Психиатриите празни, улиците пълни с болни

У нас 10% от всички болнични легла са за хора с психични отклонения
54
Психиатриите празни, улиците пълни с болни
Снимка: Булфото

Психиатричните болници в страната са почти празни, макар че по улиците на градовете и селата се скитат видимо психично болни. Никой не знае дали те си пият хапчетата редовно, от какво точно страдат и кога ще изпаднат в криза, с която да станат опасни както за себе си, така и за обществото.

У нас болтичните легла за хората с психични отклонения са 4500, което прави 10% от всички легла в лечебните заведения в страната, заяви пред "Монитор" д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия „Свети Иван Рилски” в Курило.

Тя посочи, че в лечебните заведения болните могат да бъдат лекувани до определен период според състоянието си. След изписването им оттам те се връщат у дома си и лекуващите лекари губят контакт с тях до следващия път, когато им ги докарат с линейка, придружена от полицейски автомобил.

Оказва се, че през деня, когато близките им са на работа, няма кой да наблюдава и следи болните и тяхното състояние, както и дали приемат медикаментите си.

"Никой не знае в кой момент, като влязат в метрото, тези хора ще решат да бутнат някоя жена под влака например, каза д-р Гълъбова. "Докарват ни ги във влошено състояние и започваме терапията отново до следващия път, като в параграф 22“, допълни тя.

Експертите сочат, че има нужда от дневни центрове в България, които да работят с психично болните, които са изписани от лудницата. Такива центрова обаче няма, независимо от препоръките на Европейската комисия.

"Ако това се беше случило, сега щяхме да имаме една европейска психиатрична помощ", посочи д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Защо не преди 10 години
И те са хора! А и практиката показва, че това не е начинът да се лекуват-затворени и контролирани. Преди 2 века дори са ги оковавали във вериги/ е разбрали са, че е било грешка. Докато хората са ограничени и се страхуват от непознатото, никога няма да оздравеят психично болните, защото т. нар здрави, макат и те нездрави, но така таксувани, се грижат повече за кучето и котката си, а тези хора не ги считат за души, а досадни предмети.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРтолкова ли си безпомощен, че да сигнализираш за коментари, не знаех че се засягаш от всичко това, да не си почнал да буйстваш, внимавай, серизно ти казвам, пак ще те приберат.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само като се сетя че имаме министър който се кокори кат' халтава и се плези на заседания. Направо я хоспитализирайте.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРако до това се свеждат сексуалните ти фантазии, наистина те съжалявам
37
7
 
2
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Даа пич,и чичо доктор ще ти бие инжекция в дупето и ще ходиш като пинокио и ще станеш набързо секскукла на лудите в заведението,и така ще те порят като риба че мани.....
36
6
 
2
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Дааа и теб ще въдворим в карцера с меки стени да си викаш колкото си искаш и ще те наблюдавам през прозорче как си удряш главата в стената
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРима си спасение и за такива като тебе, не губи надежда, може да се намери свестен човек да те излекува.
34
4
 
2
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Хайде по-долу коментиращите луди да ви закарам с автобуса в Карлуково,и оттам да ви поемат с ръце белите престилки и да ви вържат на леглата и ще пиете сутрин сини хапчета,обед червени хапчета и вечер жълти хапчета.....защото аз съм лекарството за вас,а вие сте туморът на обществото който трябва да се изреже
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до ананимен 39много те моля, успокой се, изпий си лекарствата и почни да разсъждаваш и пишеш грамотно. те всички луди на секс ги избива като тебе.
32
0
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 10 години
това си състояние на прасето което му подхвърлят помия и си мисли ,че живее си е твой проблем.
31
0
 
4
 
! Отговори
до ананимен преди 10 години
Ще *** въдвориш когато отида и убивам,крада или си показвам пи*ката пред публиката каккто прави нормалната Емилия..А такива като мен само можеш да се учиш и да стоиш мирно.В моя съзнателен живот няма и петно нито от насилие,разюзданост или подобни изяви.Това че имам високо съзнание и ред не ме понасям системата ви не ме прави нито луда нито болна.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АНОНИМНАама ти нормална ли си! така всеки може да бъде принудително въдворен, независимо дали е болен или не, това е врата за много спекулации и злоупотреби. не ми обяснявай каква "сложна материя е". май тебе трябва да те въдворят в психиатрия
29
2
 
