Сградите у нас ще издържат на климатичните промени до 2035 г.

Основни проблеми ще са високите температури през лятото
4 май 2014 10:30,
19
Сградите у нас ще издържат на климатичните промени до 2035 г.
Снимка: Архив, Булфото

Висока устойчивост на градската среда в България по отношение на очакваните промени в климатичните условия до 2035 година показва анализ на експерти от Министерството на околната среда и водите. Те са изготвили доклад с очаквания за това как климатичните промени ще повлияят на икономиката и развитието на страната като цяло.

Прогнозите са, че страната ще бъде засегната основно от проблемите, свързани с повишаването на средните температури, особено през летните периоди. Отражението на очакваните промени ще бъде най-вече в големите градове на България, където има и значителен като площ сграден фонд панелни комплекси. В голямата си част те не са санирани и това ще постави на изпитание живеещите в тези жилища.

Затова и сред препоръките по отношение на очакваните климатични промени е и да бъде активизирано санирането на жилищата у нас.

Освен върху сградния фонд повишаването на температурите ще има отражение и върху уличната мрежа. То се изразява основно за допълнителни разходи за технологично усъвършенстване на асфалтовото покритие. В същото време обаче по-меките зими ще спестят средства, отпускани досега за зимна поддръжка на уличната мрежа. Спестените пари ще могат да се използват за подобряване на инфраструктурата.

Анализът на градската среда, изготвен от МОСВ, показва още проблеми, които утежняват ефектите от климатичните промени. Сред тях например е лошото състояние зелените площи между блоковете. Липсата на паркоместа често превръща градинките в паркинги. В същото време обаче зелените системи в междублоковото пространство са естествен дренаж и намаляват щетите при наводнения.

Една иновация като озеленените покриви може да намали разходите за отопление, защото са естествена изолация, а в същото време подобряват микроклимата и се превръщат в местообитания на птиците, допълват още експертите. Растенията, разположени на покрива, намаляват шума и температурните амплитуди, т.е намаляват разходите на живеещите в такива блокове.

От МОСВ отчитат и още един проблем при развитието на градовете у нас – силно развивата централна част, в която е съсредоточен икономическата и социална активност. Това обаче повишава разходите за транспорт, а интензивният трафик от своя страна също е източник на емисии, които пък са в основата на климатичните промени.

Силното презастрояване в големите градове през периода 2005 – 2008 година е довело до снишаване на качеството на строителния процес. Така много новоизградени квартали са със слабоизградена инфраструктура, за сградите липсва ориентация към естествена светлина, липсва и естествена вентилация, т.е охлаждащ ефект. В кварталите често няма и стратегическо озеленяване.

Все пак, дори и при наличието на посочените слаби точки, заключението на анализа е, че българските градове са "изключително устойчиви" и в състояние да посрещнат предизвикателствата на климатичните промени в периода до 2035 година. В областта на градската среда има подготвени и влезли в сила множество нормативни актове на ЕС, свързани с климатичните промени. Като цяло обаче заложените изисквания не се прилагат масово и препоръката е този пропуск да бъде преодолян. 

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дедо МитоКлиматични промени е имало, има и ще има. Нищо невиждано не се случва.
14
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Мито преди 9 години
Плашат ви, за да си дадете парите за саниране на жилищата. Има климатични промени обаче - май месец сме, а още палим печките. От три години насам все повече въглища купуваме. Докато дойде време за море - айде пак палим печките.
13
0
 
11
 
! Отговори
Теди преди 9 години
До 1 Напротив тези панелки строенипреди 89 г са по надежни от сегашното строителство Сега всичко е некачествено тухли цимент
12
0
 
4
 
! Отговори
Предизвикан въпрос преди 9 години
У кои вас? В София ли?Щото у нас е по-друго нещо
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
они сградите ше издръжат ама народо нема да издръжи. ама на кой му дреме за народо по важни са сградите. нали селски тарикатчета?
10
0
 
24
 
! Отговори
хехе преди 9 години
Какви климатични промени ги подгониха и тези юнаци и девойки от министерството?!? :-) Проблема ни вече отдавна не е сградния фонд, а пространството около него. Разбити улици, липса на паркинги и тротоари, липса на градинки, а където ги има са обрасли с буреняци. Това няма общо с климатичните промени. Направете анализ на улиците ще издържат ли до 2035, че като гледам данъците ни потъват навсякъде другаде, но не и в инфраструктура. Нали сте министерство на околната среда, е точно тя не ни е наред.
9
2
 
3
 
! Отговори
от 7 преди 9 години
Знам ,че ти прецаквам далаверката мои човек ,ама това е истината ,малко са конструкциите дето да държат на 152 мм артелирииски снаряд!Дори Тигър 1 се разглобява на парчета когато го ударят !Има доста архивни кадри на панелки във военни конфликти.Вода,пожар,вятър,ураган ,гръмотевици са забравени стихии.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А с мостовете какво ще стане ? Пише ли някъде, че се изтрепаха хората.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Panelite sa ok
6
7
 
17
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Иска се много зор за да паднат панелните блокове.Единствената стихия способна да го направи е много силно земетресение на 400 години веднъж в територията на Бългрия може да се случи ,а и толкова силно ,че никое строителство не ти гарантира по-добра защита,За всички други стихии е най-добрата сграда !И да не говоря глупости ти давам пример с блока в Ямбол,един след газова Експлозия в Русия,бомбандировката над Югославия и Грозни.Не се притесняваи с две думи !
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То дотогава основното население по тези земи ще са ***,а на тях не им трябват много много сгради :)))
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои сгради са масивни??Дано не сме живи като падат панелките, а за санирането и несвързания текст нямам думи.....
3
3
 
12
 
! Отговори
абе Хитлер преди 9 години
Защо ти неграмотно детенце ,не се заселиш в Германски керпич на 400 години ,да видиш как духа!Интерсно ,как може хора дето дядовците им идват от керпичени села със сламени покриви да имат претенции за апартаментите си.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея даже не могат да си оправдаят далаверата.Какво саниране и климатични промени?Българските сгради са масивни стоманобетонни ,тежащи хиляди тонове и вятър ,дъжд и пек не ги ловят.Това да не са 200 годишните гредореди или талашитените бунгала.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Застроиха градинките -сега олеле!