Защо расте българският евроскептицизъм?

Преглед на печата за днес, 26 април
Обновена: 26 апр 2014 11:17 | 26 апр 2014 07:30, Веселина Йорданова
223
Защо расте българският евроскептицизъм?
Снимка: архив, Ройтерс

Кой мрази ЕС и защо увеличаващият се български евроскептицизъм може да саботира важните реформи? Отговор на този въпрос дава в днешния си брой "Капитал".

На пръв поглед място за паника няма. Българите продължават да имат много по-голямо доверие на европейските институции. Свободното пътуване и по-големите възможности за работа се оценяват като най-големите ползи от членството ни. Отвъд този обществен консенсус обаче има натрупано разочарование.

Ако 55 процента от хората изразяват положително отношение към присъединяването ни към ЕС, едва 34 на сто смятат, че членството ни в ЕС е донесло повече ползи за страната, а само 15 на сто са тези, които смятат, че лично са спечелили. Ако оставим настрана естествената склонност на хората да преувеличават собствените си несгоди, тази разлика заслужава коментар, отбелязва изданието.

"От една страна, няма никакво съмнение, че изострящите се отношения между България и ЕС са отглас от кризата в Украйна", смята социологът Георги Димитров. В интервю за "Капитал" той подчертава, че в момента Брюксел и Москва са на противоположни полюси. "Сега открито да кажеш, че си про-Путин е, меко казано, неприлично", категоричен е анализаторът.

"За съжаление обаче тази международна криза се напасна с контекста на предстоящите избори за Европейския парламент. На избори политиците са предразположени да ухажват гласове, които са извън техните твърди ядра. Сега те се опитват да оберат хаотичния вот, който няма партийна окраска. И тук, оказва се, отвъд проруските партийни ангажименти на БСП, "Атака", ДПС, у нас се окопитва и вече „хвърля къчове“ латентна съпротива срещу Европа, която може да даде допълнителен дивидент от гласове. Парадоксът е, че тази антиевропейска нагласа се мобилизира тъкмо на европейски избори.

В друго време всеки от тези ситуативни феномени може би нямаше да има такова значение. Но сега съчетанието им може да доведе до по-силен ефект и не трябва да ги подценяваме, защото отвъд конкретната ситуация - стъпваме на дълбок проблем", коментира още Димитров.

Пред "Труд" кандидатът на ПЕС за председател на Европейската комисия Мартин Шулц обявява: "Ще работя при открити врати. Ще третираме страните членки на равноправна остава, както винаги съм го правил досега. Това е, което ние, социалистите, правим. Европа е проект на равните!

Няма значение за мен дали страната е малка или голяма, бедна или богата, стара или новастрана членка. В основната предложените от мен политики е подкрепата за малкия бизнес. Ще се боря за по-лесен достъп до кредити за компаниите, които назначават млади хора. Ще им предложа по-ниски лихви или повече време за изплащане за заемите, ако докажат, че използват парите за създаване на работни места за млади хора."

"Минимална работна заплата ще направи икономиките ни по-силни", е заглавието над друго интервю в "24 часа" с Шулц. "Просто е - стабилността на заплатите означава стабилно планиране. А то допринася значително за икономическото развитие. Някои от най-силните европейски икономики имат система за минимални работни заплати", казва още Шулц.

Кошмарните задръствания по българските пътища по Великден ще се повторят и през 6-те почивни дни за Гергьовден, алармира под глава "Труд". Най-натоварено ще е движението в сряда следобед - 30 април, в четвъртък до обяд - 1 май, както и навръх християнския празник 6 май, когато стотици хиляди автомобили ще се връщат към София и големите градове. Към 30 000 души се очакват по курортите у нас, а около 140 000 българи ще пътуват в чужбина.

