Разпети петък - най-тъжният ден за християните

Днес постът е особено строг - не се яде нищо, пие се само вода
18 апр 2014 07:40,
185
Разпети петък - най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е
принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията - от църковнославянски) на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на
християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е
извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе  плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.
В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: "На този ден и птичката гнездо не вие". На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието. Този, който ги носи, трябва да мине под нея, т. нар. препъване, за здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Удивитетелно е как един Асиро-Вавилонски мит на повече от 8 хиляди години е изплагиатстван нагло от христянството и представен като християнски. И как богинята Ищар бе преименувана в Ииисус.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
52. стига си ни спамил с чужди мисли, имаш ли нещо лично, към нас, като послание?
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нема нищо по-спояващо от взаимно-преодолените трудности, поставени ни като препятствията в бягането с препятствия. животът е надбягване с препятствия, където няма надписи "старт!"; "финал". финал за нас всички има, но нима искате да отнемете старта на следващите поколения, живот? аз виждам, че да! колко жалко за вас! вие отгледахте дете, като яйце, а какво направихте за другите яйца? боядисахте ги по ваш вкус, но с ярки цветове. какво би бил папагалът, без шареното си оперение? - натруфеграмофон
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-тъжният ден е този, когато хората сами се предадоха и продадоха. един е загинал заради алчността на друг, но и двамата са оцелели до днес. единият е оцелял духовно, а другият материално. това е посланието и вододелът. ако старият и заможен мъж си вземе младо и материално момиче, като мадона, къде е спойката? вие ми кажете.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
религията не е нито Господ, нито Господ е религията. религията дори не е опиум, тя е един друг израз за владение на света по диктатурному. (може ли така да се каже. може). партийните повели (леви;десни) също са религии, водени само от мъже. а светът не е едномерен, той не е дори двуцветен. на кой от вас би му харесало да живее в света на "сепиа"? очевидно на почти всички. за всички, богът е липсващият баща, онзи, който трябва да ни насочи, успокои и обича. нещо да ви липсва? портфейла напр...
20
5
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Еее па що да е тажен живот днеска бе-ни са пере,ни са шие,ни се чисти и премита днеска празник на жените бе-само ша са гиздат и на фейсбукат ша клечат да аресват наред де що видат,па мажете щат-нещат кат са и те айляк едни карти ша фърлят,други табла ша тропат ама и по некоя бира ша ударат щото днеска не са яло а само са вода пийло а пък кат го питахме попа за бира са замисли и чеса па вика -може бе,той нашият поп евангилето през лист го чете и сигур баш туй е прескочил ама щом казва тай ша бъде
19
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да повярвам, че в 21 век хората все още вярват в богове при положение, че няма ЕДНО истинско доказателство за такъв...
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пише се Иисус Христос.В оригинала на гръцки името е с две "И", затова на български есъщо с две "И".
17
7
 
14
 
! Отговори
тъпанаря преди 9 години
що да е тъжен като гледам всички разпъват софри колят агнета лапат козунаци(в троянския манастир Баба Гуси *** друго).Пълнете гушките на наглите попове и чакайте някой да ви спаси(от какво да ви спаси вие си знаете)
16
12
 
8
 
! Отговори
божа заповед преди 9 години
Може ли всяко дете заченато по извън брачен път да бъде Бог. Божата заповед "не прелюбодействай"е нарушена от майката на Исус.
15
7
 
6
 
! Отговори
Логик преди 9 години
До Бог поруган не биде!Несъществуването на бог е логическа пречка пред неговото поругаване.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най- смешното в цялата работа е, че великден е пагански празник, който датира много преди Християнството. Тази религия през историята има навика да абсорбира религиозни празници и да ги превръща в християнски.Единственно на български се казва "Великден" на английски е Easter старо-английски е Еostre и на този ден са заравяли яйца боядисани с животинска кръв в земята като дар на богинята Остара за плодородие през годината. Ако ще празнувате нещо по-добре разберете какво точно.
13
7
 
14
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Тъжен ден за християните, радостен месец за "Била", "Кауфланд" и "Лидъл"!Само пастафарианството и Летящото Спагетено Чудовище ще ви спасят!Да се препече и запържи до златисто тлъстото Му Име!Рамин!
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора жена ми забременя от самосебе си дали бог няма пръст в тая работа а? Бяси якото елате да му се кланяте!
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както се казва : "моли се и ще получиш"........е , цял ден се моля да получа шестица от тотото и да *** Наоми Кембъл , ама нали се сещате какво се случи .......НИЩО
10
11
 
8
 
! Отговори
Заблуда преди 9 години
Днес Йехошуа Бен Йосеф е разпънат на кръста заради опит за въоръжен преврат срещу властите в римската провинция Юдея. Такава съдба е очаквала в тези времена всеки разбойник... А и другото което е: Ако си се върнал от1годишна командировка и жена ти каже че е забременяла че е от самосебеси докато гледала тв.Ще и повярваш ли?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бог поруган не биде!Да почна да спамя и аз примерно с гръцката митология...общо взето същата работа но по-интересна :D
8
5
 
12
 
! Отговори
Тюрк преди 9 години
Честит празник на всички вярващи !
7
6
 
5
 
! Отговори
езичник преди 9 години
до 24да ама Тангра е бог-отец така че какво пречи да си почитаме Христос. освен това ти там ли си бил че на 100% си сигурен че византийците не лъжат?
6
11
 
6
 
! Отговори
Тангра преди 9 години
Любов и Стокхолмски синдром: Мистерията да се обича насилникЦар Борис избива 52 рода до 9-о коляно за да наложи на сила гръчката религия.Тангра е българския бог.