Дайнов: В България се развива автентичен битов фашизъм

Путиновите клишета били наложени в Розово
Обновена: 29 апр 2014 09:43 | 29 апр 2014 09:43,
194
Дайнов: В България се развива автентичен битов фашизъм
Снимка: архив Булфото

В България се развива автентичен битов фашизъм, който е на основата на ксенофобията и омразата. Това каза в студиото на Нова телевизия политологът проф. Евгений Дайнов по повод случая в село Розово.

Миналата седмица напрежението в село Розово беше изострено заради настанени в къща в селото сирийци. Бежанците имали статут и чакали своите документи. Розовчани заявиха, че се страхуват от чужденците и се притесняват за безопасността на децата си. Населението в селото събра 550 подписа срещу бежанците. След протести сирйците напуснаха селото.

Същевременно жители на селото обявиха, че биха приели украинки или англичани в селото си.

Проф. Дайнов коментира, че омразата се легитимира чрез медиите. Според него нивото на цивилизованост не се поддържа и даде за пример зимата, в която „по всички телевизии минаха какви ли не фашисти да обясняват, че сирийците са канибали и ще ни изядат децата“. Дайнов коментира, че недопустимият език на омраза, минавайки през телевизията, става допустим.

„Ако не бъде спрян този фашизъм, който се надига, ще стигнем до Русия“, прогнозира политологът. Според него руският президент Владимир Путин умишлено е отглеждал фашизъм. В резултат на това Русия се е превърнала във фашистка държава. „Русия носи война, която е неизбежна, Русия си носи насилие“, добави той.

Проф. Михаил Неделчев коментира, че основният проблем в създалата се ситуация е, че мисленето в това село не е изолиран случай. Според него е важно да се разбере дали този свят е внушен или те наистина го усещат като враждебен. Той коментира и аргументите на розовчани срещу сирийците и представи хипотетична ситуация, в която той решава, че не харесва розовчани и не иска да живее с тях.

Неделчев определи като интересна украинската тема, която според него е намерила място в съзнанието на жителите на село Розово. Според него са успешно наложени путиновите идеи и клишета за чиста общност. Същевременно в съзнанието на розовчани трябва да дойдат не просто украинци, а украинки, отбеляза той. „Има вулгарен сексистки момент в тази история. Те се страхуват от изнасилване, но те са готови да изнасилват“, коментира още той.

Дайнов даде за пример две сирийки, които са негови студентки. Той разказа, че момичетата си плащат семестрите, идват на занятия и се представят добре на изпитите и попита дали трябва да ги изгони, за да пази България за българите. „Кои са тези българи? Очевидно аз не съм“, добави още Дайнов.

Двамата анализатори зададоха въпроса какво би станало, ако децата на розовчани, които са на гурбет в Германия или Испания, са подложени на същото скотско отношение, каквото и сирийците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
5
 
! Отговори
софия преди 9 години
айде дайнов да не ни налага неговите клишета...никои не го интересува какво се напъва да мисли тая ***
163
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората в Розово голяма дума са казали -по-добре да бяха лапнали голям залъкИ в Украйна има терористиАко ги приемат в селото си може да съжаляват за сополивите бежанци,дето сега им се виждат опасни
162
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в Розово колко полицаи има за да се оплачат хората срещу нападенията на "мирните" бегълци - николкоТогава какво е дала държавата на тия хора. Плащат данъци. Бог високо. Цар далекоНе ги осъждам
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайнов - дормеотоКато му платят и майка си ще оплюеЗакъсал го е с парите и вече съвсем не може да му се вярва
160
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки е свободенДайнов колко *** е пуснал под наем?
159
3
 
4
 
! Отговори
айде марш преди 9 години
На този Грък в един от клиповете в youtube кой му дава права да изразява мнение , айде марш в Гърция
158
11
 
3
 
! Отговори
офчари преди 9 години
село Розово са най-големите офчари , изложиха цела България пред Европа
157
3
 
2
 
! Отговори
facebook преди 9 години
Таа мацка от село Розово дето по НОВА говори много яка , има ли facebook
156
3
 
12
 
! Отговори
До Шоп преди 9 години
Хайде стига сте изкарвали тези хора какво ли не, сега и сексисти. Казаха на шега: "германци ни докарайте, руснаци ни докарайте, рускини, какво ни карате *** бе", а това беше казано с хумор и хората се смееха.Радвайте се че има и такива места в България, където хората са си запазили инстинкта за оцеляване (равносилно на здрав разум). Благодарение на този тип хора страната се е задържала на картата толкова време.
155
3
 
0
 
! Отговори
Жаааа преди 9 години
Мен ме филмират фашистки *** , жаааа, държат ни без пари, карат мъжът ми да ми вика пред камера, макар че имахме любов голяма колкото света, да помислим какви жени населяват България, това са мъже, жестоки ,безчовечни
154
4
 
9
 
! Отговори
Криворазбранта цивил преди 9 години
Това са НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ а не бежанци. Защо не се върнат в Сирия където Асад ги задължава да декларират отказ от джихада? Хората от Розово може да не говорят гладко като господина, но с право са разтревожени.А тези които ги обиждат с разни епитети: самите те са едни нетолерантни ***, с продухано от промивки съзнание, без уважение към собствения си народ, в цялaта му пъстрота. Не може да се сношаваш с враждебна на ценностите и природата ти и група, КОЛКОТО И ДА СА СЛАДКИ ДЕЧИЦАТА ИМ
153
2
 
1
 
! Отговори
Гост преди 9 години
До баи ГанюБраво Бате!!!!!Напълно си прав!!!!!!!!!
152
2
 
15
 
! Отговори
Х преди 9 години
Саркузи като върна българските и румънски *** да не е фашист.Дайнов като е такъв демократ,защо не прати жена си да доведе сестрите от Либия.Но фашиста САРКУЗИ го направи.Но за тази работа не трябва само уста да плюеш народа от чиито данъци си стигнал до професор трябва и съвест и много акъл.Един мой майстор казваше,"Учено не значи умно".
151
4
 
2
 
! Отговори
офчар от село преди 9 години
България се намира на континента Европа и най вече на Планетата Земя , не сме отделна Планета за избираме как да живеем
150
12
 
3
 
! Отговори
неграмотните преди 9 години
България вижда по НОВА най-неграмотните и неинтегрирани Българи в България и само в село Розово
149
6
 
3
 
! Отговори
луда крава преди 9 години
Таа булка на видеото по NOVA нема сутиен , зарната на гардите и се виждат , пак говори за престапления
148
6
 
2
 
! Отговори
4ovekopodobno преди 9 години
tea divi selqni kato parvite 4ivekopodobni bate , ne iskat drugite kato jivotinskiq Svqt
147
10
 
4
 
! Отговори
TARZAN преди 9 години
тези диваци от село Розово къде са били до сега че никoй не беше чувал за тях
146
9
 
6
 
! Отговори
CCCP преди 9 години
Българите на село не знаят или най вероятно не разбират , че освен Българи има и др. които живеят на тази Планета наречена Земя
145
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 9 години
До АнтикумонистА бе,ти първо си оправи местата на ;у; и ;о; в името , пък тогава ми давай акъл!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!