В енергетиката няма "баничари или еколози", както при бившите!

Премиерът не подкрепя създаването на магазини само с BG стоки
Обновена: 11 апр 2014 15:16 | 11 апр 2014 15:12, Веселина Йорданова
63
В енергетиката няма "баничари или еколози", както при бившите!
Снимка: БТА

В момента в енергетиката няма „баничари или еколози“, както имаше в предния мандат, камо ли ядрена централа да се ръководи от такъв тип хора. В това увери премиерът Пламен Орешарски на традиционната си среща с граждански организации в Министерския съвет.

Орешарски отговори на въпрос какви са критериите за професионалните качества на назначаваните в енергийния сектор ръководни кадри от настоящия министър.

По думите му критериите са изцяло професионални, „друг е въпросът дали ние всички постигаме съгласие, че съответното назначено лице има необходимите професионални качества“. След това премиерът гарантира, че в сектора „баничари или еколози няма“, без да уточни поименно кого точно от миналото визира.

Според Орешарски важната задача в момента е своевременно да се подготви процедурата за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, а затварянето на първите четири блока, които са изведени от експлоатация, не подлежи на дебати „освен за популистки цели“.

Той смята, че удължаване на работата на 5-и и 6-и блок ще бъде постигнато, но за какъв период зависело от заключенията за изхабяването на мощностите досега. По думите му теоретично е възможно удължаването да е с между 15-25 години, но това бил чисто технически въпрос.

На въпрос за разсекретяване на договорите в енергетиката премиерът каза, че трудно могат да се разсекретят договори, по които има две страни, без съгласието на другата страна, но те са достъпни за всички контролни органи. Орешарски коментира, че няма тайна за това кой е подписал договорите.

„Договорите за модернизация на двете топлоцентрали в „Марица изток“ са подписани в периода 2000-2001 година. Другият голям проблем за българската енергетика – многото въведени ВЕИ-та в действие през 2012 година - също ви е ясно кои бяха управляващи“, посочи той.

Орешарски заяви, че не би подкрепил създаване на магазини единствено с български стоки.

На чисто търговски принцип не е рационално да се разделят стоките в зависимост от това, произведени ли са у нас или не, каза той.

Министър-председателят уточни, че границата между българско и чуждо е доста размита, защото български стоки се произвеждат с вносни суровини и обратно.

„Ценовата фрагментация също не е препоръчителна. Когато предлагането е ограничено, това ще доведе до по-високи цени и потребителят ще загуби“, коментира той.

По думите му правителството работи в посока да се регламентират добри практики в търговските вериги, включително да не се затормозяват малките доставчици в тях.

Надяваме се с тези мерки да пресечем най-неприемливите лоши практики, които се прилагат, заяви премиерът.

По отношение на инфраструктурата той каза, че „парите са малко, а обектите много“. По думите му ангажиментът ни за довършването на АМ „Струма“ отнема много от ресурсите и по тази причина няма да може да се финансира цялостно друг голям пътен участък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
vri преди 10 години
dragi balgari i balgarki, pazete jivota i parite si ot izmami! - zadavat se novi igri v bg star stil "vastite dobri pari v nashite dobri race" !
47
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 10 години
Днес няма ли да пишете за Каддашян или поне за мадурко стойнев? Той в енергетиката ли беше?
46
0
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Предпочитам баничари (и те могат да бъдат свестни хора), отколкото хитри и нагли мафиотски тарикати. А Урко по-добре да мълчи, зашото после като излязат на светло всичките им смешни назначения да не си търка ръчичките в катерата.
45
0
 
4
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Не знам дали баничари и еколози е лоша квалификация, но факта че вършеха повече и по-добра работа от сегашните крадци показва че е по-добре да си баничар и еколог. Другия факт че една така наречена тиква е в много пъти по-добър премиер от "експерта' Олигарски също е доста болезнена констатация и оценка за качеството. Изобщо разкарвайте се час по-скоро крадци и мошеници. Оставка.
44
2
 
8
 
! Отговори
Stealth преди 10 години
За сметка на това има назначени видни комсомолски крадци и разбойници:1. Георги Христозов - шеф на БЕХ, осъден за валутна измама.2. Иван Генов - приятел и състудент на "дългия инкасатор" (Р. Овч.).3. Иван Айолов - зам. министър на енергетиката, човек на Богомил Манчев.4. Юнал Тасим - зам. министър на енергетиката, председател на земеделската комисия в предишното НС (явно разбира от много неща).
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски е прав за пишман еколозите, баничарите и другите бръмбари и калинки, но кой нормален човек би се повел по акъла на Банкянския негодник?!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Убавец.
41
3
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААААААА... преди 10 години
....И НЕ МОЕ ДА ГОВОРИ...ХА,ХА,ХАААААААНА ПЕЛТЕКА МУ ТРЕБВА ПРЕВОДАЧ.../нарича се ЛОГОПЕД/
40
4
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
В енергетиката няма "баничари или еколози", както при бившите! Само министъра е пелтек.
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето го и моя коментар- ОСТАВКА!
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А той видял ли е какви има в енергетиката.
37
2
 
14
 
! Отговори
До еколог преди 10 години
Еколог не е професия, а диагноза.
36
5
 
7
 
! Отговори
еколог преди 10 години
Какво пък против еколозите? Преекспонира се с тази професия напоследък...
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Носът все по-дълъг расте.
34
1
 
8
 
! Отговори
манипулатори преди 10 години
А, анексите към договорите за Мариците от кой период са, другарю ? Е, чудо нагли !Без тези анекси на Р.Овч., Мариците можеха само да си мечтаят, за такива условия !Така че ,колкото са виновни костов, толкова и съсела. А, защо не каже колко от тези ВЕИ реализирани по времето на ГЕРБ ,ДОГОВОРИТЕ СА БИЛИ ПОДПИСАНИ ПО ТЯХНО ВРЕМЕ, след което им трябва време за построяването! И, защо не казва колко са били заложени за изпълнение по план от тях - 10 пъти повече ! За,тези неща - НИТО ДУМА!
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Олигарски:НАИСТИНА ОТКАКТО СА НА ВЛАСТ НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ВЗИРАМ ДА ВИДЯ ЕДИН КАЧЕСТВЕН МИНИСТЪР ,НО .......НЯМА И НЯМА ! НЕКАДЪРНИК ДО НЕКАДЪРНИК. НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ДРУЖИНАТА СЕ ВОДИ ОТ НЕНАСИТНИЯ ОЛИГАРСКИ ДЕТО НЯМА НАЯЖДАНЕ И Е ОТЛИЧНИК В КРАДЕНЕТО !
32
4
 
18
 
! Отговори
Олигарски: преди 10 години
В енергетиката няма "баничари или еколози", както при бившите! Има некъдърници и шизофреници!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ценовата фрагментация също не е препоръчителна. Когато предлагането е ограничено, това ще доведе до по-високи цени и потребителят ще загуби, коментира той.ще спечелят хората, че няма да ядат домашна лютеница от китай
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До М, да ...тогава упрвляваше Костов но той помни ли кой беше министър на енергетиката
29
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 10 години
Ми що щеш тука *** *** вносна. На холидей ми дошла тя на алкохолен туризъм да кърка без пари, че на всичкото отгоре и не изнася..... Марш обратно в родната си *** и да не си излязла повече!