75% от работодателите не планират още персонал до юни

Мениджъри очакват затишие на пазара на труда в строителния сектор
Обновена: 7 май 2014 10:09 | 7 май 2014 09:05,
19
75% от работодателите не планират още персонал до юни
Снимка: архив, Булфото

75 процента от българските работодатели не планират да наемат персонал през второто тримесечие на годината, 19 на сто очакват увеличение на числеността на персонала, а 5 на сто предвиждат намаление.

Това показва обзорно изследване на Менпауър България за заетостта през второто тримесечие на 2014 година, проведено чрез интервюта на представители на 750 работодатели в България.

В сравнение с предходното тримесечие прогнозите отчитат значително подобрение на нагласите за наемане, пише в доклад към анализа.

Мениджърите от региона на Русе отчитат най-високи перспективи за наемане на персонал, докато в София те са най-ниски. В сравнение със същия период на миналата година прогнозите се повишават за Бургас и Варна, отчита анализът.

Най-силни перспективи за наемане в периода април-юни има в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, което се обяснява със старта на сезонната заетост. Мениджърите в големите ни морски градове - Бургас и Варна, са с най-оптимистични прогнози, сочи анализа на Менпауър.

Работодателите обаче очакват затишие на пазара на труда в строителния сектор от април до юни. Менпауър България регистрира най-слаби прогнози за наемане именно в сектора на строителството.

Въпреки прогнозата на Менпауър обаче от Българската стопанска камара са оптимисти точно за строителството. До края на годината може да се очаква положителна промяна в този важен за страната сектор, коментира за Investor.bg Камен Колев от Българска стопанаска камара.

По негови думи именно строителството е секторът, без който чувствителна промяна на пазара на труда няма да се усети, тъй като в тази сфера е ангажирана голяма част от работната сила у нас. Той уточни, че ако се обърне тенденцията за ръст в строителството, това ще означава наемане на повече нискоквалифицирани работници, а оттук и осезаемо покачване на заетостта. Раздвижването в строителството обаче зависи от изпълнението на инфраструктурни проекти, от жилищното строителство и е трудно да се прогнозира кога може да се случи, каза Колев.
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не могат да си намерят персонал да се хванат сами да поработят, че да им тръгне една тънка струйка пот надолу по гърба та чак до г..а. Дано тогава отценят наемния труд адекватно!
10
1
 
5
 
! Отговори
Диво Племе преди 9 години
Да живеят "европейските ценности" - при нас са на стойност 150 - 170 евро месечна заплата
9
0
 
4
 
! Отговори
AH преди 9 години
75% ot bg rabotodateli sa emigrirali v Evropa, Asia, Amerika, Avstralia, Afrika?
8
0
 
24
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Миналото лято синът ми работи в кухнята на един ресторант по морето 12 часа на ден 7 дена в седмицата за по малко от 700 лева. Сега отново търсят хора, но на него нещо не му се ходи там. ЗАЩО ЛИ?!?!?
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е на това му се казва ръст на икономическият растеж,,работа няма ,, ,заплати малки ,а работещите издържат и *** ***...
6
0
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Колко пъти да ви казвам ) _ Най дивият капиталист в историята -- е бившият комунист
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен8Не е американска ние нямаме толкова много природни ресурси. Пък и политиците от прехода повечето са бивши комунисти, така че не мисля че американците са ни виновни че тия в парламента са меки китки и фурнаджийски лопати дето се продават за левче.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво да бързат, чакат олигарски и компания да открият 250000 работни места.
2
0
 
17
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Собствениците на строителните фирми са пълни мошеници!Най-добре са тия които лапат обществените поръчки,но след време и те ще останат без работна ръка!Факт!
1
0
 
22
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Що,няма министерски програми на минималната заплата ,да са не набутвате ли?Да ви знам в чорбаджиите!!!