Разпети петък - най-тъжният ден за християните

Днес постът е особено строг - не се яде нищо, пие се само вода
18 апр 2014 07:40, Петя Шекерлетова
185
Разпети петък - най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е
принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията - от църковнославянски) на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на
християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е
извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе  плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.
В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: "На този ден и птичката гнездо не вие". На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието. Този, който ги носи, трябва да мине под нея, т. нар. препъване, за здраве.


185
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мани го тоя хилавия Христос...дайте да минем на някой по-як, като Тор, или поне Зевс. Тоя нашият един друг бог не е набил. Я вижте Тор ги разцепи, пък Зевс за закуска ги тупа всички.
106
0
 
3
 
! Отговори
Венци преди 7 години
До МинаЗащото при все всичкия огромен опит натрупан от векове на ред, всички ние всезнаещите и разумни хора правим едни и същи грешки! "Този който има уши ще чуе този който има очи ще види........" А този който иска да си затвори очите и на себе си и на поколенията е нищо повече от един безсмислен консуматор.
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъжен съм , тъжен...нищо не ме радва
104
7
 
5
 
! Отговори
..Kubrat преди 7 години
Tangra....Boga na vsichki bulgari po sveta!! Isus...natrapen , chujd i nasila nalojeno proklyatie!
103
9
 
5
 
! Отговори
Паста преди 7 години
Днес Летящото спагетено чудовище (да се свети сосът му) е разпънато на вилицата. То умря, заради нашите гладове. Нека на днешния ден всеки сведе глава пред опаковка с негови все още несварени наследници, след което да направи по една порция в името на Негова Вкусна Къдравост. Рамен!
102
7
 
3
 
! Отговори
vlady преди 7 години
За Разпети Петък има прекрасна песен на My Dying Bride - The Cry of Mankind.
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато римляните приковали Господ Бог Исус Христос на кръста и сеиржииската тълпа чакала да види как Той ще напусне този свят към него се приближил един човек.Той бил много беден и *** на вид.Събирал желязо за скраб.Незабелязно *** човек откраднал един от пироните с коитоСпасителя бил прикован.За това Христос го благословил.Джордж Сорос който евреин а не хазаро юдей прави всичко да облекчи страданията на племето на този единствен човек помогнал на Спасителя.
100
1
 
0
 
! Отговори
!!! преди 7 години
taka e
99
7
 
4
 
! Отговори
разказвача преди 7 години
Владетелят на земята е бил първобитния човек.Той е побеждавал другите животни и е царувал.След като поумнял (генетичен експеримент на чужда цивилизация)и започнал да мисли, тарикатите в света му набили в канчето едни приказни герои Исус,Мохамед,Буда подобно на холивидските Батман,Херкулес,Спайдърмен,...И от тогава умните хора много лесно се баламосват посредством църкви,синагоги,джамии.Край на приказката.
98
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХРИСТОС Е УМРЯЛ ЗАРАДИ ГРЕХОВЕТЕ НА ХОРАТА В ЦЕЛИЯТ СВЯТ. А САМИТЕ ХОРА НЕ СА СИ ИЗВАДИЛИ НИКАКВА ПОУКА ОТ ТОВА. ПОСТОЯННО ПРАВЯТ ГРЕХОВЕ И СИ МИСЛЯТ ЧЕ БОГ ЩЕ ИМ ПРОСТИ НЕ НЯМА ДА ВИ ПРОСТИ ЗАЩОТО ГРЕШИТЕ СЪВСЕМ УМИШЛЕНО. ПРОЩАВАТ СЕ САМО НЕВИННИТЕ ПРЕГРЕШЕНИЯ. ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ОКОЛО ВАС И ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКО МНОГО ГРЕШНИЦИ ИМА. КОИТО СЕ НАДЯВАТ НА БОЖИЯТА МИЛОСТ. БОГ ПОРРОЩАВА ДО ТРИ ПЪТИ СЛЕД ТОВА ВСЕКИ СИ НОСИ КРЪСТА. АДА ЩЕЕ ПРЕПЪЛНЕН С ГРЕШНИЦИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЩЕ ОТИДЕТЕ В РАЯ.РАЯ Е ЗА БЕЗГРЕШНИ
97
4
 
