Разпети петък - най-тъжният ден за християните

Днес постът е особено строг - не се яде нищо, пие се само вода
18 апр 2014 07:40,
185
Разпети петък - най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е
принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията - от църковнославянски) на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на
християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е
извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе  плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.
В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато й да е работа. Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: "На този ден и птичката гнездо не вие". На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието. Този, който ги носи, трябва да мине под нея, т. нар. препъване, за здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мани го тоя хилавия Христос...дайте да минем на някой по-як, като Тор, или поне Зевс. Тоя нашият един друг бог не е набил. Я вижте Тор ги разцепи, пък Зевс за закуска ги тупа всички.
104
0
 
3
 
! Отговори
Венци преди 9 години
До МинаЗащото при все всичкия огромен опит натрупан от векове на ред, всички ние всезнаещите и разумни хора правим едни и същи грешки! "Този който има уши ще чуе този който има очи ще види........" А този който иска да си затвори очите и на себе си и на поколенията е нищо повече от един безсмислен консуматор.
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тъжен съм , тъжен...нищо не ме радва
102
7
 
5
 
! Отговори
..Kubrat преди 9 години
Tangra....Boga na vsichki bulgari po sveta!! Isus...natrapen , chujd i nasila nalojeno proklyatie!
101
9
 
5
 
! Отговори
Паста преди 9 години
Днес Летящото спагетено чудовище (да се свети сосът му) е разпънато на вилицата. То умря, заради нашите гладове. Нека на днешния ден всеки сведе глава пред опаковка с негови все още несварени наследници, след което да направи по една порция в името на Негова Вкусна Къдравост. Рамен!
100
7
 
3
 
! Отговори
vlady преди 9 години
За Разпети Петък има прекрасна песен на My Dying Bride - The Cry of Mankind.
99
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато римляните приковали Господ Бог Исус Христос на кръста и сеиржииската тълпа чакала да види как Той ще напусне този свят към него се приближил един човек.Той бил много беден и *** на вид.Събирал желязо за скраб.Незабелязно *** човек откраднал един от пироните с коитоСпасителя бил прикован.За това Христос го благословил.Джордж Сорос който евреин а не хазаро юдей прави всичко да облекчи страданията на племето на този единствен човек помогнал на Спасителя.
98
1
 
0
 
! Отговори
!!! преди 9 години
taka e
97
7
 
4
 
! Отговори
разказвача преди 9 години
Владетелят на земята е бил първобитния човек.Той е побеждавал другите животни и е царувал.След като поумнял (генетичен експеримент на чужда цивилизация)и започнал да мисли, тарикатите в света му набили в канчето едни приказни герои Исус,Мохамед,Буда подобно на холивидските Батман,Херкулес,Спайдърмен,...И от тогава умните хора много лесно се баламосват посредством църкви,синагоги,джамии.Край на приказката.
96
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХРИСТОС Е УМРЯЛ ЗАРАДИ ГРЕХОВЕТЕ НА ХОРАТА В ЦЕЛИЯТ СВЯТ. А САМИТЕ ХОРА НЕ СА СИ ИЗВАДИЛИ НИКАКВА ПОУКА ОТ ТОВА. ПОСТОЯННО ПРАВЯТ ГРЕХОВЕ И СИ МИСЛЯТ ЧЕ БОГ ЩЕ ИМ ПРОСТИ НЕ НЯМА ДА ВИ ПРОСТИ ЗАЩОТО ГРЕШИТЕ СЪВСЕМ УМИШЛЕНО. ПРОЩАВАТ СЕ САМО НЕВИННИТЕ ПРЕГРЕШЕНИЯ. ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ОКОЛО ВАС И ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКО МНОГО ГРЕШНИЦИ ИМА. КОИТО СЕ НАДЯВАТ НА БОЖИЯТА МИЛОСТ. БОГ ПОРРОЩАВА ДО ТРИ ПЪТИ СЛЕД ТОВА ВСЕКИ СИ НОСИ КРЪСТА. АДА ЩЕЕ ПРЕПЪЛНЕН С ГРЕШНИЦИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЩЕ ОТИДЕТЕ В РАЯ.РАЯ Е ЗА БЕЗГРЕШНИ
95
4
 
