Неравенството в доходите у нас най-голямо в Сливен

Преглед на печата на 29 април
Обновена: 29 апр 2014 07:00 | 29 апр 2014 07:00, Красимир Ангелов
31
Неравенството в доходите у нас най-голямо в Сливен
Снимка: Dnes.bg

Неравенството в доходите на населението по области у нас е най-голямо в Сливен, а най-малко - в Благоевград, става ясно от анализ на Института за пазарна икономика, цитиран от "24 часа".

В Сливен отношението между доходите на най-богатите и най-бедните 20% от домакинствата е 12,6. Следват Пазарджик - 11,6, и Видин - 10,8. Средно за страната този показател е 6.

Най-малко е неравенството в Благоевград, където доходите на богатите и бедните са в отношение 3,5. Следват София-област - 3,8, и Габрово и Кърджали – 4.

Във Видин и Сливен е най-висок делът на хората, които попадат под линията на бедност. Според данните най-малко са бедните в Благоевград, Ловеч и София.

Платеното майчинство противопостави синдикати и работодатели, пише на своите страници "Телеграф". От КНСБ настояха вчера отпускът по майчинство да бъде удължен с още 6 месеца. Бизнесът не прие идеята, аргументирайки се с тезата, че трябва да се мисли как да се помогне за връщане на родителите на пазара на труда, а не майчинството да се превръща в професия.

За умерено увеличение на работните заплати, призова премиерът Пламен Орешарски на конференция за заплащането на труда, организирана от КНСБ, отразява събитието "Стандарт". "Нивото на заплатите у нас е най-ниското в ЕС. Това обяснява и динамичния темп на тяхното увеличаване", разясни той. "Трябва да се избягва изпреварване на ръста на заплатите пред този на производителността", предупреди Орешарски и допълни: "Бързи ръстове ще доведат до загуба на конкурентоспособност, защото сме ограничени от валутния борд".

"Труд" прави анонс на първа страница, уточняващ, че Мария Девизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, ще стане обвиняема. Тя ще отговаря по делото срещу двамата висши магистрати ген. Веселин Пенгезов и полк. Петър Петков като бивша ръководителка на европрограмата "Административен капацитет". Вчера Дивизиева обяви, че вече е получила призовка и ще излезе в отпуск до изясняване на случая.

Със спорове относно приоритетите на Столичната община бе прието вчера касовото изпълнение на бюджета на София. Представителите на БСП категорично бяха против приоритетните пера на СО, в които социалните разходи нямат желаното равнище. Кметът Йорданка Фандъкова прие критиката на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов за политически, защото двете партии имали принципни разминавания, коментира сесията "Дума".

Кметът очерта и приоритетите на управляващите в столицата като събираемост на данъците и постъпления от общински такси. По тези пера Фандъкова отчете изпълнение на бюджета от данъци в рамките на 98%, а от такси - 87%.

Пред "Труд" главният архитект на София Петър Диков споделя: "Санирането стигна Казахстан, но нас ни подмина. Като цяло интересът не е този, който очаквахме. Направихме проектите, но  ако самите собственици не пожелаят, не можем насила да ги накараме да санират."

"Стандарт" публикува личната позиция на британския посланик в София Джонатан Алън, споделена от блога му на страницата на външното министерство на Великобритания, относно отношенията между ЕС и Русия, кризата в Украйна и България.

"В сравнение с бившите комунистически държави, България е може би страната с най-бавен и продължителен преход, което означава, че много овластени фигури, чиято лоялност не се е променила, са запазили влиятелните си позиции. Има хора, които изпитват носталгия по този период. Много българи са свързани с Русия и руския народ чрез силни културни и лични връзки. Русия е седмият по значение експортен пазар за България (първите шест са държави-членки на ЕС).

Но Русия държи много от енергийните карти в България. Често чувам и чета, че в България има силни бизнесмени с икономически интереси и политическо влияние, които са свързани с Русия. Всички фактори, предпоставящи към тази двузначност, могат да бъдат доловени както в разделението на общественото мнение в България спрямо Русия, така и във вътрешнопартийните различия", заключава Негово Превъзходителство посланик Джонатан Алън.

"Солидарен фонд с 50 млн. евро ще пази фермерите от фалит", разяснява в интервюто за "24 часа" зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. "От Програмата за развитие на селските райони няма нито загуба на средства, нито спиране на проекти - това обясни и говорителят на еврокомисаря по земеделието. Очакваме ЕК да ни глоби 3 млн. лв. заради луксозните джипове, безумие е парите от ЕС да се ползват за аргумент при политически боричкания. Проекти на млади фермери ще се приемат от май-юни, ще изпълним обещанието си”, категоричен бе той.

"Българските поети ги убиват преди да са получили награда", е изводът на Любомир Левчев, споделен пред "24 часа". Неговото кредо се позовава на максимата: "Духовните неща са невидими и любовта побеждава ненавистта - дори и след разпятие".

Темата на "Преса" обявява "Големите обещания за евровота". "Обещавам, че този ще го побеждаваме, докато е лидер на БСП",  каза Бойко Борисов в зала "Армеец" на 27 април по адрес на Сергей Станишев. А за "Южен поток" самоуверено заяви: "Аз досега да го бях подписал и да го бях построил". "България няма време за губене с ГЕРБ", атакува Стнишев на старта на своята кампания в НДК, подкрепен от кандидата на ПЕС за ръководител на Еврокомисията Мартин Шулц.