9
 
! Отговори
чичо Луцифер преди 7 години
Между другото, не съм паднал(а) и най-вече - не съм звезда lol. Просто сега ме наричате Венера, а в едни отминали времена са ми казвали Фосфорос или Хесперос, според това, къде се намирам на небето. :P Колкото до това, дали съм злобен/злобна - прочетете си собствените постове, а след това и моите и вижте кой какви епитети използва. Няма как да съм злобен, защото съм синоним за богинята на любовта - Венера (също и Афродита), които сте демонизирали толкова усърдно през последните ~2000г. :)))
96
5
 
0
 
! Отговори
ник преди 7 години
Има или няма Бог? Въпреки многот негативи в живота, света е готин, готино направен....Преди да се оплакваме от нещо и да искаме нещата да са по-добре, не ни ли казва самата мисъл че, всичко можеше и да е по-лошо, по-сбърканно, по-гадно по-ужасно по-нишо. Приемаме живота на готово. Вярата започва с благодарност, благодарност за този свят тази реалност че имаме себе си и че можем да знаем нещо, чуствата усещанията....зашото можеше да няма нищо или да е по-лошо. Надуваме се със знанията си,а можеше
95
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог е един На времето партии не е имало и зада делят народа и правят войни са създалирелигиите.Нали не мислите че като отидемгоре ще си сложим табела-бадj:християнин,евреин,мюсюлман,будист...Мисляче исус е божи син...а кой е баща му-бога!!!?
94
1
 
3
 
! Отговори
Едно/1/one преди 7 години
на всеки е дадено правото на избор! Не съдете хората за техният избор! Бъдете толерантни и човечни, всеки си има своя път и който каквото и да му говори той трябва да си го извърви каквото и да му коства това. и помнете че всички сме ЕДНО!!!!
93
0
 
0
 
! Отговори
ник преди 7 години
Това днес е базирано на исторически факт. Кръст, относно някаква криза, и решение.
92
7
 
1
 
! Отговори
Луци Падналия Филосо преди 7 години
Не никой не ти се засяга , даже не те отразява ти си едно елементарно злобно кретенче с доста отрицателна енергия за изразходване , да не повтарям пак съветите как да си изживееш лишения от смисъл и полза живот , намери собствен път Луци пиуе шарено :)По темата: религията (суеверията) също могат да бъдат опровергани , с научни доказателства , приятено търсене :)
91
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 81Въпросът ти е доста глупав и не е ясно откъде накъде свързваш Великден с английската дума, след като в Англия нямат нищо общо с православното християнство. Чети момко и се просвещавай.
90
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На елементарните хора атеисти, които вярват единствено в наяждането и напиването си, ще си послужа с думите на единствения истинен човешки Бог - Христос: Прости им Господи, те не знаят какво вършат! Амин!
89
2
 
7
 
! Отговори
чичо Луцифер преди 7 години
До Паднала звездаАу, някой май се засегна. :D Само че това, което си написал, вече съм го чел от другите овчици в стадото ти. А иначе реакцията ти е най-логичното нещо за човек, който няма какво да каже по темата. ;)
88
9
 
2
 
! Отговори
Паднала звезда преди 7 години
Интересно ти за какво се бориш , вместо да умуваш кое как и защо , просто забрави "суеверията" на другите и си гледай в собствената паничка , чекни къде коя на кой си е показала силиконовите цици , новото видео на Азис , след това се наяж хубаво , перни си една чайка и по някое време *** , защо се занимаваш с християнски празници и с хората , които ги празнуват и присъстваш на всяка статия с религиозна насоченост ? Опровергавай си там истините и така :)