80% от българите не могат да си посрещнат разходите

Животът ни поевтинял, но съвсем незначително
Обновена: 24 апр 2014 15:03 | 24 апр 2014 15:03, Камелия Цветанова
143
80% от българите не могат да си посрещнат разходите
Снимка: архив, Reuters

КНСБ отчете намаление на издръжката на живот в края на първото тримесечие на година спрямо предходното, макар и с много малко. В същото време обаче около 80 процента от българите живеят с доход, който е по-нисък от необходимите средства за издръжка на живот.

В края на март на един човек са били нужни 563,41 лева, а на едно четиричленно домакинство 2254 лв., за да посреща разходите си. Това означава, че спрямо последните три месеца на миналата година нужните средства за живот са намалели с 0,3 процента, а на годишна база с 0,5 на сто.

Поевтиняването на живота започна преди осем месеца и основно се дължи на поевтиняването на тока от началото на миналата година, като общо цената му от началото на 2013 г. е намаляла с 13,6 на сто, обясни вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков.

Поевтиняването на основните зърнени култури на международните пазари също е фактор, който води до нуждата от по-малко средства за живот.

Въпреки това в сравнение с март 2008 г. издръжката на живот е нараснала с 25,7 процента, а от началото на икономическата криза с над 115 лева на човек, обясни Виолета Иванова от Научния институт на КНСБ.

Границата на бедност през март е била 213,68 лв., което означава, че се запазва на същите нива като предходното тримесечие. Под линията на бедност обаче остават 20 на сто от домакинствата, или около 1,5 милиона българи.

Най-много са хората - 55,2 процента, или близо 4 милиона, с доход до 340 лв. От 341 до 563 лева на месец получават 25,1 на сто от българите, което е 1,8 млн. души.

С доход над 563 лв. са 19,7 на сто от населението или 1,4 милиона души. 9,5 процента е реалният ръст на годишна база на средната работна заплата, като през миналата годината тя е била 808 лева, съобщи Иванова.

Продължава обаче тенденцията скокът на заплатата да е за сметка на свиването на заетостта. За една година 2 процента от работещите са били съкратени.

Въпреки увеличението на работната заплата пак си оставаме на последно място по доходи от нея в ЕС.

Разходите за труд в България за един час от 3,70 евро са 6,5 пъти по-ниски от тези в останалите европейски страни, където средно се плаща по 23,70 евро на час.

В същото време храната у нас се продава на цени, които са 67,3 на сто от средните в Европа, а за мляко, сирене и яйца те са 92 процента от средните европейски цени. Маслото и другите мазнини дори са достигнали 99 на сто от цените в Общността.

Ненков настоя, че трябва да има договаряне за ръст на работните заплати. „Ако говорим за бюджетните заплати, ще настояваме за10-процентно увеличение, а защо не и за 15”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: доходиКНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
6
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Ти въобще чел ли си плана Ран-Ът, или така през просото си говориш. Той е чисто икономически и 99% съм съгласен с него, това беше единствения начин да се остави в миналото ужасното наследство на прогнилия соц (срутена икономика, дълг=100% БВП, дефицити, инфлация, кал, ръжда и грозен бетон навсякъде). Но най-лошото от соца е че хората се отучиха да мислят и да носят отговорност за себе си; 80% считат, че някой (държавата/чиновниците) трябва да се грижат а тях-е, това нормално ли е?
46
4
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Човечеството не е създало нещо по добро от демокрацията.У нас не проработи защото не ни стигна кураж и воля.
45
12
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 9 години
Живееш в паралелен свят. Пътувам много из страната и те уверявам, че в Стара Загора изобщо не са го закъсали. Имам наблюдения за доста градове, не само най-големите и не смятам, че бедните в България са 80%. Това е пресилено.
44
2
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
до 62 -Тъпчо политик )Много е лесно - достатъчно е Европа да ни заплаши сизгонване ако не си оправим системите ) и всичко ще си дойде на мястото - Но тя не иска - ние сме бежанският лагер и консуматор на тяхните храни с изтекла годност тяхните стари брички и стари дрехи - ние сме консуматор - кой ще изгони клиентът си от магазина наречен Европа ?
43
1
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Много просто, фасадната демокрация е различна в БГ, защото си избирате *** да ви управляват 20 години. Реформите спряха 2001! Дали ще избереш някой като Маргарет Тачър, която открито ти каже, че има нужда от тежки реформи, за да се постави страната на нормален път на развитие (Англия осемдесетте) и да се изкорени соца във всичките му форми. Щото нормланите хора сме 10%, а другите 90% гледат само ТВ и жълта преса и не могат да формират собствено мнение. Това е вътрешна причина.
42
2
 
15
 
! Отговори
туй то преди 9 години
България умре ! процесите са вече необратими, всеки граби като за последно, защото са наясно че няма как държава да стъпи на краката си . Единствения изход е да ходим да сме *** в други държави. Останем ли тука, ще сме *** рамо до рамо с нарастващите на брой истински ***.
41
2
 
