50 болници са на ръба на фалита, алармира Андреева

Акредитацията на болниците били пожелателен процес
Обновена: 10 май 2014 13:56 | 10 май 2014 13:56, Красимир Ангелов
30
50 болници са на ръба на фалита, алармира Андреева
Снимка: БТА

50 болнични заведения в страната са на ръба на фалита, съобщи в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7 здравният министър Таня Андреева. Причината за тежкото финансово състояние на болниците са буксуващата реформа в сектора и липсата на правила за разкриване на лечебни заведения и критерии за качество на обслужването в тях.

"В момента акредитацията на болниците е пожелателен процес, няма създадени критерии за качество, няма регламент, който да задължава частните клиники да не връщат пациенти”, коментира тя.

По тази причина и Министерството на здравеопазването е изготвило промени в законодателството, които да въведат критерии за откриване на болници и предоставянето на услугите в тях. Сред предложенията са всички клиники в България, без значение на собствеността, да обслужват пациенти по всички клинични пътеки и задължително да осигуряват спешна помощ.

Ще бъде създадена и Национална здравна карта, която да покаже нуждите от здравните заведения по региони.

Таня Андреева отново коментира, че не смята, че България има сериозен проблем относно изтичането на медицински кадри. Тя обаче призна, че младите лекари търсят не само по-висока заплата, но и възможности за реализация в чужбина.

"Тук чиракуването на младите е по-дълго и така се забавя процесът на професионално израстване, което обяснимо вълнува специалистите", допълни Андреева. Според нея обаче това е наследен манталитет в системата и трудно ще бъде променен с наредби.

Още икономически и политически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: болнициТаня Андреева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ликвидирахте общинските болници,по две три общини няма болница а иначе откривате частни такива като гъби???Защо една чистачка в АЕЦ Козлодуй или секретарка в съдебна система взима по голяма заплата от един лекар в Спешна помощ?Вие сте разстрел бе всичките!!!
26
1
 
0
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 9 години
за какъв *** са ви толкова много болници ?! вместо да има 50 супер-работещи , имаме сигурно поне 500 ,източващи хазната
25
1
 
4
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Много отдавна казах , че тази жена не става за министър. Т. Андреева остави болница Шейново с огромни дългове, защото просто е некадърна. Тя участваше в трафик на бебета и едвам отърва затвора. Проста та проста, но крадлива и е.....ва
24
1
 
1
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Вярно е , че в този сайт тролят основно слугите на мутреса Моника, ама малко по спокойно. Те като чуят името на Б.Борисов, Ц.Цветанов и ГЕРБ и вече са с пяна на устата. Така никой няма да ви повярва. Вярвате си само вие в Позитановсия клозет, че ви мирише на парфюм. Айде малко по скромно, хората не ядат доматите с колците.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOLKO OT DIRECTORITE NA BOLNITZITE IS POSTROIHA VILI S PARITE I MATERIALITE ZA REMONT NA TEZI ZAVEDENIA?RAIONNA BOLNITZA KAZANLAK E EDNA OT TIAHBIVSHIAT I DIRECTOR GO IZRITAHA AMA SLED DUJD KACHULKAKOLKO OSHTE SA TAKIVA DETO KRADAT...LI KRADAT...PROVERKI BE...I TE IMAT SCHETOVODSTVO - AMA OT VANSHNI I NEZAVISIMI ODITORI...NE TEHNI HORA DA GI POKRIVAT...SAMO ZARADI KRADENE FALIRAT NE OT DRUGOMINITSRAKATA...VARSHI RABOTA...NE SAMO PRIKAZKI...
22
1
 
3
 
! Отговори
историк преди 9 години
Другарки и другари привърженици на комунизъм-созиализъм-БКП-БСП , ще ви задам един лесен въпрос. Щом като толкова ви харесва времето преди 1989 г. , защо не направихте партизански отряди и с оръжие да защитавате социализма както сега правят в Украйна. Защото се искат топки, а вие нямате . Предпочитате да стоите при полите на жените си и да псувате, ето това сте т. н. социалисти. Така беше и през 1944 г. . Дойдоха Руснаците и бяхте първи с погачата и солта да ги посрещате. След това обаче мандраджиите бяха много смели когато убиваха невинни Българи и ги затваряха по лагери. Това е истината.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...на ръба на фалит".....еми хайде де какво чакате...ФАЛИРАЙТЕ ГИ.
20
2
 
13
 
! Отговори
не син преди 9 години
"50 болници са на ръба на фалита"-и затова ти е виновен Бойко Борисов ! Нали бе,крокодил зъл ?
19
4
 
5
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б. Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .
18
0
 
8
 
! Отговори
ОХ преди 9 години
Ами поправете проблемите, не само да ги посочвате. То така всеки може. Тая само приказва, а прави ли нещо? Или до изборите едно, след тях народа ряпа да яде. Е*ахти популизма !
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" буксуваща реформа" а ? А цяла година какво правихте ????? Крадохте парички нали ??
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Болниците фалират , защото Андреева е явно много кадърна.
15
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе откъде ги вземат тия sекси каки бе?
14
0
 
10
 
! Отговори
Джони преди 9 години
Когато и да я махнат, или се махне, все ще е късно.
13
1
 
23
 
! Отговори
asd преди 9 години
Закривай. Колкото по-бързо ударим дъното, толкова по-бързо хората ще отрезвеят. Като останат без болници и лекари, като започнат да измират от глупости, тогава може и да се сетят, че така не можем да продължаваме. И при цялата тази подигравка, отново ГЕРБ, БСП и ДПС да са водещите политически сили, е *** народ сме.
12
0
 
25
 
! Отговори
Доброжелател преди 9 години
Д-р Андреева, правете това от което разбирате, а това със сигурност не е държавната администрация. По-добре уважаван акушер отколкото осмиван министър. Не ставайте за посмешище.
11
0
 
23
 
! Отговори
Х преди 9 години
Вие държавата фалирахте ,тя за 50 болници казва.
10
0
 
18
 
! Отговори
sharky09 преди 9 години
При такова компетентно управление и такива специалисти това е резултата!!!
9
0
 
14
 
! Отговори
Колега преди 9 години
Андреева, *** си с някакво достойнство. Предполага се, че повече те бива за лекар отколкото за администратор, а за последното явно не ставаш. Достойно е да си кажеш, че не можеш да се справяш, което е очевадно, така, че не мъчи себе си и пациентите - от това никой няма полза. Да си министър е въпрос на назначение, а да си управленец и добър мениджър е въпрос на компетенция и опит ... в твоя случай последните две болезнено липсват.
8
0
 
19
 
! Отговори
иво калпазанов преди 9 години
А сега вземете обратно парите НИ дето ги раздадохте на ляво и дясно с цел да подкупите изпростялият електорат (комай са 5 милиарда вече) ,и ги дайте за болниците.Само че тогава няма да можете да изсимулирате и създадете илюзията "АХ КОЛКО СМЕ ДОБРИЧКИ" в очите на разни хорица с ниско духовно и интелектуално ниво