Междувременно "Телеграф" пресмята, че и тази година България ще оглави класацията за най-изгодна почивка на море. Целият наличен състав на КАТ, който е на работа по празниците, ще бъде изкаран на пътя през предстоящите почивни дни около Гергьовден. Това обясни шефът на "Пътна полиция" комисар Антон Антонов, цитира на първа страница "Монитор". "От всяка областна дирекция ще бъдат изпратени между пет и осем патрули, в зависимост от необходимостта на съответното място", каза Антонов. Униформени ще има на всяко място, където се извършват ремонти. Най-големите такива са на 67-и километър от магистрала "Тракия".

Опасно висока вълна заля мост и отнесе кола с 4-ма пътници в нея в четвъртък към 22,30 ч на стотина метра от хасковското село Винево, пише под глава "24 часа". В автомобила "Опел Астра" пътували Мюмюн Рамадан, на 56 г., съпругата му Ресмие /55 г./, дъщеря им Ширин /30 г./ и 4-годишният им внук Мерт, всички от Кърджали. Колата била забелязана от случаен минувач рано сутринта вчера. Смачканият опел бил празен, запратен на 300 м от пътя. До вчера 16,30 ч, когато бе прекратено издирването, бе открито само тялото на Ремсие.

За трагичния инцидент съобщава и "Стандарт" във водещата си новина. Изданието предупреждава, че пороите се ще започнат с нова сила още в неделя. Слънце може да очакваме чак за Гергьовден.

МВР не спира да настоява и да получава допълнително пари за справяне с бежанците и охрана на границите. Тази година ведомството ще изхарчи почти двойно повече пари за тази цел, отколкото е предвидено в бюджета му, акцентира на първа страница "Сега". Само за първите четири месеца на годината министерството и службите, отговарящи за нелегалните имигранти, получиха над 38 млн. лв. допълнително. Други 61.5 млн. лв. пък ще бъдат прехвърлени по сметките му до края на годината, след като правителството одобри нов план за справяне с бежанската вълна. Сумата е близка до целия бюджет за охрана на държавната граница за миналата година - 123 млн. лв.

В интервю за "Труд" министърът на културата Петър Стоянович анонсира, че за справяне с иманярството се работи по създаването на ново звено, изпълняващо полицейски функции. Новата структура ще работи по опазването на културното наследство.

Според челото на "Преса" сме на път да загубим 12 милиона лева, които Европа ни дава за разкопките в Антична Сердика. Парите трябва да бъдат използвани до 29 октомври, а после горят. Отговорно за проекта е Министерството на културата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е беда че сме в ЕС. Бедата е че политиците ни не могат да отстояват икономическите интереси на страната и повечето способни българи отиват на запад. Там те се реализират и живеят добре. Тук икономиката дълбае надолу и държавата няма добър статус. Какво произвеждаме? Произвеждаме дълг към развитите страни. И те имат интерес от това.
115
3
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Защо расте Евроскептицизъмът в БГ ли ? ами ще си отговорите -когато отговорите ----КОЯ държава членка на Европейският съюз измисли новата дума в Европейският речник и къде се срещя тя ??? - а думата е -- --------работещи бедни ---!!!!
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko021. Говори в единствено число ако обичаш.2. Относно партньорите ти, ако визираш ония *** дето ни съсипаха - да вървят в ада дето им е мястото
113
5
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 9 години
АЗ ГОРДО МРАЗЯ ЕС!
112
9
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Защото сме лицемери ,алчни долни същества продаващи партньорите си .
111
6
 
20
 
! Отговори
jane преди 9 години
Абе каква Украйна! Евроскептицизмът расте навсякъде из Европа! И как може да е друго, като цяла Южна Европа се счита за втора ръка. Бях в Лисабон миналата година - разруха! Един прекрасен град, оставен да се разпада, защото "тройката" така казала. В Гърция - същото. В Испания - 30% безработни и опит за приватизация на здравеопазването+милиарди потънали в банките им (т.е обратно в ЕС)! В Кипър национализираха чужди капитали и ги обраха. В България - аз лично живея най-мизерно откакто работя.
110
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 9 години
Защото българският народ е тотално неспособен дa излъчи елит, който дa дърпa стрaнaтa нaпред. Какъвто е народa, такива сa му и политиците. Тези хоря винаги ще чaкaт някъде отвън дa дойде някой голям брaт, който дa ги оправи.Скептиците ще запитам следното. Защо в европа, сащ, кaнaдa и aвстрaлия избягаха милиони руснаци, a не съвести обратното.
109
7
 