4
 
! Отговори
41 до глупака 50 преди 9 години
И кой ни спира да има нормална съдебна система в България,кой?Избирате си *** вече 20 години (без 1997-2001),кой да я направи тази реформа,*** ли? Във всеки доклад на ЕС има посочени основните точки, само от нас зависи, няма кой да ни промени конституцията,да уволни всички в МВР и Съд.система и да ги почне наново,с подготвени хора,високи изисквания, добре платени, среда насочена към резултати,оценка и справедливост;така както се работи във всяка читава частна фирма.Дотогава няма да има!
40
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
до 56 - Живем в Европа и сме европейци нали така ? а защо Демокрацията е различна в БГ спрямо в другите държави - ? тук дори се пребиват ежегодно журналисти и всички медии са платени - това ли е демокрацията ? планът Ранът не е кратък план - в момента повечето страни са в него - не си мисли че Полша не е - новата хватка на тези хора е гражданските войни - не напразно в Полша има най много антисемисти - няма държава която е била в такъв план Ран и после се е откопчила от него
39
0
 
16
 
! Отговори
Баш майстора преди 9 години
Не знам кой как смята издръжката на един човек, но ако най-хипотетично приемем, че човек се нуждае от жилище, то с 600 лв. на месец не може да се купи, едва ли може да си под наем , да се храниш и т.н. Тъй мисля аз.
38
3
 
5
 
! Отговори
41 до 46 преди 9 години
*** като 35 най-лесно се манипулират, демокрацията му била виновна. А фалиралия соц с рабфаковците и партийни секретари екстра му е бил на чукундура. То и за Ран-Ът да му говориш няма смисъл - плана си беше екстра, проблема е че НЕ се изпълни. Малкото,. което се изпълни от него (борд и приватизация) беше много закъсняло, 1997 вместо 1990. Полша си го изпълни за 2-3 години,лустрираха *** и са си екстра, пей сърце. Ние не можем заради *** като 35, те все си избират някой да ги оправи!
37
1
 
10
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ПОЛОЖЕНИЕТО Е ПЛЧЕВНО ,НО НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО ЗА ТОЯ ОВЧЕДУШЕН РОБСКИ НАРОД. КАК СЪНАРОДНИЦИ НЕ ПРОУМЯХТЕ ЧЕ 24Г. НА ВЛАСТ СА ВСЕ СДНИ И СЪЩИ БАНДИТИ И ПРОДАЖНИЦИ? НА ИСБОРИ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА И ЖИВОТА НА СЕДЕМ МИЛИОНА БЪЛГАРИ И ПАК ПОДКРЕПЯТЕ ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ И ЩЕ ПРОДЪЛЖИТЕ В БЕЗУМИЕТО СИ. ЖАЛ МИ Е ЗА ВАС,НИ ВСЕКИ САМ СИ ОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА.НЕ Е ЛУД КОИТО ЯДЕ БАНИЦАТА ,А КОИТО Я ДАВА.ЩОМ Я ДАВАТЕ ДА Е СЛАДКА НА НЕГОДНИЦИТЕ.
36
1
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
До 41 исках да пиша ))
35
1
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Цветан Василев: Нормално е българите панически да бягат от родината си, защото заплащането тук е 10 пъти по-ниско от това в Западна Европа...
34
2
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
До тъпчо 42 !Европа не иска да сме добре -тя не иска да имаме Съдебна система -тя не иска да имаме некорумпирани политици - Защо ли? Ами защото така Европа няма да може да краде - защото Ерпта ,Молове Тецове, и какво ли не -е приватизирано криминално и работещо Монополно -и не спазва законите ,,банките също - На Европа и трябва точно такава България - евтина разбита корумпирана и *** народ готов да приема бежанци и да гласува за една вафла ! На Европа и трябва такъв *** като теб да живее в БГ
33
1
 
9
 
! Отговори
амии преди 9 години
Какво да ви кажа братя спим зимен сън след който като се събудим не ми се мисли!!!!!А като се събудим какво? Вечното мрънкане и разединение.Трябва единство и взаимна подкрепа от всички ни във всяко едно нещо което правим за да бъдем една по добра страна дори и от Швейцария.Замислете се добре???
32
0
 
14
 
! Отговори
ебе ейййй преди 9 години
кой е писал тази ужасна статистика бе еййй,хем 50 % взимат до 340 лева,хем 25 % взимат между 340 и 550 /стават 75%/,хем взимаме по 3.7 евро на час средно,т.е 1200 лева?????? що за маниполация?що за наглярщина?????
31
0
 
11
 
! Отговори
курдоколенков преди 9 години
Забелязал съм,че периодично се праскат разни такива статийки с цел да се тушира малко напрежението, но в случая драги ми журналисти,синдикати,политици и всички вие,които се е*авате с българския народ има обратен ефект!
30
0
 
19
 
! Отговори
точно ,ама не точно преди 9 години
"Разходите за труд в България за един час от 3,70 евро са 6,5 пъти по-ниски от тези в останалите европейски страни, където средно се плаща по 23,70 евро на час." и какво се опитвате да кажете ,че като го сметнем взимаме 1200 лева на месец и се оплакваме ,че взимаме най-малко от всички...някой не си е направил сметката въобще с тези 3.7 евро на час....
29
0
 
23
 
! Отговори
чвор преди 9 години
Ама най-обичам някой да ми казва как живея и да ме уверяват,че живея едва ли не на земния рай.
28
1
 
11
 
! Отговори
до глупака 35 преди 9 години
Лекарствата трябва да се пият! 2014 спрямо 1989 са несравними-способните хора имат шанс за изява, а не някой каскет да ми казва какъв да е живота ми. Демокрацията му била виновна,***! Проблема е нейната липса, в БГ има фасадна демокрация,не напразно ЕС ни набива канчетата за съдебната система и МВР,това е основата за просперитет. *** като теб обаче си иска да има феодал (да случи на добър такъв), че да го оправи. Не,благодаря! (БГ е в топ 1 млрд от общо 7 млрд. на планетата, ***).