9
 
! Отговори
чичо Луцифер преди 9 години
Между другото, не съм паднал(а) и най-вече - не съм звезда lol. Просто сега ме наричате Венера, а в едни отминали времена са ми казвали Фосфорос или Хесперос, според това, къде се намирам на небето. :P Колкото до това, дали съм злобен/злобна - прочетете си собствените постове, а след това и моите и вижте кой какви епитети използва. Няма как да съм злобен, защото съм синоним за богинята на любовта - Венера (също и Афродита), които сте демонизирали толкова усърдно през последните ~2000г. :)))
94
5
 
0
 
! Отговори
ник преди 9 години
Има или няма Бог? Въпреки многот негативи в живота, света е готин, готино направен....Преди да се оплакваме от нещо и да искаме нещата да са по-добре, не ни ли казва самата мисъл че, всичко можеше и да е по-лошо, по-сбърканно, по-гадно по-ужасно по-нишо. Приемаме живота на готово. Вярата започва с благодарност, благодарност за този свят тази реалност че имаме себе си и че можем да знаем нещо, чуствата усещанията....зашото можеше да няма нищо или да е по-лошо. Надуваме се със знанията си,а можеше
93
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог е един На времето партии не е имало и зада делят народа и правят войни са създалирелигиите.Нали не мислите че като отидемгоре ще си сложим табела-бадj:християнин,евреин,мюсюлман,будист...Мисляче исус е божи син...а кой е баща му-бога!!!?
92
1
 
3
 
! Отговори
Едно/1/one преди 9 години
на всеки е дадено правото на избор! Не съдете хората за техният избор! Бъдете толерантни и човечни, всеки си има своя път и който каквото и да му говори той трябва да си го извърви каквото и да му коства това. и помнете че всички сме ЕДНО!!!!
91
0
 
0
 
! Отговори
ник преди 9 години
Това днес е базирано на исторически факт. Кръст, относно някаква криза, и решение.
90
7
 
1
 
! Отговори
Луци Падналия Филосо преди 9 години
Не никой не ти се засяга , даже не те отразява ти си едно елементарно злобно кретенче с доста отрицателна енергия за изразходване , да не повтарям пак съветите как да си изживееш лишения от смисъл и полза живот , намери собствен път Луци пиуе шарено :)По темата: религията (суеверията) също могат да бъдат опровергани , с научни доказателства , приятено търсене :)
89
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 81Въпросът ти е доста глупав и не е ясно откъде накъде свързваш Великден с английската дума, след като в Англия нямат нищо общо с православното християнство. Чети момко и се просвещавай.
88
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На елементарните хора атеисти, които вярват единствено в наяждането и напиването си, ще си послужа с думите на единствения истинен човешки Бог - Христос: Прости им Господи, те не знаят какво вършат! Амин!
87
2
 
7
 
! Отговори
чичо Луцифер преди 9 години
До Паднала звездаАу, някой май се засегна. :D Само че това, което си написал, вече съм го чел от другите овчици в стадото ти. А иначе реакцията ти е най-логичното нещо за човек, който няма какво да каже по темата. ;)
86
9
 
2
 
! Отговори
Паднала звезда преди 9 години
Интересно ти за какво се бориш , вместо да умуваш кое как и защо , просто забрави "суеверията" на другите и си гледай в собствената паничка , чекни къде коя на кой си е показала силиконовите цици , новото видео на Азис , след това се наяж хубаво , перни си една чайка и по някое време *** , защо се занимаваш с християнски празници и с хората , които ги празнуват и присъстваш на всяка статия с религиозна насоченост ? Опровергавай си там истините и така :)