Експерт: Трябва да върнем доверието в енергетиката

"Енергетиката не може да се занимава със социални функции"
22 май 2014 09:24,
20
Експерт: Трябва да върнем доверието в енергетиката
Снимка: архив, Булфото

Всички мерки, които ще подобрят прозрачността и ще върнат авторитета на българската енергетика, са добре дошли за стабилизирането на сектора, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air бившият изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев.

„Трябва да бъде върнато доверието в сектора, защото сега българските потребители смятат, че са лъгани за качеството на тока, цената и т.н.”, посочи той.

Възстановяването на доверието минава през задължителното връщане на независимостта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Колев каза, че при създаването на институцията през 1999 година в закона е записано, че председателят има седемгодишен мандат, а членовете на комисията – петгодишен. Промяната на ръководството на ДКЕВР е допустима само при извършване на престъпление или при заболяване, припомни той.

„А ние какво виждаме – за година петима или шестима ръководители бяха сменени”, изтъкна Колев. Според него при това положение - заплахата да бъдат отстранени, ако не се съобразят с политически искания, експертите няма как да вземат решенията независимо.

Колев посочи, че решението за цената на електричеството у нас е политическо – управляващите „спускат цената и експертите се чудят как да напаснат нормативните актове”. Той увери, че има много актове и документи, по които специалистите могат коректно да определят цената на електричеството, ако не съществува политическия натиск.

Валентин Колев посочи, че България е единствената страна в Европа, в която, за да бъде поддържана ниска цената за битовите потребители, се поддържа висока цената за бизнеса. По-високата цена за стопанските потребители обаче всъщност се включва в цената на произведените стоки. Така българските фирми губят конкурентоспособност, а стоките стават по-скъпи за потребителите, обясни още Колев.

Според него системата е недофинансирана и за да бъдат повишени приходите, цената на електричеството трябва да се повиши. Колев обаче не се ангажира с конкретни числа. "Бизнесът не може да търпи повече повишение на цената", допълни той.

Колев изчисли на базата на приходите в системата и броя потребители (около 4 млн.), че средните месечни сметки у нас са около 50-60 лева. Той призна, че има потребители, за които подобни нива са прекалено високи, но беше категоричен, че енергетиката не може да изпълнява социални функции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Стига овъртвания !? преди 9 години
"енергетиката не може да изпълнява социални функции"ЕСТЕСТВЕНО-ТОГАВА ЗАЩО НЕ ПРЕМАХНЕ СОЦИАЛНАТА ФУНКЦИЯ "ТАКСА СГРАДНА МОЩНОСТ"?СТИГА СМЕ ПЛАЩАЛИ КОНСУМАЦИЯТА НА ТОПЛИНА НА НЯКОЛКО ДУШИ В БЛОКА!!НЕКА ВСЕКИ ДА СИ ЗАПЛАЩА КОНСУМАЦИЯТА И ТРАНСПОРТА И.ТАКА ЧЕ СТИГА ДА ГОВОРЯТ И ПИШАТ ПРАЗНИ РАБОТИ ЗА ТОВА КОЕТО ИМ ИЗНАСЯ.
15
1
 
6
 
! Отговори
експерт преди 9 години
Енергетиката ще се оправи когато разните там тикви,овчари,плешиви царе и техните производни се пъхнат в затвора и имотите им се конфискуват,а ЕРП-тата се се национализират.
14
0
 
2
 
! Отговори
vot42 преди 9 години
До АнонименСпоред самия Орешарски към 60% от сегашните депутати имат интереси във фотоволтаиците, а законът и начинът на заплащане на така наречената "зелена енергия" ,беше предложен от ДПС и приет от правителството на Станишев. При управлението на ГЕРБ,срокът за преференциално заплащане на тази енергия беше намален от 25 на 20 години.
13
2
 
4
 
! Отговори
KKK преди 9 години
егати експерта, кво общо има доверието с енергетиката... Трябва да спрете да крадете от там и да работите и само ще се оправи без да връщате доверия !!!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергетиката не трябва да работи за интересите на САЩ и БГ мафията!!!!!!!
11
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Този Колев, на който хората му плащат заплатата на щеф на ЕСО, още ли не е разбрал, че държавата се създава от нацията и за нацията именно за да реализира социални функции. Печалбата на големи частни фирми не е приоритет на държавата. И ако този гражданин не е наясно със задълженията си просто трябва да напусне държавния си пост, за да поставим на негово място друг, на който обществото може да разчите.
10
1
 
8
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Аз не мога да разбера защо нещо като е скъпо в Европа трябва да е скъпо и тук, егати логиката , от тези либерализации на пазара се получава , наистина по скъп ток заради многото маймуни на клона , и бройа на мйамуните и дефиниран по някакви изкривени пазарни правила , работещи за печелбарите с връзки , защото повярвайте най-гнусното в цялата история е, че нито един обикновен човек без дебели връзки няма да бъде допуснат до този бизнес дори да ги има парите. Ето тук им се чупят всички приказки.
9
0
 
6
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Официално в България вече не съществува думата "Независим".
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрете да плащате на частниците с фотоволтаици и перки произведената енергия и всичко ще си дойде на място. Всеки частник сам трябва да предлага стоката си, а не държавата да е длъжна да я изкупува.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тока във Балгария да стане пазарен,и които продава наи ефтено от него ще купуват грвжданите.Всико останало е хаидушки далавери на кумонистите.Във цяла Европа тока е пазарен,и никои не му пука че филанкешията щял да фалира или да увеличава тока.Коментара повече е излишен.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да се върне доверието в енергетиката трябва да спрат поголовните кражби в същата тази енергетика. Хората плащат за кражбите ВИ, а ВИЕ търсите доверие.
5
2
 
11
 
! Отговори
шофьор на Станишко преди 9 години
На тайна среща в провинцията Станишев, Местан, Сидеров и Бареков са подписали коалиционно споразумение за управление на България. Така новата четворна коалиция смята да елиминира ГЕРБ и Б. Борисов , защото им заплашвал схемите за кражби на милиарди, които са подготвили.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама това е икономико-технически сектор на икономиката на държавата, не някаква партия за да " върнем доверието в нея" .... тц тц тц , покрай тия избори са слънчасали всичките ни дУпетати
3
1
 
14
 
! Отговори
политолог преди 9 години
БКП-БСП-ДС никога не са спазвали закона, те се смятат за богоизбрани благодарение на простите и неграмотни техни избиратели. Къде е Мая Манолова -Галева да каже какво става с Костинбродската история. Доказа се , че нищо от нейния донос не е вярно. Сега се опитаха да проверяват Президента с кой се срещал. Това е още по незаконно. Излъгаха за уж сгрешени подписи за референдума , а същевременно не дават подписите за проверка. Това е нищо , в сравнение с 70 годишната им гавра с народа. Срам и позор.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доверие и рубладжийство са две несъвместими понятия особено педрото начело!
1
0
 
13
 
! Отговори
БАШ Експерт преди 9 години
НЕ трябва да се изгонят същества като рамадан аталай от енергетиката