Показват гергьовски обичаи в комплекс "Етър" край Габрово

Празнична програма ще има и в НВИМ в София
Обновена: 6 май 2014 08:17 | 6 май 2014 08:17, Красимир Ангелов
1
Показват гергьовски обичаи в комплекс "Етър" край Габрово
Снимка: Булфото, архив

Възстановки на народни обреди и обичаи, свързани с Гергьовден, изложби и богата фолклорна програма ще има днес в архитектурно-етнографския комплекс "Етър" край Габрово, съобщиха от туристическия комплекс.

В единствения в страната музей на открито посетителите ще могат да се залюлеят на гергьовски люлки, вързани за зелено дърво, да видят как се меси обреден хляб в Самарджийската къща и да присъстват на откриването на нов музеен обект - Балканджийска мандра.

В музейната резбарска работилница ще бъде представена изложба на обредни хлябове от Габровско, в изложбената зала до билкарницата е подредена изложба за гергьовската обредност с експонати, подбрани от фонда на музея, а варненският военноморски музей гостува на Етъра с изложба под наслов "Морето и моряшката съдба - символи на храбростта".

Фолклорната програма започва по обяд пред черквата "Свето Богоявление". В нея ще вземат участие състави за изворен фолклор от Габровско.

Специална празнична програма е организирана и в Националния военноисторически музей в София днес по повод Деня на храбростта и Празника на Българската армия.

За първи път сред експонатите от външната експозиция на музея ще може да бъде разгледана фотоизложбата "Празникът на армията", която представя воинските традиции за деня на  Българската армия - кога, как се е отбелязвал и променял той през годините, обясниха от НВИМ.

В нея са включени пана с архивни кадри от военни паради, запечатали тържествени моменти от 1885 г. до наши дни.

Военен готвач пък ще допринесе за автентичното преживяване на посетителите, приготвяйки им в полеви условия емблематичната за войнишката кухня боб чорба. Кулинарната част от програмата ще започне в 12.00 ч.

За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски, чиито музикални изпълнения ще звучат между 15.00 и 17.00 ч.

Традиционно на 6 май НВИМ обявява Ден на отворени врати от 10.00 до 18.00 ч. за хронологичната и външната експозиция на музея, както и за временните изложби. Свободен ще е входът и във филиалите на НВИМ - Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари