Разпети петък - най-тъжният ден за християните

Днес постът е особено строг - не се яде нищо, пие се само вода
18 апр 2014 07:40,
185
Разпети петък - най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е
принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията - от църковнославянски) на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на
християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е
извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе  плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.
В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: "На този ден и птичката гнездо не вие". На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието. Този, който ги носи, трябва да мине под нея, т. нар. препъване, за здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Случаен 7Тези 10 "божи заповеди" са от времето преди Христос. Първите християни са плагиатствали и копирали от древните хора.
44
3
 
4
 
! Отговори
добър ден преди 10 години
Добре , че беше лошия Бойко , че преди две години направи разпети петък неработен ден .Другарите са такива християни , че даже забраняваха на хората да влизат в църквите .То и сега си личи , че по скоро клонят към курбан байряма , като гледам как се целува Сергей с Местан насред Орлов мост и как назначават под път и над път активисти на ДПСТролчета днес е разпети петък не се работи , кажете му на кутев , починете си поне един ден , от утре пак подхващайте опорните точки
43
2
 
14
 
! Отговори
Случаен 7 преди 10 години
Ех, че лош този Христос бе.....все на лоши работи те учи...не кради, не убивай, не завиждай, прави на другия това, което искаш на теб да правят......отврат. Като чета коментарите става ясно, че ние българите все още не правим разлика между битовата религиозност и истинската вяра. Несериозно е заради някави прояви на псевдо вярващи и псевдо свещеници, показани по телевизията да се заплюва Иисус Христос и християнството като цяло.
42
1
 
2
 
! Отговори
@ 42 преди 10 години
Добре да погледнем от този ъгъл , от ъгъла на светлите , мислещи умове , какво измислихме питам за втори път в този (вече) форум , откакто се появиха разните "мисловни течения" в европа , които ние българите пропуснахме , защото рационалистчетата ни измислиха така , че да ни мачкат а в Англия да правят пари от нашите страдания , какво толко измислихме ??? Войни, неравенство , мизерия за едни , охолен живот за други , кога ще решим с мислене тия трудни въпроси , за които говориш !?
41
3
 
4
 
! Отговори
Fixx преди 10 години
изтезаван ли е за греховете на хитлер и муссссолини и ии бин ладен това е вапрос
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по-хитри от кое?
39
4
 
2
 
! Отговори
Л преди 10 години
Айде малко мисъл сега , разните *** , агенти на ДС , хора със съмнително минало или ментални проблеми кой ги сложи в църквата ? БКП ! Защо ? За да са безопасни за античовешката им основана на *** възгледи идеология , ако бяха разрушили всички църкви и бяха забранили религията със закон щетите върху духовното обедняване на средностатистическия булгаристанец щяха да са в пъти по-малки , уви *** и техните господари се оказаха по-хитри от това.
38
5
 
5
 
! Отговори
fe преди 10 години
А за мен като атеист е най-хубавият ден от седмицата - краят на работната седмица.
37
3
 
7
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
До @ 38Религията те учи преди всичко на смирение, което е до някъде добре, но също така те учи и да не мислиш. Предлага ти лесни решения на трудни въпроси и е преди всичко средство за контрол на масите от страна на малцината "избрани".
36
0
 
4
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
"Най-щастливия ден, на раздялата, когато си тръгваш,и аз със сълзи на очи се моля, дано, не се върнеш."Из репертоара на ***. Контрол.
35
3
 
15
 
! Отговори
@ 38 преди 10 години
Изтрепали са много хора разните католически свещеници и други *** , криещи се зад религията , не бъркай институцията църква с учението на християнството , ясно е че хората , които се намират зад стените на църквата не се подчиняват на повече от една Божии заповеди , затова и не ги уважавам и дори не ходя на църква , това не означава обаче , че религията те учи да убиваш хора или изобщо , че те учи на нещо лошо ,това са глупости, учат те на убийства разни ***,за които религията е инструмент
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това не съм го отричал, дори ще стигна по-далече: вие знаете какво е дъга и как се тя образува - капчици майчини сълзи се събират в атмо-сферата (дихателния общокръг) . това е местото, където майките плачат за създанията си, постигнати с толкова много жертви от тяхна страна. тук изказвам своите искрени съболезнования за тези същества, които са ни родили, които ни обичат и мразят едновременно - жените. дали можем без тях? ми да! ама и куция, безкракия може да ходи.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 37Какво общо има религията с това дали ще се затриваме или не? Църквата е изтрепала толкова много хора че втората световна война ще ти се стори протест пред парламента.
32
3
 
1
 
! Отговори
.. преди 10 години
А да ... и стига с тоя 21 век , като е 21 век дай да се затрием :D
31
4
 
6
 
! Отговори
.. преди 10 години
Хубаво 35-ти , ама християнството не е религия само на бедните , тя е световна религия с огромен обхват на всички континенти и е истинската религия , затова я атакуват всячески с разни си филмчета , "популярна култура" всъщност псевдо-култура , забавление превърнало се в машина за пропаганда на съмнителни ценности , колкото до достоверността на религията в 21 век или пък в 1-ви , тя е неизменна част от човечеството и има допирни точки дори в култури разделени векове една от друга.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
символично погледнато, синът на Бога, (а не самият бог, демек пратеникът Му, никът Му etc..) е бил наказан за деяния, които са "предсказани", а не извършени. нещо да кажете за правосъдната си система? основана на доноси, интриги и "бедстващи" ?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
64. никой не арестува папата, защото Бог му говори, но всеки ме съди, като кажа, че това не е по Божията воля. кажете ми вие защо? имате си дори рейтингови агентури, заплатени от мамона.
28
10
 
9
 
! Отговори
@ 57 преди 10 години
Удивително е как изкуфели индивиди като теб не са в болница , какъв ли не го изкарахте Исус , Ищар ...Мищар ..МИки Маус какви ли простотии не измислихте , Исус Христос е син на Бог , като се сбръчкаш и почнеш да забиваш ще се сетиш за кои ти говоря. Така като ви гледам коментарите и бъдейки християнин съм склонен да повярвам , че някои от нас са потомци на маймуните , дори са излязли от задниците им.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аллах, рожбо 51 си е все същия. само интерпретацията е друга. като ви пита, вие мразихте ли всички други и вие кажете да, то, няма спасение за вас. това е изпитанието, има го и в библията фалшифицирана и в корана обожествяван, макар да е речено, че предметите не са ... познай какво.
26
2
 
6
 
! Отговори
aag преди 10 години
До Анонименкато твоят Бог е толкова велик ходи си в ислямския свят!Защо си дошъл тук?!Ей там в пустинята си проповядвайте вярата