ДКЕВР пак отложи решението за лицензиите на ЕРП-тата

Развръзка по казуса ще има най-рано след 12 май
Обновена: 28 апр 2014 14:05 | 28 апр 2014 11:22,
50
ДКЕВР пак отложи решението за лицензиите на ЕРП-тата
Снимка: архив, БТА

Решение за лицензите на трите електроразпределителни дружества у нас (ЧЕЗ България, EVN България и Енерго – Про) ще бъде взето най-рано след 12 май, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

До тази дата трите компании трябва да внесат становища във връзка с представените от Националната електрическа компания (НЕК) допълнителни доказателства на 7 април.

Още по темата
След като получи становищата, енергийният регулатор ще анализира фактите и на закрито заседание ще вземе решение за лицензите на дружествата.

Фактите са достатъчни, за да отложат за втори път решение по казуса, какви са те обаче така и не стана ясно и на днешното заседание на комисията. "Лицензиантите са уведомени и това е достатъчно", заяви пред журналисти председателят на енергийния регулатора Боян Боев, помолен да коментира съдържанието на представените документи.

Според представителите на ЧЕЗ България става въпрос за част от търговската документация между тях и НЕК и не са допълнителни доказателства по случая. За Енерго Про представените нови доказателства всъщност само потвърждават тяхната позиция и обосновават действията им в защита на обществения интерес.

От EVN България допълниха, че новите факти нямат много общо с процедурата, която се води сега, и затова се нуждаят от още време, за да изготвят становището си по тях. Реално удължаване на срока поиска само EVN България, но и трите дружества имат нов срок (до 12 май) за становища и защита, тъй като има общи факти по процедурата, които комисията иска да изясни, заяви Боев.

Представителите на трите дружества бяха категорични, че изпълняват своите задължения. Според тях процедурата по отнемане на лицензи е неоснователна и трябва да бъде прекратена. На въпрос на журналисти дали споразумение между НЕК и трите дружества ще спре и процедурата за отнемане на лицензите, Боев отговори лаконично: "Ще видим".

Припомняме, че енергийният регулатор откри процедурата преди повече от месец с мотива, че трите ЕРП-та дължат на НЕК близо 350 млн. лева. Според компаниите обаче парите са прихванати законно като компенсация за средства, които са платили на производителите на зелена енергия.

От ДКЕВР днес не можаха да отговорят дали сумата е променена - т.е дали прихващането на суми продължава, или дали някое от дружествата не е внесло своите задължения. "Отговорът е в компетенциите на НЕК", допълни Боян Боев пред журналисти след края на заседанието.
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: ДКЕВРЕРП-талицензии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
nedkodd преди 9 години
ЕРП ЩЯХА ОТДАВНА ДА БЪДАТ ЗАКРИТИ, А ЗАЩО ЛИ НЕ СА ??? МЪНИ,МЪНИ,МЪНИ ... МАЙ МНООООГО ПАРИ НЯКОЙ ЩЕ КРАДЕ ПАК ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ??? АМА ТОЗИ ПЪТ ДА АМА НЕ!!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами токът е намален с 5% ако още не си разбрал. Ама то верно, че тикво-геберастите стопляте по-бавно.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МУТРАТА пращаше SMS до медиите и звънеше в ефир, когато се сети,ОРЕШАРСКИ организира открит диалог с медиите.МУТРАТА риташе мачлета и си правеше ПР с лентички,ОРЕШАРСКИ работи тихо без да вдига много шум, но резултатно.МУТРАТА увеличи за 3 години 4 пъти тока (общо с 58%),ОРЕШАРСКИ го намали макар и само с 5%.МУТРАТА беше слуга на Олигархията,ОРЕШАРСКИ служи на народаМУТРАТА ли си искаш, материале или ОРЕШАРСКИ ?
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е първото българско правителство от Прехода, което не коленичи пред западните колонизатори и защитава интересите на БГ-народеца. А не като Боко Тиквата, който се беше продал на Еврогейовете, само и само да се снима с Меркел.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите са толкова просто племе, че дори си мислят, че ЕРП-тата определят цената на тока. Жалки и смешни сте. Поне се образовайте малко, кой каква дейност върши по веригата Производств-Пренос-Разпределение-Снабдяване и кой кой е в тази верига.Или на вас ви нещо общо - някаква пълна абстракция, щото нали токът не може да се яде и да се пипне, пък ако се пипне, то ще е само веднъж.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да се отрече че правителството на олигарски си разбира от работата - продължават да тупкат топката - напрово са готови за баскетболен отбор!
34
1
 