7
 
! Отговори
смех преди 10 години
Психиатриите празни, улиците пълни с болни-не само улиците-а и министерствата-мвр,мо,луди ни управляват,че даже и президента е луд,шизофреници в народното събрание,е тиквун агитирал малки деца да гласуват семействата им за герб-и това ако не е лудост
28
0
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 10 години
Наистина трябва да се внимава с приказките пред медиите, но, за беда, лудите действат и без да ги подсеща някой.По стар нашенски обичай най-напред създадохме проблем и едва след това тръгваме да търсим решение! А през това време плащаме за поддръжката на "почти празни" психиатрии, вкл. и заплатите на персонала.Горчив личен опит: Преди време, луд дядо беше влязъл в IV-а читалня на Нар.библиотека в София.Кряска,скача и си тръгна.Служителките бездействаха слисани.Значи е имал карта,щом е влязъл!
27
0
 
4
 
! Отговори
ананимен преди 10 години
пак сте на власт и казвате най-нагло и безочливо кой е луд и кой не е.Вземете госпожо да се образовате и тогава давайте мнение и квалификации на хората.Мога много до ви пиша за човешката психика но такава като вас няма дя разбере за какво и се говори.
26
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
За лудия Петко сте си виновни вие.Как така за един обикновен болен човечец вие е дошло лудата мисъл да пратите Баретите.Смях в залата и на всичкото отгоре те ви чакали.Кои бе госпожо ви чакаха? Една бедна жена и нейния син.Ами ако във вашия дом нахлуят хора въоръжени вие какво ще си помислите? В нормалните държави за това се съди,че сте влезнали във чужд дом защото дома е непрекосновен.Как ще обянсните стрелянето със гранатомети и 25г. показните убийства и грабежи от властта и на всичкото отгоре
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4500 легла са брутално малко. Необходими са поне 4.5 милиона. Всички са прекалено обидчиви, прекалено чувствителни, прекалено нервни, прекалено докачливи, гледат всеки с подозрение или надежда за свада. Това в резултат на пишман-свободата и още по-пишман демокрацията. Всички се зъбят един на друг за всяка дреболия и после се жалват, че живота им бил ставал все по труден. Болни хора. Луди хора.
24
1
 
6
 
! Отговори
Пак чиновническа преди 10 години
некадърност!Значи, имало е възможност с европейска помощ да ограничим тази беда.А сега какво ще стане? Ще ги прибираме на групи в лудниците, издръжката им ще е за сметка на всички нас. После ще приемат други на тяхно място, после ще създадат дневните центрове, което пак струва пари.Чак тогава ще видим европейска субсидия, каквато е можело отдавна да сме получили.Но има и друг въпрос. Колко от тези болни родени вследствие на кръвосмесителен секс, който е "културна традиция" за едно малцинство?
23
0
 
8
 
! Отговори
аноинимен преди 10 години
прикрити зад маската на ВЛАСТТА.Колкото тия хора са убивали през годините нито един луд с диагноза не може да го постигне за един цял живот.Ако нямате задълбочено аналитично и логично мислене не говорете глупости да вменявате на хората малоценност и комплекси.ка Как ще ми обясните че хора са давани да бъдат изядени от прасетата или са се извръщавали със тяхното тяло и душа.Но явно на вас това ви допада и го наричате НОРМАЛНОСТ УСПЕХ И СЕ КЛАНЯТЕ ДЪЛБОКО ДО ЗЕМИ НА ТАКИВА ХОРА.
22
1
 
4
 
! Отговори
Заклеех се!!! преди 10 години
Какво чака Гламавия Секретар да им праща спец отряда за борба с терористи,да ги изтребва тия луди,че само тормозят МВР!!!Вече има опит с лудия Петко!!!