80% от българите не могат да си посрещнат разходите

Животът ни поевтинял, но съвсем незначително
Обновена: 24 апр 2014 15:03 | 24 апр 2014 15:03, Камелия Цветанова
143
80% от българите не могат да си посрещнат разходите
Снимка: архив, Reuters

КНСБ отчете намаление на издръжката на живот в края на първото тримесечие на година спрямо предходното, макар и с много малко. В същото време обаче около 80 процента от българите живеят с доход, който е по-нисък от необходимите средства за издръжка на живот.

В края на март на един човек са били нужни 563,41 лева, а на едно четиричленно домакинство 2254 лв., за да посреща разходите си. Това означава, че спрямо последните три месеца на миналата година нужните средства за живот са намалели с 0,3 процента, а на годишна база с 0,5 на сто.

Поевтиняването на живота започна преди осем месеца и основно се дължи на поевтиняването на тока от началото на миналата година, като общо цената му от началото на 2013 г. е намаляла с 13,6 на сто, обясни вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков.

Поевтиняването на основните зърнени култури на международните пазари също е фактор, който води до нуждата от по-малко средства за живот.

Въпреки това в сравнение с март 2008 г. издръжката на живот е нараснала с 25,7 процента, а от началото на икономическата криза с над 115 лева на човек, обясни Виолета Иванова от Научния институт на КНСБ.

Границата на бедност през март е била 213,68 лв., което означава, че се запазва на същите нива като предходното тримесечие. Под линията на бедност обаче остават 20 на сто от домакинствата, или около 1,5 милиона българи.

Най-много са хората - 55,2 процента, или близо 4 милиона, с доход до 340 лв. От 341 до 563 лева на месец получават 25,1 на сто от българите, което е 1,8 млн. души.

С доход над 563 лв. са 19,7 на сто от населението или 1,4 милиона души. 9,5 процента е реалният ръст на годишна база на средната работна заплата, като през миналата годината тя е била 808 лева, съобщи Иванова.

Продължава обаче тенденцията скокът на заплатата да е за сметка на свиването на заетостта. За една година 2 процента от работещите са били съкратени.

Въпреки увеличението на работната заплата пак си оставаме на последно място по доходи от нея в ЕС.

Разходите за труд в България за един час от 3,70 евро са 6,5 пъти по-ниски от тези в останалите европейски страни, където средно се плаща по 23,70 евро на час.

В същото време храната у нас се продава на цени, които са 67,3 на сто от средните в Европа, а за мляко, сирене и яйца те са 92 процента от средните европейски цени. Маслото и другите мазнини дори са достигнали 99 на сто от цените в Общността.

Ненков настоя, че трябва да има договаряне за ръст на работните заплати. „Ако говорим за бюджетните заплати, ще настояваме за10-процентно увеличение, а защо не и за 15”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: доходиКНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
32
 
! Отговори
п стоянов преди 9 години
В края на март на един човек са били нужни 563,41 лева, а на едно четиричленно домакинство 2254 лв., за да посреща разходите си.Благодаря за информацията, да са живи и здрави роднини и приятели, че без малката взаимопомощ която си оказваме всеки месец не ми се мисли, добре че имаше и малко гнил социализЪм да имаме поне жилище щото с 580лв заплата/търговски представител/ и жената/учителка/ с 450лв как щяхме да живеем на квартира не знам!
6
6
 
14
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Пишете сега колко велики са РазБойко, Станишев, Царя, Костов и т.н.
5
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
80% от българите могат да си посрещнат разходите -така съм по-съгласен.
4
3
 
38
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
каква смешна държава- Поевтиняването на живота се дължал на поевтиняването на тока )- и с колко е поевтинял живота когато тока е по евтин с 8% ? а инфлацията ? а това че повечето българи са тряйно бедни и безработни ? ами 1/3 от българите са пенсионери с 200 лв пенсия . това са 2 милиона пенсионери- тогава значи благодарение на поевтиняването на тока те сега ще живеят по добре )) ще си купят сламки за киселото млекце ,,Какво ВЕЛИКО поевтиняване има в БГ ! ако поевтинее парното ще караме Кадилаци
3
14
 
10
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Слава на ЕС !!!
2
1
 
45
 
! Отговори
nexussss преди 9 години
Четете тая статия и пак и пак ходете да ги обличате с власт тези изедници, дето разгониха децата ви по света, а вас обрекоха във вечна мизерия...ПАК ГИ ИЗБЕРЕТЕ СЪЩИТЕ ТИЯ *** (ВИЗИРАМ ВСИЧКИ ПАРТИИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ)!!!
1
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости... живота е поскъпнал, качеството на всичко е паднало до минимума само и само да са ниски цените, младите и кадърните бягат, до няколко години в БГ ще остана само шайката крадци наричащи се политици, *** които само искат и пенсионери ровещи по кофите.