Защо изчезват младежите от пазара на труда?

Коефициентът на заетост при младите е с невиждано ниски нива
24 май 2014 10:19,
149
Защо изчезват младежите от пазара на труда?
Снимка: Reuters

Данните за увеличаването на броя на заетите през първото тримесечие на 2014 г. бяха в унисон с очакванията на повечето анализатори за положително развитие на пазара на труда. В същото време мащабът на подобрението (увеличение с близо 40 хиляди работни места на годишна база) може да се опише като изненадващ на фона на все още бавния ръст на икономиката.

По-задълбочения преглед на данните на НСИ за състоянието на пазара на труда потвърждава някои от положителните сигнали, но и разкрива някои притеснителни тенденции, които могат да имат ефект върху по-нататъшното възстановяване на трудовия пазар. Един от тях е рекордно ниската икономическа активност на младежите през първите три месеца на 2014 г.. Това се казва в анализ на икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Младежите не работят и не търсят работа

През първото тримесечие на 2014 г. коефициентът на икономическа активност на лицата между 15 и 24 години пада до невиждано ниски през последното десетилетие нива. Наблюдава се рязък спад както на броят на заетите младежи, така и на тези, които си търсят работа.

Прави впечатление, че спадът на икономическата активност на младежите на годишна база започва още през последното тримесечие на 2013 г., но проблемът се задълбочава в началото на 2014 г. Това означава, че повече млади хора дори не са опитали да търсят работа, след като са я изгубили или изобщо не са започнали да търсят първа работа (спад както на безработните, така и на заетите).

Предвид поредното увеличаване на минималната работна заплата от началото на годината и утежняването на законовите изисквания за провеждане на стажантски програми, може да се очаква и по-нататъшно задълбочаване на тази тенденция, особено в по-бедните области на страната.

В същото време част от спада може да бъде отдадена и на преустановяването на редица младежки програми за заетост през последните няколко месеца. Надеждата на правителството е, че програмите за заетост в рамките на европейската инициатива „Младежка гаранция” ще успеят до някаква степен да противодействат на тези процеси.

Въпреки това от дългосрочните данни за младежката активност на пазара на труда е видно, че проблемите с адаптацията на младите на пазара на труда продължават да се задълбочават. Програмите за временна заетост и платените стажове лекуват симптомите, а не причините за този процес – а именно анахроничната образователна система и недостатъците на трудовото законодателство.

След няколко години на „борба” с младежката безработица на трудовия пазар е видно, че структурно нещата не са се подобрили. Дори напротив – щом спрат програмите, заетостта изчезва.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
25
 
! Отговори
студент преди 9 години
Основното поради което младите не искат да работят е ниското и обидно за човешко същество заплащане. Какво можеш да направиш с 400 лв. заплата на месец. Всеки ден по 2 кафета и три сандвича са 12 лв. или 360 лв. на месец , ако изобщо може да се живее с три сандвича. Ето само това и приключва заплатата. Това обаче не интересува назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС. За тях е важно да има за фолкаджийки и яхти. Тогава да си работят сами.
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОЛД СКУЛ, смешнико, викаш, 1400 лева за двама души е добре? Това са 700 евро. Или около 1000 долара. В "лошите" САЩ взимах толкова за 100 часа работа, след данъци и то на нискоквалифицирана длъжност :D Бегай да лъжеш някой друг, че това е "достойно заплащане", ***. 1400 лева на месец за двама човека било добре...
106
0
 
13
 
! Отговори
До 111. Допълвам: преди 9 години
В БАН, висшист с над 30 години трудов стаж, с основна заплата 350 лева!Ще попиташ защо е още там?Защото, докато правеше докторантура на самостоятелна подготовка, натрупа публикации колкото хабилитирано лице. Надява се на хабилитация, но му правят въртели уж по причини от съвсем друг характер - нямало пари, как да го преназначат на длъжност "асистент" /асистентската заплата е съвсем малко по-висока/, а трябва първо да си асистент, после доцент, ако не те изнудят да минеш и през "главен асистент"
105
0
 
14
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Има няколко фактора,които не са за подценяване!Първо,в този възрастов диапазон,каквото и да са учили или учат,младежите нямат опит,а днешните набедени бг работодатели не обичат да влагат в обучение и квалификация на персонала си!Което означава, че вземайки млади хора,те работят за най-ниски ставки,най-черната работа,което пък е предпоставка за текучество,и отказ да търси работа от този тип,а друга, просто не му се предлага.А не му се предлага,щото няма опит,изобщо,параграф 22 в действие...
104
8
 
2
 
! Отговори
svedust преди 9 години
До бивш младhuli i pluene... Ivan Kostov i pravitelstvoto mu biaha izkarani nai chernite vupreki che izmuknaha Bulgaria ot krizata.. Vuzmustavahme se na Gospodin 10%, a posle po vremeto na troinata koalizia komisonnite stignaha do 60%,a Boiko Borisov kato bivsh i opiten reketior gi kachi komisionnite za proekti do 90%!!! No mai pametta na vsichki e mnogo kusa. DOLU GERB, DOLU ATAKA!DOLU BSP! DOLU VSICHKI MRUSNI TROLOVE NA GERB I BSP!
103
4
 
