80% от българите не могат да си посрещнат разходите

Животът ни поевтинял, но съвсем незначително
Обновена: 24 апр 2014 15:03 | 24 апр 2014 15:03, Камелия Цветанова
143
80% от българите не могат да си посрещнат разходите
Снимка: архив, Reuters

КНСБ отчете намаление на издръжката на живот в края на първото тримесечие на година спрямо предходното, макар и с много малко. В същото време обаче около 80 процента от българите живеят с доход, който е по-нисък от необходимите средства за издръжка на живот.

В края на март на един човек са били нужни 563,41 лева, а на едно четиричленно домакинство 2254 лв., за да посреща разходите си. Това означава, че спрямо последните три месеца на миналата година нужните средства за живот са намалели с 0,3 процента, а на годишна база с 0,5 на сто.

Поевтиняването на живота започна преди осем месеца и основно се дължи на поевтиняването на тока от началото на миналата година, като общо цената му от началото на 2013 г. е намаляла с 13,6 на сто, обясни вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков.

Поевтиняването на основните зърнени култури на международните пазари също е фактор, който води до нуждата от по-малко средства за живот.

Въпреки това в сравнение с март 2008 г. издръжката на живот е нараснала с 25,7 процента, а от началото на икономическата криза с над 115 лева на човек, обясни Виолета Иванова от Научния институт на КНСБ.

Границата на бедност през март е била 213,68 лв., което означава, че се запазва на същите нива като предходното тримесечие. Под линията на бедност обаче остават 20 на сто от домакинствата, или около 1,5 милиона българи.

Най-много са хората - 55,2 процента, или близо 4 милиона, с доход до 340 лв. От 341 до 563 лева на месец получават 25,1 на сто от българите, което е 1,8 млн. души.

С доход над 563 лв. са 19,7 на сто от населението или 1,4 милиона души. 9,5 процента е реалният ръст на годишна база на средната работна заплата, като през миналата годината тя е била 808 лева, съобщи Иванова.

Продължава обаче тенденцията скокът на заплатата да е за сметка на свиването на заетостта. За една година 2 процента от работещите са били съкратени.

Въпреки увеличението на работната заплата пак си оставаме на последно място по доходи от нея в ЕС.

Разходите за труд в България за един час от 3,70 евро са 6,5 пъти по-ниски от тези в останалите европейски страни, където средно се плаща по 23,70 евро на час.

В същото време храната у нас се продава на цени, които са 67,3 на сто от средните в Европа, а за мляко, сирене и яйца те са 92 процента от средните европейски цени. Маслото и другите мазнини дори са достигнали 99 на сто от цените в Общността.

Ненков настоя, че трябва да има договаряне за ръст на работните заплати. „Ако говорим за бюджетните заплати, ще настояваме за10-процентно увеличение, а защо не и за 15”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: доходиКНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До VazmutenАма няма какво да се възмущаваш. В крайна сметка ВИЕ сами се бутате да им работите ангария на алчните работодатели, ВИЕ пазарувате в големите вериги, ВИЕ си купувате бензин по 2,70 лв/л. Предложили са ви такива условия и ВИЕ сте ги приели. Доброволно! Също толкова доброволно, можете да бойкотирате всичко и ще видиш как за има-няма 1 месец, нещата ще тръгнат в друга посока. Но кой нае защо, нищо не правите, а смо лежите и се оплаквате и чакате някой да "ви оправи".
66
7
 
12
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 9 години
До Гневен българинХа-ха-ха, какво се пенявиш бе льольо, нали искахте свобода и демокрация? Получихте ги. За пари изобщо не е ставало дума.
65
3
 
15
 
! Отговори
Биволъ преди 9 години
Вчера Украинския евреин Станишев в тесен пиянски кръг в Кърджали е казал:- Дано повече балъци се вържат на моите приказки за благоденствието в бъдеще време и да гласуват за БСП, че тука почва да става напечено. Аз да си отида в Брюксел пък тука да се оправят както могат. Моника си ме чака и ми е купила хубава къща. Естествено не е много скъпа, само 2 500 000 евро, като и Хохегер помогна.
64
1
 
