България рискува да остане най-бедната в ЕС и след 2020 г.

Не сме определили приоритети за разходването на евросредствата
Обновена: 16 апр 2014 18:29 | 16 апр 2014 18:16, Надежда Бочева
88
България рискува да остане най-бедната в ЕС и след 2020 г.
Снимка: sxc.hu

Дори след като усвои евросредствата през периода 2014-2020 г., България може да остане далеч от средноевропейското ниво на социално и икономическо развитие. Причината е, че за новия период страната не е определила приоритети, върху които да се фокусира, а при подготовката на новите програми са обхванати всички възможни тематични цели.

Това са изводите в доклад на Сметната палата, която е проверила подготовка за управление на средствата от фондовете през 2014-2020 г. Проверката засяга действията на администрацията за периода  01.01.2012 г. до 30.09.2013 г.

Проверяващите отчитат, че процесът на подготовка на Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия (ЕК) и програмите се осъществява в силно динамична среда. До декември 2013 г. (а и към момента) регламентите за управление на фондовете още не са влезли в сила. От друга страна, при подготовката на програмите участват множеството ангажирани институции, представители на гражданите и бизнеса.

Анализ в Споразумението за партньорство потвърждава, че България е най-изостаналата държава в ЕС по показатели, като бедност или социално изключване, здравеопазване, секторна структура на икономиката, иновации, производителност на труда, енергийна интензивност, публично управление, контрол на корупцията и върховенството на закона и т.н. И като резултат от тази негативна ситуация България е изправена пред демографска криза с най-силно изразена тенденция за намаляване на населението в работоспособна възраст в световен мащаб.

До 30.09.2013 г. не са определени приоритети за решаването на проблемите на страната, за да се изберат оптималните и ефикасни решения, които да са максимално полезни, за стойността си, предвид ограниченото финансиране, са установили одиторите.

Според техните заключения, разпиляването на усилия и средства с обхващане на всичките възможни тематични цели, ограничава вероятността за постигането на икономическо, социално и териториално сближаване на България до средните показатели в ЕС и след 2020 г.

Все пак проверяващите отчитат, че в стратегическите и програмни документи успешно са разпознати и посочени проблеми с пряко влияние върху растежа и заетостта. Неуспешни обаче са усилията при преодоляването на проблеми в ключови области като: демографско развитие, здравеопазване, образование, производителност на труда и заетост.

Определена е насоката за развитие, но не са обхванати основни стратегически документи и няма яснота по отношение на желаната степен на промяната. Неефективни досега мерки се възпроизвеждат в новия период, което отново предпоставя последните места на България в ЕС по развитие в съответните области в края на седемгодишния период.

Възприема се като цяло досегашният модел на програми по сектори, което вероятно осигурява приемственост по отношение на успехите, но и на неуспехите. Увеличават се и рисковете, свързани с осигуряване на адекватна концентрация на помощта.

Предвид и очаквания ръст на брутния вътрешен продукт, според прогнозите на българските институции, обосновано може да се твърди и на този етап, че няма разумни очаквания България да се приближи съществено до средноевропейското ниво по социално икономическо развитие и след 2020 г.

В проекта на Споразумение за партньорство са заложени очаквани резултати, които не очертават ясно размера на търсената промяна и не адресират възможности за последваща оценка на изпълнението на тематичните цели. Избягва се като цяло рефериране към европейски или международни показатели. Одиторите настояват да се акцентира върху рамката за  контрол, за да бъдат защитени финансовите интереси на страната.

Според Сметната палата потенциалът на фондовете ще бъде пълноценно използван, ако се изпълнят следните условия: разбираема, предвидима, гъвкава и практична нормативна рамка за управление на средствата; управлението на средствата да е насочено в услуга на изпълнителите на проекти; да отпадне излишната бюрокрация; промяна на фокуса – да се търсят резултати; предварителни контроли с цел разумни бюджети на проектите.

Експертите препоръчват още да се въведе цялостно електронно управление на програмите и да се отстранят рисковете от институционална нестабилност и политическа намеса. Според тях трябва да се насърчат дейности като производство на продукти и предоставяне на услуги, изграждане на инфраструктура, реализация на пазара и износ, а не трупането на знания за бюрократичните правила и процедури.

Наблюдава се прогрес при подготовката на Споразумението за партньорство и програмите от гледна точка на подобряване на качеството им, но са необходими допълнителни усилия за превенция на рисковете от неизпълнение на предварителни условия, подобряване на нормативната и административна рамка, създаване на система за мониторинг и оценка, подобряване достъпността до средствата от ЕС и оптимизиране на административната тежест, препоръчва докладът.

