е останал шанс да се спасят!!! Трябваше и тях да съдят задето първо са спасявали собствените си трътки, а не децата!
4
41
 
0
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Тея лапетии до кога ще ги спминаме? Издавили се издавили.Чудо голямо.Воля на всевишният.Ако се бяха родили риби нямаше да се издавят ,но пък някой можеше да ги изпържи.
3
5
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Няма да плюя по тази тема както е направил Вигенин. Да използва паметта на загиналите деца за дипломатически цели и да ни натяква колко били добри сърбите.Само ще питам знае ли колко са българските жертви в Македония на сръбските комунисти.Така че, Вигенин, не слагай под общ знаменател всички сърби.Пък другото да си тежи на твоята съвест.Колкото за загиналите за децата - нека роднините им бъдат горди с тях. Дано и вашите деца пребъдат.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"А ще забравят ли дъртите дебели даскалки дето излязоха от автобуса преди децата"На покрива на автобуса първо трябва да се качат един двама възрастни за да издърпват бързо децата, докато някой(шофьора) ги подава от долу. Иначе децата сами трявба да се набират, което и за някои възрастни е трудно.
1
9
 
28
 
! Отговори
Алов преди 10 години
А ще забравят ли дъртите дебели даскалки дето излязоха от автобуса преди децата и докато се провираха хлапетиите па се издавиха.