Честваме 9 май - Деня на Европа

Гвардейци издигат знамето пред Паметника на незнайния войн
193
Честваме 9 май - Деня на Европа
Снимка: Reuters

"Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност". С тези думи на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии.

Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към Европейска федерация".

"Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват." Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз.

Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне - икономически съветник на френския външен министър.

Преди повече от 50 години Моне предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер следния амбициозен план - създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла за въглища и стомана. Предложението, обявено от Шуман, се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, и през април 1951 г. те подписват договора, който учредява първата Европейска общност - Европейската общност за въглища и стомана.

След като през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута - еврото.

През 1992 г. Договорът от Маастрихт учредява Европейския съюз - международна организация без аналог, на която държавите членки са предоставили голям кръг от правомощия, включително и такива в областта на външните работи и политиката на сигурност.

Сега в Европейския съюз членуват 28 държави, от 1 януари 2007 година и България. Поредната годишнината от историческата реч на Робер Шуман се чества с различни прояви в страните от Европейския съюз.

България отбелязва 9 май с множество мероприятия в столицата и в страната. В 10:30 часа пред Паметника на незнайния войн в столицата с военен ритуал ще бъде издигнато знамето на Европа и ще бъдат поднесени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул от гвардейци и гвардейският представителен духов оркестър.

Министър-председателят Пламен Орешарски ще участва в отбелязването на Деня на Европа и 10-тата годишнина от разширяването на ЕС от 12:00 часа в "Дома на Европа" в София.

От своя страна Столичната община организира празнични концерти, съобщава БТА. От 12:00 часа на Летище "София" - Терминал 2, популярни класически пиеси ще представи Софийската филхармония с диригент и солист Мартин Пантелеев. В градинката "Кристал" за столичани и гостите на града от 12:00 часа концерт ще изнесе Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов. В същия час, в подлеза на метростанция "Сердика" ще свирят музикантите от Джаз формация "София". От 19:00 часа в зала "Света София" ще се състои концерт на Симфониета "София" под диригентството на Свилен Симеонов.

С парад на знамената и празничен пикник в парка ще бъде отбелязан Денят на Европа във Велико Търново, съобщиха от общинската администрация. Празничното шествие ще започне от 10:00 ч. по главната улица. То ще бъде водено от 12 деца от 12 детски градини, които ще носят изписано мотото "Творим Щастие", с което Велико Търново кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година. Ученици ще носят знамената на всички страни-членки на ЕС. Шествието ще бъде посрещнато от кмета на общината Даниел Панов, който ще произнесе слово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.