1
 
! Отговори
Ханко преди 9 години
Явно и тук е ралаверата кой колко ще предложи под масата, защо ли този случай толкова напомня за великите прегрешения на един едър производител и търговец на лекарства при едно друго велико правителство!!!!!!!!!!!!!!!!!
33
1
 
0
 
! Отговори
асд преди 9 години
https://facebook/energoOFF?ref=hl Ето тук, който ги мрази да заповяда !
32
1
 
4
 
! Отговори
пуууу... преди 9 години
Театрите им край нямат, жалкото е че много хора им се вързват на сценариите на управляващите !
31
1
 
3
 
! Отговори
До МРАВКА преди 9 години
Не видях след срещата да има плащане от ЕВН така че всеки да си прави изводи.
30
1
 
2
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ДО36 БЛАГОДАРЯ ЗА ТОЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ.ДАНО МИСЛИШ КАТО МЕН ПО ТАЗИ СТАТИЯ.
29
1
 
3
 
! Отговори
ВАСИЛ преди 9 години
До festoРазвръзка ще има едва след 25 май. Никой от сега управляващите не иска да има ръзвръзка преди изборите за европарламент-а. А увеличението на тока със сигурност има и то ще бъде от 1 Юни или 1 Юли.
28
0
 
4
 
! Отговори
До МРАВКА преди 9 години
Не с шефа на ЕРП а с втория по важност в ЕВН който беше шеф в България преди този с очилцата в момента.Явно добре се е представил тука и бързо са го издигнали в Австрия.
27
1
 
3
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
От радио Ереван съобщиха какво означава Държавна комисия:Комисия от определени хора на други хора, които получават завидни заплати и комисионни.Та току виж някой от тях отново ще се сдобие с нов джип и имот край морето на името на третата си братовчедка.
26
0
 
5
 
! Отговори
festo преди 9 години
Развръзка по казуса ще има най-рано след 12 май, 20... година!?!?!?ба си тъпата държава... преди един месец се издърви, че едва ли не веднага им взима лиценза. А, сега...... Къде е онзи "прекъсвач" наричан Министър !?!!? Ами Яворчо Кюмюрджиев..... Тряско Арменеца също се умълча....
25
1
 
2
 
! Отговори
Н. преди 9 години
До 31 - Ти нормален ли си? Честно вие платените драскачи нямате мяра. То бива бива ама ...
24
8
 
7
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ФАКТИТЕ КОИТО БАВЯТ ОДНЕМАНЕТО НА ЛИЦЕНЗИТЕ Е ТАИНАТА СРЕЩА НА ПРЕЗИДЕНТА С ШЕФА НА .Е.Р.П. ЗА ТОЗИ РАЗГОВОР СЕ ПАЗИ ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ,ЗАЩО ЛИ? НАЛИ ПРЕЗИДЕНТА НАУШКИМ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така им е наредено и те изпълняват козирувайки.Нали затова се радват на големите заплати.А после ние ще си обръщаме джобовете,ако има нещо там.Нямат съвест.Нямат срам.Не чакайте нещо да се случи преди изборите, освен празни приказки и обещания за светлото бъдеще.Мълчешком ще си вземат още някой заем и ще си го поделят,без даже да се усетим.Аман от безмозъчните им манипулации,но Видовден идва. Ще спрем алчността, наглостта и мераците им на тези изборите.После ще доведем докрай започнатото. Успех!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Служители от ЧЕЗ категорично отказват да кажат секретните си заплати и колко им е струвало назначаването в бандата. Има нещо срамно, затова мълчат. Разбирам защо са тръгнали да защитават ЕРП-тата /извинявам се за мръсната дума/. А ние плащаме ли, плащаме.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Развръзката ще е на Куково лято, а лицензите ще отнемат когато цъфнат налъмите.От радио Ереван съобщиха, че по традиция в ДКЕВР се очаква