Дядо Добри и майка на загинал в Кербала - сред достойните българи

Орешарски: Въпреки трудностите можем да бъдем малко по-добри
Обновена: 8 май 2014 14:53 | 8 май 2014 14:31,
35

Снимка: БТА

Дядо Добри и Иванка Петрова от Русе – майка на загиналия в Кербала Антон Петров, са сред сред 18-те отличени Достойни българи за 2013 г.  Двете големи награди бяха връчени на церемония от премиера Пламен Орешарски.

Дядо Добри събира дарения пред храмовете и ги раздава за строеж или ремонт на църкви, параклиси и манастири в България. Той стана известен по цял свят като символ на живот, посветен на безкористна помощ.

Отличената Иванка Петрова дава всяка година стипендия на дете от Русенската гимназия по корабостроене, за да запази жив спомена за своя син.
 
"Примери като днешните заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин. Като че ли в съвременния комерсиален и в определена степен егоистичен свят проявите на добрина и на състрадателност се все по- дефицитни. Още повече – като че ли ние обичаме да говорим за лошите примери, а не за добрите", отбеляза премиерът Орешарски.

Той цитира и думите на Ги дьо Мопасан, че животът не е нито толкова лош, нито толкова добър, колкото понякога си мислим.

„Хората, които бяха номинирани, показват как въпреки трудностите всички ние можем да бъдем малко по-добри. Това е условие и обществото ни да бъде по- единно, към което толкова много се стремим и което все ни убягва“, каза още министър-председателят.

На церемонията бяха отличени също доц. Георги Николов, който извади оперативно 13-сантиметрово острие на нож от главата на 13-годишно момиче; Софка Дойнова - майка на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели обезщетението за смъртта й от 200 000 лв. на учебните заведения, където момичето е учило; дядо Замфир Манчев от Смолян, който строи чешми със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
дядо мраз преди 9 години
големи смешници има тука! с големи усти и малко мозък!
24
0
 
0
 
! Отговори
Ставри преди 9 години
За дядо Добри - ГОЛЕМИТЕ човеци го заслужават !!!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ли политик ще заслужи да получи такава награда..
22
2
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
На снимка 3 дядо Добри ли е ? подстриган ли е ? не мога да разбера - не изглежда на 100 г този човек
21
3
 
16
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 9 години
Орешарски , ти не си достоен да застанеш пред тия хора и да раздаваш отличия или каквото и да е , ти си достоен да целуваш *** независимо какъв цвят и колко са ***.
20
4
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 9 години
Конса, последни думи за теб, че съм на работа- Майката на този убиец и два живота да има, не може да откупи греха на сина си. Затова го прави, защото знае че и тя има вина, за такива като тебе може и да е права ама това дете тя го е възпитавала, не аз, така че за решенията му косвена вина има семейството му. Кой каквото иска да си говори, българската армия е за да защитава България, а не да ходи за пушечно месо на *** от САЩ. Пари се изкарват не само с убийства! Това е обективния факт.
19
4
 
4
 
! Отговори
конса преди 9 години
До ИнтересноДа,80-та съм.Обаче военното дело което теб са те обучавали не е едно към едно с натовските стандарти,да не говорим,че става дума за държава с високи нива на терористични атаки и партизанска война.Ама айде,ти си прав,ти си най-умния ,а пък майката дето дава пари на бедни българчета да учат е най-черната,само и само да си щастлив и довечера като си легнеш,да заспиш с усмивка на уста и да си мислиш,колко са глупави другите,а аз колко съм умен.Едно е сигурно-за теб награда няма.
18
3
 
7
 
! Отговори
Митьо преди 9 години
Има и добри българи, има и надежда. Поклон пред тях!
17
3
 
3
 
! Отговори
Интересно преди 9 години
Конса, аз съм бил в българската армия и мисля че са ме подготвяли по военно дело, а ти бил ли си?! А може би си роден след 1990 год?!
16
3
 
3
 
! Отговори
743 преди 9 години
Дядо Добри не е починал!
15
3
 
24
 
! Отговори
wtf преди 9 години
Тоя нещастен комунист и безбожник, как смее да споменава името на дядо Добри? Нали неговите предшетвеници съсипаха църквата и я направиха оръжие на ДС. Нали същата тази *** забраняваше на хората да ходят на черква и да кръщават децата си. Хората се криеха, като през турското робство да се кръщават и да почитат християнските празници. Съсипаха цялата християнска ценностна система на българите, а сега имат наглостта да споменават имената на светците ни. МАРШ ОТ ТУКА ПРОДАЖНИЦИ!!!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не обвинявайте войника и майка му!Обвинявайте политиците!Те са виновните.Поздравления за Дядо Добри.
13
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Единственото смислено действие на това правителство,въпреки че идеята едва ли е негова.
12
5
 
16
 
! Отговори
st преди 9 години
А къде е дядо Добри срам ли ви хвана да го поканите защото е със селски дрехи аааа шушомиги.
11
5
 
6
 
! Отговори
конса преди 9 години
А бре глупчо глупав,ми много ясно,че ще стрелят.Като ти се взриви на КПП едно камикадзе,преоблечено като жена,ще стреляш не ами,жив ще го изядеш.Има си правила във войната-във военна база се влиза само с покана и след щателен преглед.Такива дето идват да "разгледат" ги правят на решето още на 200метра от оградата,щото заради такива некомпетентни и доверчиви люде като теб,камикадзетата са изтрепали една камара народ-и жени и деца в това число.Голям филмар си ,глупчо!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДЯДО ДОБРИ !А защо не е на тази церемония?Сигурно не иска да присъства..ДЯДО ДОБРИ, това име е свято.Него трябва да го обявят за светец!
9
7
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 9 години
конса, да ти кажа че живях с един такъв от Ирак "патриот" наемник в един град на запад (няма да казвам къде) та въпросният се хвалеше как са стреляли по всичко живо което се приближи до базата или носи дълго расо- няма баби, няма дядовци, жени и каквото дойде!!! Ти си кварталния професор, всички наемници са национални предатели и НЕ заслужават паметна плоча при паметника на незнайния воин!!!!!!!
8
2
 
17
 
! Отговори
конса преди 9 години
А жената я награждават,защото осигурява стипендия на социално слаби деца,които са умни,но нямат пари да учат.Какви наемници,какви убийства ви гонят,бе?Колко сте смели във форумите,но иначе мълчите като риби.Всезнайковци прости!
7
3
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
То заради тах сме зли
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С такива като Орешарски човек не става мил, а луд.