Без сериозна помощ избягалите затворници щяха да са заловени

Безлов: В затвора може да се внесе дори самолетоносач, само че няма море
Обновена: 2 май 2014 12:05 | 2 май 2014 11:52, Елка Василева
44

Хосе Луис Мартинез. Снимка: МВР

Виж други галерии »
12

От Централния софийския затвор много отдавна не е имало бягство и новината за бягството за мен беше неочаквана. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод бягството на Николай Кръстев Николов от Брезник, на 46 години, и Хосе Луис Гевара Мартинез на 48 години от Централния софийски затвор.

Безлов заяви, че това бягство показва проблемите, които съществуват в затворите.

Според него много важен показател е какво се случва оттук нататък – тези хора без сериозна помощ не биха могли да не бъдат заловени вече толкова време.

Още по темата

„По отношение на "ятаците" отвътре вероятно периодично ви попадат новини какво се случва вътре в затворите. Там има едно крилато изречение, че в затвора може да се внесе дори самолетоносач, само че няма море. Там си има тарифа за говорене по телефона, постоянно ловят джиесеми, периодично това се появява и в новините. Тоест, няма никакъв проблем това да се организира“, каза Безлов.

Безлов посочи, че другата появила се тема са наркотиците в затвора. Според него спирането на националната програма за затворите означава, че има сериозен интерес там отново да има хероин. „Очевидно метадонът не прави толкова пари, колкото хероинът в затвора. Основната валута в затвора са цигарите“, каза Безлов.

Той оценява като тежка ситуацията в затворите, която се е влошила по времето на прехода много сериозно. „Много неща не знаем за тези затвори. Но не е много лесно да избягаш в нашия свят“, каза Безлов.

Николай Николов е изтърпявал  20-годишна присъда за убийство, а гватемалецът Хосе Мартинез е подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие. Двамата са избягали от Централния софийски затвор в сряда вечерта. Засега не се съобщава официално как са успели да напуснат охраняваната сграда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
parvo da se pochne ot depytatite te sa za zatvora i tehnite fashistki partii.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не разбирам защо единият е в затвора за убийството на наркодилър. За това би трябвало награда да получи!
36
0
 
4
 
! Отговори
фейс оф преди 9 години
Сега сигурно правят face off и дим да ги няма.То колко народ избяга , а колко са на свобода и го играят бизнесмени, те тея двамцата да им е проблема:)
35
0
 
0
 
! Отговори
gama преди 9 години
sadiata sadiata p..... stana ministar ujas toi varna 24 4asoviat raboten den v zatvorite a sega bilo gre6no gre6ka e toi
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в гърция най-издирвания затворник Никос Мазиотис избяга най-зрелищно с хеликоптер преди години от затвора,дават 1милион долара награда и още е свободен,извършва банкови обири от време на време
33
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
" Избягалите затворници без сериозна помощ ,щяха да са заловени "----------------------И аз да се намеся че само учители тука хахах
32
0
 
7
 
! Отговори
Средношколец преди 9 години
"Без сериозна помощ избягалите затворници щяха да са заловени"***, какъв е този словоред, бе момиче. Ами, ако напишем: "Избягалите затворници щяха да са заловени без сериозна помощ", какво става? Пак същите думи, нали? Да се чуди човек, от кого и за кого е "сериозната помощ" - за затворниците ли, за правоохранителите ли.
31
0
 
8
 
! Отговори
тт преди 9 години
Виждате ли братя българи.Шуробаджанащината,която се шири на всякъде.Липсата на конкурси за дадена длъжност.Как ви се струва?Тези наши избранници,които се продават за шепа пари,агне ,теле и дамаджана алкохол.Заслужаваме ли развитие и просперитет?
30
4
 
6
 
! Отговори
Х преди 9 години
Назначиха брата на Орешарски да отговаря за затворите и бягствата започнаха.
29
12
 
14
 
! Отговори
ЛОШО преди 9 години
АМИ ТО И БОКО ТИКВАТА И ЦЕЦО КРАДЕЦО СА ОЩЕ НА СВОБОДА, КОЕТО Е ПО-ЛОШО
28
1
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
--Сега ще си направят пластични операции и после ще кандидатстват за работа в затвора като надзиратели хахахахахха
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Без сериозна помощ избягалите затворници щяха да са заловени"За да им помагат, значи има за какво. НИкой не помага на серийни убийци и наркотрафиканти. Помага се на политически затворници, които са се жертвали за благото на народа.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двамата са избягали с белият автобус дето Йовчев искаше да изкара с него депутатите.
25
2
 
0
 
! Отговори
g преди 9 години
na6ite policai 4e nqma gi hwanat e qsno kato bql .en ama 6to ne zvannat na grackite te po moje .a swar6at ne6to
24
2
 
7
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Аааааа, снимат българския вариант на американския сериал Prison Break!!! -)))))
23
16
 
10
 
! Отговори
С радост ......... преди 9 години
Браво !!!!!!!Успяха !!!!!Личи си школата на Бойко !!!!
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова трябва да се изграждат повече затвори и трудови лагери, защото *** много се навъди."Само законът може да ни даде свобода!" - Ха да ви видим сега вас, дето се биете в гърдите с тези думи, докъде ще стигнете с демагогията си!
21
5
 
27
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
След падането на комунизЪма или социализЪма т. н. работническо-селска власт остана с пръст в устата. Работниците бяха свикнали на високи заплати без повечето да ги заслужават и си крадяха от фабриките , а селяните си крадяха денонощтно от ТКЗС-тата. Един хамалин *** и неграмотен получаваше около 400-500 лв. , а лекар, инженер, архитект и всички с Висше образование 120 лв. на месец. Естествено, че такава власт няма бъдеще и пропадна. Сега същите тези вече като пенсионери ходят на манифестации когато ги привика Станишев, но с 200 лв. пенсии , а той милионер . Ето това е истината.
20
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквито са ни Затворите,такава ни е и държавата на всички нива! Корупция,некъдърно управление и безхаберие! Всичко е на принципа: Ден година храни! И така от 1989 година до сега-четвърт век,не е шега работа!
19
1
 
30
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Само физическа ли е охраната ? Има ли видеонаблюдение ? Или само бодлива тел ? Ако не - защо училищата ни си опасани с камери ,а на такива места няма? Пари ли не достигат? "Наредба 15 от 4 декември 2009 г. за електронно наблюдение върху поведението на осъдени лица"-действаща ли е?Г-жа министърката да не е казала нещо по въпроса за изчезналите? Или в момента всички от управляващите са на почивка,че много дни се посъбраха ?Или да чакаме от някоя държава да ни ги върнат?