Социалните мрежи - най-новият източник за трафик на хора

На всеки 30 секунди трима души по света стават жертва на трафик на хора
30 апр 2014 20:15, Екип на Bulgaria On Air
13
Социалните мрежи - най-новият източник за трафик на хора
Ваня Ананиева, Снимка: Bulgaria On Air

Най-новият източник за трафик на хора са социалните мрежи, коментира пред телевизия Bulgaria On Air Ваня Ананиева, секретар на Комисията за борба с трафика на хора във Велико Търново.

Тя посочи, че досега най-често хората били въвличани в престъпните схеми чрез фиктивни обяви за работа и по-рядко чрез близки до жертвата хора.

Никой не е застрахован от трафика на хора, обобщи Ананиева и посочи, че най-рисковите групи са младите хора – студенти, подрастващи, както и безработни и най-вече учениците.

„Хората са отчаяни, лесно се лъжат и това, което предупреждаваме, е, че информираният избор е най-добрият избор,“ сподели още експертът.

Тя допълни, че трафикантите са интелигентни хора, които влагат много средства и време в една жертва, без значение дали ще е за сексуална или трудова експлоатация.

„Трафикът на хора е третото най-доходоносно престъпление. Нарежда се след наркобизнеса и кражбата на бизнес“, коментира  Ананиева.

Тя посочи, че средното време, което се инвестира за въвличане на жертви е между 3 и 6 месеца, но възвращаемостта после е голяма. По думите й най- много злоупотреби стават през лятото и пролетта.

„Именно тогава младите хора се записват за бригади в чужбина.  Най-често за страните Великобритания, Холандия, Полша, Германия. Те разбират, че са станали част от трафик на хора, когато попаднат в другата страна и видят, че предложените условия на труд не отговарят на действителността. Работят в лоши трудови и хигиенни условия. Вместо 8 работят по 15 часа. Остават без документи“, поясни Ананиева.

За хората, които заминават да работят в чужбина, е важно да знаят, че личните им документи, трябва да останат в тях, допълни експртът.

По данни на прокуратурата през изминалата година 540 души са станали жертва на трафик,  476 от тях са жени, а лицата под 18 годишна възраст- са 70. Двама души са станали жертва на схема за продажба на органи.

Черната статистика сочи, че на всеки 30 секунди трима души по света стават жертва на трафик на хора.

Целия коментар по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
srasy преди 9 години
prodajbata na hora, na trud e star biznes. sega ima samo moderni formi, opakovki, dozirovki, dostavki, skladove, razpredelitelni centrove, asortiment, kachestva, kolichestva, defekti, garancii, remontni rabotilnici, depa, borsi, security system...s drugi dumi kato ste v finansov stres ima polza 0 ot bg darjavni magasini za hora i trud?
9
0
 
6
 
! Отговори
Внимание! преди 9 години
Идете в РЗОК и искайте печат във здравната книжка, че се отказвате от донорство на органи след смъртта ви. Бъдете егоисти.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма абсолютно нищо изненадващо в това, саму ти народ си вее снимки и лична информация из мрежите, "вербуващите" само това чакат, имат наготово информация за човека и външния му вид. Разбира се има сумати овце, които си въобразяват, че това са конспирации, докато не стане прекалено късно. Решението не е да се оглеждаш като лалугер за опасности, а да ограничиш изтичането на лична информация- снимки, предпочитания и така нататък.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В социалните мрежи наистина трябва да се споделят изключително малко неща. Или пък просто трябва да ограничите публикациите си и снимки си, така че те да могат да се виждат само от най-близките ви хора.
6
3
 
23
 
! Отговори
:( преди 9 години
Да не дава Господ на някой, да му изчезне близък. Помня преди години, как едно дете изчезна от двора в домът си..Светлин. Нямам идея за какво, когато стане въпрос за изчезнали хора се сещам именно за него. На младите искам да кажа: Колкото и самотни да се чувствате, не ходете на срещи от нета. В интернет пространството всеки, може да се представи за това, което мечтае или би искал да бъде. Всеки е с някакъв бизнес. Деца, осъзнайте се! Човек със сериозен бизнес, няма време да кибичи часове в нета
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Социалните мрежи са създадени да събират лични данни за нуждите на NSA, CIA, както и за организиране на Цветни революции. Трафикът на хора са само колатерални щети от социалните мрежи.
4
1
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Социалната мрежа е най големият ПРОБЛЕМ на Политическият Свят в момента - тя не може да се управлява и трудно се манипулира - падат Правителства от тази мрежа )) Единствено в тази мрежа могат да слухтят за евентуални протести ))
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А КАТО ГОВОРИТЕ ЗА ТРАФИК НА ХОРА ЗАДАВАЛИЛИСТЕ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО ИЗОБЩО ИМА ТРАФИК? А НЕ ДА ОТЧИТАТ ДЕЙНОСТ И ДА СЕ ПРАВЯТ ЧЕ РАБОТЯТ ПО ВЪПРОСА. КОЙТО И ДА ПОПИТАТЕ НА УЛИЦАТА ВСЕКИ ЩЕ ВИ КАЖЕ ОТКЪДЕ ИДВА ПРОБЛЕМА САМО ВИЕ СЕ ПРАВИТЕ ЧЕ НЕЗНАЕТИ. ПРОБЛЕМА Е БЕДНОСТА И БЕЗРАБОТИЦАТА. ТОВАЕ ПРОБЛЕМА НА МЛАДИТЕ. ЗАТОВА ИМА ТРАФИК НА ХОРА ЗАЩОТО НЯМАТ ПРЕПИТАНИЕ. А КАТО В КОРЕМА ТИ СВИРИ ЦЯЛ ОРКЕСТЪР КОЕТО ВИЕ ИЗОБЩО НЕЗНАЕТЕ КАКВО Е СЕ СЪГЛАСЯВАШ НА ВСИЧКО ЗА ДА МОЖЕШ ТОЗИ ОРКЕСТЪР ДА ГО НАХРАНИШ.
2
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди герб никой не бягаше на запад?В момента никой не бяга на запад?
1
17
 
49
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
А, защо българите търсят всякакви начини да напуснат България ?Защо се лъжат и тръгват рисковано за чужбина ?Кой доведе българския народ до това положение ?Ако българинът живееше добре щеше ли да ходи в чужбина, за да мие чинии и да бърше пенсионерски *** ?Кой унищожи българската икономика ?Кой остави българите без работа ?Кой насърчава *** раждаемост чрез всевъзможни привилегии и помощи за сметка на българите ?КОЙ ????