В противен случай, според експертите, България отново ще бъде изправена пред опасността от спиране на плащанията от ЕК, финансови корекции и неизпълнение на целите и през новия програмен период и в крайна сметка няма да преодолее значителното си изоставане.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: европейски средства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 81Пич пак го подкара на пропаганда. Първо прочети какво е написано и после копирай зададените постове. Сега се говори какво е договорило правителството на Боко. Ореха ще лъсне след 4 години. А това че нищо не са договорили за този период се алармираше още преди 2 години. Това изобщо не е нова новина!
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 23 г мафиотско управление, разграбване на държавата под всякаква форма, безхаберие към хората единственото нещо, което би ме овъзмездило е публичен линч на поне половината виновници. Вече се срамувам, че съм българин .
70
1
 
7
 
! Отговори
я преди 9 години
Че то от 20 години такива мафиоти ни управлявляват, че скоро и на държавите от третия свят ще завиждаме... А преди това бяхме 6-тата държава изпратила космонавт в космоса. Бяхме десетата държава по развитие в света. БЯХМЕ. А сега не сме. Сега сме рай за престъпността.
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво е управлението на Орешарски, нали?
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 78, всичко което пишеш е много хубаво, но на приказки. Как да стане? Най-хубавото на ЕС е, че все пак ни притиска, да влезем в някакви граници, да покрием някакви стандарти, и както виждаш дори и под този натиск, ние пак не го правим. Плащаме глоби, мотаем се и нещата се случват много трудно. България не е Англия и с ЕС и без ЕС, пак да сме добре.Тук цари беззаконие,шепа хора са добре за сметка на обикновения човечец, на чийто гръб тези хора са добре, интелектуалното ниво на нацията пада...
67
0
 
5
 
! Отговори
да гласуваме масово преди 9 години
И сега се вижда,чу приоритетно ще се крадеЧетем листите и не се чудим как ще станеБългари,отивайте да гласуватеИзборите ще са валидни,дори да гласува само един човекАко всички гласуваме,тогава ще е по-честноБългари, вече е време за гласуваме,защото останахме малцинство
66
6
 
4
 
! Отговори
дер преди 10 години
Вън от ЕС! Собствено производство, собствени магазини. Работни места в България! Решаване на проблема с ***! Вече имаме частна собственост. Другото си е наша работа!
65
1
 
6
 
! Отговори
st преди 10 години
На всеки 2 бг-ин не му пука за нищо освен за себе си и родата,ами родината еххехехехех мани я тя нищо не дава че аз ще и давам ей затова най бедните,заслугите са си ваши изцяло.
64
0
 
8
 
! Отговори
st преди 10 години
Хаххахах не само след 6 години а и след 30 пак ще е най бедна.
63
0
 
4
 
! Отговори
az преди 10 години
Do 2020 nqma da ima koi da ostane vsi4ko 4itavo v 4ujbina bqga
62
4
 
4
 
! Отговори
Трифон преди 10 години
Ми да излизаме. Майна му на ЕС.
61
0
 
2
 
! Отговори
se преди 10 години
ee, samo predi 7 godini sme posadili Filiz H. v eu parlament - oste e krehka fidanka i ne dava nikakvi plodove, ama vie "chakaite malko", de! imate dalag staj v chakane pone.
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Превърнахме се на просяци.Вместо да се запретнем и да работим юнашки ние чакаме и ревем че не ни дават.Също като ***.Всички блага се придобиват с много и упорит труд.Само тогава ще просперираме.А на които не му се работи нека да си чака от ЕС и да се надява.Лисицата чакала да паднат на коча ташаците и чака и до днес.
59
0
 
17
 
! Отговори
ДЕТЕЛИНА преди 10 години
И. ся ,ко излиза ,че сме най-тъпите на земята!?Едни българи убиват други българи, и плана-РанЪТ СЕ ИЗПЪЛНЯВА УСПЕШНО!АМЕРИКАНЦИТЕ СА НИ ПРЕЦЕНИЛИ КОЛКО СМЕ АЛЧНИ И ЗАВИСТЛИВИ , НЕ НИ ТРЯБВА ВОЙНА, НИЕ САМИ ЩЕ СЕ УНИЩОЖИМ!
58
2
 
7
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО преди 10 години
ДО 2020 НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ СМЕ ПОЧТИ ИЗЧЕЗНАЛИ И САМО ПО НЯКОЙ ИЗГНИЛ БАЙРАК ЩЕ Е СПОМЕНА ЗА НАЗИ СИ..НЯМА КАК ДА СМЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ И ЧЕ ДА НИ ИМА, ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ КАТ КРИВИТЕ КРАСТАВИЦИ И РОЗАВОТО ДОМАТИ
57
7
 
6
 
! Отговори
фуги преди 10 години
До 1213Плевнята ще забогатее, не се притеснявай
56
8
 
13
 
! Отговори
чувал преди 10 години
България е изостанала благодарение на Бойко Борисов
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само като видиш мусурите на полуукраинскя мишок с вид на девствен комсомолец, банкянския тапигьоз, седенката, на мама праситу, суколя,банкера алкаж, оня мумифициран *** бисеров,сидер ефенди и още много други,ти става ясно че с добро няма да има оправия.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
винаги ще си бъде бъдна и мизерна.Но решението има то се казва Емиграция
53
3
 
12
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
България е и ще бъде най бедна.За съжаление.