Психиатриите празни, улиците пълни с болни

У нас 10% от всички болнични легла са за хора с психични отклонения
54
Психиатриите празни, улиците пълни с болни
Снимка: Булфото

Психиатричните болници в страната са почти празни, макар че по улиците на градовете и селата се скитат видимо психично болни. Никой не знае дали те си пият хапчетата редовно, от какво точно страдат и кога ще изпаднат в криза, с която да станат опасни както за себе си, така и за обществото.

У нас болтичните легла за хората с психични отклонения са 4500, което прави 10% от всички легла в лечебните заведения в страната, заяви пред "Монитор" д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия „Свети Иван Рилски” в Курило.

Тя посочи, че в лечебните заведения болните могат да бъдат лекувани до определен период според състоянието си. След изписването им оттам те се връщат у дома си и лекуващите лекари губят контакт с тях до следващия път, когато им ги докарат с линейка, придружена от полицейски автомобил.

Оказва се, че през деня, когато близките им са на работа, няма кой да наблюдава и следи болните и тяхното състояние, както и дали приемат медикаментите си.

"Никой не знае в кой момент, като влязат в метрото, тези хора ще решат да бутнат някоя жена под влака например, каза д-р Гълъбова. "Докарват ни ги във влошено състояние и започваме терапията отново до следващия път, като в параграф 22“, допълни тя.

Експертите сочат, че има нужда от дневни центрове в България, които да работят с психично болните, които са изписани от лудницата. Такива центрова обаче няма, независимо от препоръките на Европейската комисия.

"Ако това се беше случило, сега щяхме да имаме една европейска психиатрична помощ", посочи д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Д-р Гълабова ако имаш познания за човешката психика първо трябва да вкараш правителството и техните протежета в лудницата и да ги лекуваш успешно.Ще питаш предполагам защо ами защото си далече от много истини.ДС и компания години наред върлуват и убиват хора с различно мислене от тяхното но Вие на това госпожо му казвате НОРМАЛНО- значи ако партиятя убива по всевъзможен начин не е психично заболяване.Ами отворете си учебника и прочетете ненормалните хора какво правят и как вредят на много хора п
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Апропо бялата златка защо не е в пеихиатрията?
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лудите си имат лудница,Болните си имат болница,Само глупаците си нямат нищо, за това се разпространяват навсякъде!
18
1
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Лудоста в...личноста е рядкост,но в групите...партиите,народите,епохите,тя е...правило.Фр.Нитче
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Никой не знае дали те си пият хапчетата редовно, от какво точно страдат и кога ще изпаднат в криза, с която да станат опасни както за себе си, така и за обществото."Като никой не знае от какво страдат откъде докторката знае, че всеки момент могат да станат опасни за обществото? Или квалифицира всички психично-болни като опасни психопати. Това ли е "професионалното" и мнение за болните?Което само показва отношението към психично болните от "лекуващите" ги лекари.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гицке още ли си "жива"*** потомствена проститутко
15
0
 
15
 
! Отговори
Коко преди 10 години
За професионален шофьор трябваше преди да се вземе бележка че не се водиш на отчет. Та по този повод бях в антрето на варненската психиатрия. Сутринта докторите влизаха 1 по 1 или 2ма минаваха покрай кафе машината и пускаха монети за кафета. Бройката пред кафе машината стигаше до 5-6 човека и се качваха нагоре. Разбира се никой от обслужващия персонал не пи кафе от тази машина. На нея стоеше табела с големи букви - МАШИНАТА НЕ РАБОТИ. Съжалих психично болните влезли за лечение...
14
9
 
7
 
! Отговори
ЗОМБИ АПОКАЛИПС преди 10 години
Социопати,психопати и другите лирически отклонения на ПСИХО...скоро ще има кланета и плач,даже и Ванга го е предрекла
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдааа доказателство за това е Волен
12
0
 
25
 
! Отговори
хриси преди 10 години
Миналата седмица един ми се заканваше ...ей така вървейки до мен .Беше наистина страшно .Наистина нещо трябва да се направи ...тези хора са опасни .
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да помислят и да направят нещо по въпроса проблемът е наистина сериозен. Трябва да има дневни центрове които да слеят за състоянието на психично болните.
10
14
 
18
 
! Отговори
Ястреб преди 10 години
Ами то цялата страна е една еврогейска лудница.ХА ХА ХА
9
4
 
31
 
! Отговори
ами преди 10 години
България е една лудница пълна с луди хора,едните мачкат другите,а те търпят!
8
4
 
10
 
! Отговори
браво преди 10 години
От 6-те предишни коментара има само един положителен. Макар извадката да е нищожна и непредставителна, може да си направите някои изводи за човешката същност.
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е такава демагогия. Да не би когато са настанени за лечение, вие да ги лекувате и да полагате грижи за тях. Нито им давате най-новите лекарства, нито ви пука за тях. Нищо чудно че след това отново имат нужда от лечение. Вие психиатрите повечето сте напълно некмпетентни да лекувате болни, само ги разболявате повече. Не знам за тези 10% легла, но в психиатриите условията са под всякаква критика, мизерия, никой не се грижи за болните, наблъскват ги с лекарсва и ги обябяват за невменяеми.
6
0
 
28
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
Психиатриите празни, улиците пълни с "ястреби"
5
19
 
5
 
! Отговори
Aлов преди 10 години
Само ежтаназиа за лудите.Друго не помага.
4
1
 
21
 
! Отговори
ДА преди 10 години
И СА МНОГО ОПАСНИ...
3
2
 
39
 
! Отговори
www преди 10 години
В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ИМА 240 ПРИБЕРЕТЕ ГИ ;
2
6
 
31
 
! Отговори
Луд преди 10 години
Ние сме рожби на българо-американската дружба