"Нашите опоненти не са се примирили, те търсят реванш и вече заплашват", подчерта той. Николай Бареков пък се закани да отнеме България от "ръцете на политическата олигархия". "Това ще е най-тежката, най-мръсната и най-компроматната кампания", прогнозира Георги Първанов, откривайки състезанието за АБВ. Водачите на листи обещават от предсрочни избори до безплатни лекарства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
До БанкерЪ 28 преди 9 години
В тази безработица много хора биха се радвали, ако успеят да постъпят в БАН въпреки мизерното заплащане там. Прав си за едно - кадърното хлапе ще стои там, докато намери нещо по-добро, а не намери ли, ще духне на Запад.Покрай шуробаджанашките кадри, във всеки институт н БАН има и кадърни, съвестно работещи хора, чиято продукция ни отсрамва на международно атестиране. Преди няколко години имаше такова, може да не си чул. Има хора в по-напреднала възраст, които имат причини да останат тук.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли някой,който да не се сеща защо е така?!
19
1
 
3
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Приемно семеиство за отглеждане на две циглета получава 850 лева на месец и заплатите на родителите отиват към 2 бона.Нормално семеиство с 2 деца с двама работещи родители 1000лева с детските.Висшистите в БАН няма да ги коментирам,те ако са такива няма да са там,а на запад.Когато *** станат мнозинство,а това неибежно ще стане след около 20 г.Когато сегашните пенсионери измрът,нови няма да има,защото няма да имат стаж и възраст.13
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До капиталистКато се разболееш от рак, чакам да пишеш за пари.
17
1
 
4
 
! Отговори
Като ще говорим за преди 9 години
недоразумения, изпъкващи при сравняването на доходите, нека да започнем от следното:1. Знаете ли на каква е най-ниската заплата у нас и каква е заплатата на начинаещ млад висшист? Почти еднакви са!2. Знаете ли с каква заплата започва млад висшист в БАН? Започва с МИНИМАЛНАТА, а в някои случаи, и хора пред пенсия взимат толкова /350 лв/ - не защото не работят. Някои от тях са с научна продукция, по-голяма от тази на хабилитираните им колеги, но до последно им се пречи да защитят дисертация.
16
1
 
2
 
! Отговори
олигарх преди 9 години
''Но Русия държи много от енергийните карти в България. Често чувам и чета, че в България има силни бизнесмени с икономически интереси и политическо влияние, които са свързани с Русия''. Ми дайте вие петрол и газ бе, ние, олигарсите знаем да сменят посоката според вятъра. Сменихме я вече няколко пъти. Ама това си е ваша реплика, че парите не миришат. Кво се оплаквате от нас тогава, нали правим същото като вас. Давате петрол и ние идваме при вас. Като не давате сами си търсим.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименпетиция.ком е адреса (сайта реше връзките)
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
peticiq/84610Подписвайте братя!
13
1
 
3
 
! Отговори
От сън се събудете преди 9 години
Искам те да си получат заслуженото.Тя е на мнение, че законите в България се правят за престъпниците, защото се измъкват леко наказани и полувиновни.Да, готова съм да застрелям насилниците и да ги лежа. Особено изнасилвача, защото той и в съда се държа нагло - идваше пиян, заплашваше прокурорката. Не само са нагли, те са безчовечни, обяви леля Бойка.
12
1
 
11
 
! Отговори
Дойде време ставайте преди 9 години
67-годишната Бойка Димитрова от Монтанското село Черкаски, която на 3 септември 2012 г. бе пребита и изнасилена, вече може да стреля!Пистолетът е вкъщи - под леглото. Взех си още патрони, защото изхабих другите в тренировки. Когато Георги Василев каза пред съдията, че Карбовски ме е научил да стрелям, аз казах, че вече ще стрелям на месо, разказа Бойка Димитрова.Не, не трябваше да си мълча. На моето място може да е всяка жена в България - вашите майка, съпруга или дъщеря.
11
1
 
2
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
В тази поредна класация измама не влизат доходите на проститутките им по цяла Европа на което и НАП си трае като ***.
10
5
 
3
 
! Отговори
булгарише МАНГО преди 9 години
Трайте бе, булгари!Плащайте си данъците да папаме ние!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CIGO е сливенски *** от негърското гето "Надежда" в града ! Излязъл е на белия свят през *** на 12 годишна *** /негъркъ де/.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че ще е най-голямо.Безработен женски *** - 1000 лв детски и соц. помощиРаботещ българска майка - 350 лв заплата + 100-ина лева детски.Кой е дискриминирания?
7
2
 
19
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в тази държава?
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много *** има там, истинска катастрофа!!!
5
2
 
18
 
! Отговори
до капиталист 6 преди 9 години
Има частица истина в това, което си написал, но е съвсем мъничка. Друга песен ще запееш ако се разболееш. Например от рак. Живота е като палачинка, често се обръща. Затова трябва да сме солидарни с по-слабите, защото сме хора. Това ни различава от другите животинки в джунглата.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там, където *** диша и трева не никне!
3
4
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
В световната статистика има термин "работещи" бедни, не откриваме ние топлата вода. Да не би да искате равенство на заплащането? Все повече се доближаваме до Атлас изправи рамене на Айн Ранд. Четете и се образовайте, а не мрънкайте пи не чакайте някой друг да ви оправи живота, заплатите и т.н..
2
2
 
22
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Някой помни ли кога беше последната стачка в България?"Брашненият чувал" винаги пуска още...Милите овчици на батко!