6
 
! Отговори
Wili преди 9 години
maitap si pravite - bg pensioneri s 100 evra pensii zadrastiha magistralite da otivat v Garcia na eftin pazar?
63
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво е управлението на Орешарски, а?
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 57мин год някъде по това време бях в ст.загора.бриколаж е закрит, до него огромен празен мол , по улиците малко правено недоправено, изобщо не се впечатлих от града
61
5
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Предлагам спасение на всички вас, които страдате от бедност. Трябва да докажете, че сте русофоби отвращаващи се от Путин и американофили до такава степен, че обичате САЩ повече от България, и ще ви намеря нормална платена работа в Западна Европа. Прогнозното ви възнаграждение ще е от 1500-2200 евро месечно след платени данъци. Кое по-важно за Вас родината или хладилника и бъдещето на наследниците Ви??
60
0
 
5
 
! Отговори
AAA преди 9 години
Ха добър ден!
59
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде пък сега не мога да си посрещна разходите. Те разходите сами ме посрещат, с приходите не мога да се срещна.
58
0
 
35
 
! Отговори
Vazmuten преди 9 години
Хората са бедни заради алчността на работодателитеи търговците.Хранителните вериги,за техника,бензиностанции правят милиони ,а дават заплати по 400-500лв.За 1-2 седмици всички да спрат да работят -да видим дали няма да се оправят нещата,мутробизнесмените ще имат големи загуби,но това няма да се случи заради овчия народ
57
9
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Предлагам спасение на всички вас, които страдате от бедност. Трябва да докажете, че сте русофоби и американофили до такава степен, че обичате САЩ повече от България, и ще ви намеря нормална платена работа в Западна Европа.
56
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората не се хранят пълноценно в България - за дрехи и други неща да не говорим. Само около 20 или 30 % са нещо като "средна класа" - те имат какво да ядат но са заробени с дългове към банки, ипотеки и стоки купени на лизинг..Какъв ЕС , за какви стандарти за какво говорим? България е по зле от Конго и Сомалия.
55
1
 
17
 
! Отговори
От Провинцията преди 9 години
Веднъж си седя в центъра на Шумен, една доста възрастна жена която беше гримирана и с червило седна до мен и запали цигара. От миризмата на цигарата щях да припадна. Беше "домашна" цигара от онези с филтър които се пълнят. След като изпуши цигарата си жената стана и от кофчето за *** си взе пицата която бях изхвърлил защото пицата беше като тесто и си тръгна...
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В края на март на един човек са били нужни 563,41 лева, а на едно четиричленно домакинство 2254 лв., за да посреща разходите си."E, ние сме трима вкъщи и изкарваме с една заплата - 390 лева.. ако бяхме четирима - лошо откъде ще намерим 2254 лева?200 лева за ток, вода, телефон и интернет, 190 лева за олио, хляб, фасул, картофи и така.Една кутия маргарин и евтин салам за да има за сандвичи за закуска.. разбира се маргаринът се маже съвсем малко - почти го няма а саламът много тънко. Европейци
53
2
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
до 80 - ти обаче твойта си знаеш )) *** навремето сигурно те е биела с метлата по главата ,,понеже си бил толкова твърдоглав в исканията си-- че в попарата трябва да има и масло със сиренето )) ахахахахахах
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който иска много пари да си направи фирма и е готов милионер!
51
0
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
- до 76 -ами говорим на "един език" ама ти явно не разбираш нещо ))
50
1
 
0
 
! Отговори
езичник преди 9 години
всяко зло за добро.
49
0
 
11
 
! Отговори
БГ управник преди 9 години
Много добре, значи сега да го докараме до 99% да не могат да си плащат сметките и да се издържат със това което получават и сичко ще е наред!
48
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
До 72 - в Господари на ефира имаше репортаж за един важен голям мост в Пловдив - моста е в окаяно състояние - за 25 г демокрация не могат да намерят пари за поправката на моста - НЕ ЗА СТРОЕНЕ НА НОВ МОСТ ! ДОБРЕ чЕ БЕшЕ "ГАДНИЯТ" КОМУНИЗъм чЕ ДА ИМАМЕ МОСТОВЕ - ЗА 25 ГОДИНИ НАПРАВИХМЕ ЕДНА СКАПАНА МАГИСТРАЛА КОЯТО ВЕчЕ СЕ РУшИ - ЛУКОЙЛ КОЙ ГО ПОСТРОИ ? АЕЦ ? ТЕЦ Марици? Корабостроителници? военни заводи? Кремиковци колко хорастанаха милионери ? благодарение на "скапаният" комунизъм ))