1
 
! Отговори
svedust преди 9 години
До бивш младAide stiga gluposti. 83 kakvi protesti, kato ste bili leko nepulnoletni... I kakva troina koalizia. Ne troinata koalizia e problema, a promenenata realnost! Sega vseki mozhe da zamine navun i da raboti, za malkia business veche niama miasto v BG, zastoto priatelchetata na polovionata pisheshti tuk ot GERB go doubiha...Togava biahme zatvorena sistema i triabvashe da promenim sami nestatta... No kakvo se poluchi, imahme dobro parivtelstvo nachelo s Ivan Kostov, no to poluchi samo
102
5
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьо от EU преди 9 години
Бягай народе!Тази държава е пълна помия.
101
1
 
13
 
! Отговори
младеж,неработещ преди 9 години
Честит ви ден на просветата...
100
1
 
15
 
! Отговори
коментар преди 9 години
Наскоро имаше едно сравнение в социалните мрежи - Учител РБ 360 лв. - Хигиенист РБ 380 лв....
99
0
 
18
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Ама защо се чудите, че ни няма .... НЯМА ДА НИ ИМА МНОГО ЯСНО !!! Всеки нормален работлив млад БЪЛГАРИН е добре дошъл в която и да е държава по света . Да трудно е ... да в чужда държава си .... да има закони и правила които трябва да спазваш ... да трябва да си плащаш данъците и осигуровките към държавата .... ДА ТУК ДОРИ НА ЧЕРНО ДА РАБОТИШ ПАК ЖИВЕЕШ ПО НОРМАЛНО И СЕ ЧУВСТВАШ ПОВЕЧЕ ЧОВЕК !!
98
0
 
14
 
! Отговори
гърч преди 9 години
Нема виработИм за 250 евро бе !
97
1
 
23
 
! Отговори
А така! преди 9 години
СЛЕД 20-30 ГОДИНИ В ТАЗИ СМОТАНА СТРАНА ЩЕ ОСТАНАТ САМО ПОЛСКИ МИШКИ И БЕЗДОМНИ КУЧЕТА.
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да са живи и здрави мама и тати
95
3
 
39
 
! Отговори
бивш млад преди 9 години
Бяхме си от компания от над 25 човека. Набор от 79-83. Като деца посрещнахме демокрацията, ходихме по протести 1997, после пак. И като се върна тройната коалиция на станишев, симеон и доган, започнаха един по един да се изнасят. 7 са в Испания, 1 в Италия, 2 в САЩ, 8 в Англия, 2 в Ирландия, 2 в Германия, 1 в Австралия. В България останахме само аз и един приятел. Който ще заминава шофьор в Германия. Аз се ориентирах към Великобритания. Та за какви млади говорехте?
94
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много правилно действа населението " каквото повикало - такава се обадило ". Един тесен кръг от управници унищожава икономиката (държавата и хората в нея, без значение на каква възраст са) повече от 20 години , или да го наречем съвременна политика (на политически език). Само не мога да разбера от какво се опасявя власта, те хората са си на тяхна страна - помагат им и то доста убедително :)
93
0
 
11
 
! Отговори
Да се уточни.продълж преди 9 години
Защо ми се струва, че в групата на хлапетата под 19 г. работа търсят точно тези, които учат - гледат да заработят някой лев през ваканциите, а също и по време на учебната година търсят почасова работа. Това правят не само най-бедните - поради крайна нужда, но и ученици от средната класа, които са амбицирани сами да си изкарват джобните, а също и да си купят някоя по-хубава дрешка или компютър.Неучещите под 19 г. вече са или млади майки, или ***-безделници. Изключенията се броят на пръсти.
92
0
 
26
 
! Отговори
кирето преди 9 години
Ами бегаме младежите да няма да работим за по 500-600 лв да пълним гушите на ненаситните работодатели да храним *** все едно сме длъжни като е гадна държавата спрямо нас ще си намерим държава която да ни оцени !!!!!
91
0
 
10
 
! Отговори
Kempesa преди 9 години
Mladite bqgat ot BG tva trea ste go razbrali veche nemaa smisal da pishete teq statii :)
90
1
 
7
 
! Отговори
Да се уточни! преди 9 години
Говори се за трудовата заетост и за търсенето на работа от млади хора на възрас от 15 до 24 г.неправомерно е обаче всички те да се слагат в общ кюп. Тези под 19-годишна възрас би трябвало все още да са ученици.По-правилно е да се уточни:1. Какъв е броят на младите на възраст 15-19 г.2. Какъв процент от тези тийнейджъри ходят на училище.3. Чак след това да се изясни - а) от учениците на 15-19 г. колко процента си търсят работа; б) от неучещите под 19 г. някой търси ли работа изобщо.
89
0
 
33
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Изчезват защото не са *** да работят за 300-400лв на алчни чорбаджии. Предпочитат да сменят държавата. Това дето нашето поколение не може вече да направи. То затова и ние леем кроко сълзи за загиналия патриотизъм. Де да сме на техните години не бихме стояли тук и ден. А не е въпроса само за парите, а и за липсата на перспектива. Приказката за вуйчото владика си е пак в сила. Погледнете само от телевизии как само едни и същи физиономии надничат.