10
 
! Отговори
we преди 9 години
В ЕС ема наши и ваши. За гърци и португалци ЕС е дойна крава и майка закрилница, за други като бг е безпощадна мащеха. В ЕС ема наши и ваши. За гърци и португалци ЕС е дойна крава и майка закрилница, за други като бг е безпощадна мащеха.
108
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия никога не се е отказвала от намеренията да ни притежава,всички политици са бивши комунисти ,какво може да ни очаква освен скептизъм към ЕС
107
5
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Този въпрос го задайте на всички политици и "бизнесмени' от 25 г насам -Ура СДС СДС !-- Времето е наше ! СДС СДС ! Промяна !! Костов Ура ! --45 г Стигат !! - И СЕГА КАКВО !!?? След 25 г Преход - народът на Бг е в окаяно състояние - БГ -държавата с най много магазини за дрехи втора употреба с най много автомобили втора употреба - с най гладните и дрипави пенсионери в Европа- с най смешното заплащане -Държава без национална сигурност- продала мрежата си на -ЕРПтата- съборили едно БГ Правителство,
106
6
 
18
 
! Отговори
7 преди 9 години
Най-голямата измама са така наречените еврофондове - това са парички за богаташите и антибългарските НПО, за обикновения човек остават само трохи, а вноската към Ламята ЕС се прави от неговите данъци.
105
10
 
23
 
! Отговори
7 преди 9 години
Тия дето ни в вкараха в ЕС са национални предатели! Това е някаква античовешка, гейска извратена организация, която цели да ни унищожи като народ и нация.
104
3
 
14
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Интересно защо ли??? Демокрацията се оказа сън в лятна нощ, а повишеният стандарт на живот - изгубени илюзии!!! Ето защо
103
4
 
10
 
! Отговори
отговор преди 9 години
Защо расте българският евроскептицизъм?ЗАЩОТО ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ В ЦЕЛИЯ ЕСОТ ГОДИНИ НЯМА ЕДИН ОСЪДЕН ЗА КРАЖБИТЕ ОТ ФОНДОВЕТЕ .Вижте другите бивши соц страни-те къде са по доходи и икономика ,а иначе гласувайте пак за тях и продължавайте да ревете - Защо расте българският евроскептицизъм?
102
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой иска да сме слаба държава,политиците ни не работят за държавата ,а против нас,защото са поставени лица от вън
101
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да отиваме към просперитет след влизането в ЕС последва....циганизция, деиндустриализация, обедняване, оскотяване,опростачване,обезлюдяване обезбългаряване
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да отиваме към просперитет след влизането в ЕС последва....циганизция, деиндустриализация, обедняване, оскотяване,опростачване,обезлюдяване обезбългаряване
99
3
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 години
Супер проучване. Ами аз съм от 15% които имат лични ползи от влизането в ЕС, което по никакъв начин не означава, че не смята, че БГ трябва да излезе оттам. ЕС е един разпадащ се съюз от дебели чиновници, които не вършат нищо друго освен да пречат. Толкова нищоправеща и тромава организация е обречена да изчезне, но преди това ще сътвори доста бели.
98
1
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 9 години
ако се усвояват като тези на марио николов и делата за присвояване които се точат безкрайно естествено че ще се спират еврофондове.
97
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами защото няма работа и към 2та милиона , напуснали страната , се прибавят все повече млади хора напускащи за работа навън !Какви бяха тия промени , без да се виждат ?Внасят си стоките в България ,за това сме в ЕС . Ама ние да не произвеждаме , тук са ни гепили !Как пък едно българско правителство не се застъпи , като другите !