Защо изчезват младежите от пазара на труда?

Коефициентът на заетост при младите е с невиждано ниски нива
24 май 2014 10:19,
149
Защо изчезват младежите от пазара на труда?
Снимка: Reuters

Данните за увеличаването на броя на заетите през първото тримесечие на 2014 г. бяха в унисон с очакванията на повечето анализатори за положително развитие на пазара на труда. В същото време мащабът на подобрението (увеличение с близо 40 хиляди работни места на годишна база) може да се опише като изненадващ на фона на все още бавния ръст на икономиката.

По-задълбочения преглед на данните на НСИ за състоянието на пазара на труда потвърждава някои от положителните сигнали, но и разкрива някои притеснителни тенденции, които могат да имат ефект върху по-нататъшното възстановяване на трудовия пазар. Един от тях е рекордно ниската икономическа активност на младежите през първите три месеца на 2014 г.. Това се казва в анализ на икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Младежите не работят и не търсят работа

През първото тримесечие на 2014 г. коефициентът на икономическа активност на лицата между 15 и 24 години пада до невиждано ниски през последното десетилетие нива. Наблюдава се рязък спад както на броят на заетите младежи, така и на тези, които си търсят работа.

Прави впечатление, че спадът на икономическата активност на младежите на годишна база започва още през последното тримесечие на 2013 г., но проблемът се задълбочава в началото на 2014 г. Това означава, че повече млади хора дори не са опитали да търсят работа, след като са я изгубили или изобщо не са започнали да търсят първа работа (спад както на безработните, така и на заетите).

Предвид поредното увеличаване на минималната работна заплата от началото на годината и утежняването на законовите изисквания за провеждане на стажантски програми, може да се очаква и по-нататъшно задълбочаване на тази тенденция, особено в по-бедните области на страната.

В същото време част от спада може да бъде отдадена и на преустановяването на редица младежки програми за заетост през последните няколко месеца. Надеждата на правителството е, че програмите за заетост в рамките на европейската инициатива „Младежка гаранция” ще успеят до някаква степен да противодействат на тези процеси.

Въпреки това от дългосрочните данни за младежката активност на пазара на труда е видно, че проблемите с адаптацията на младите на пазара на труда продължават да се задълбочават. Програмите за временна заетост и платените стажове лекуват симптомите, а не причините за този процес – а именно анахроничната образователна система и недостатъците на трудовото законодателство.

След няколко години на „борба” с младежката безработица на трудовия пазар е видно, че структурно нещата не са се подобрили. Дори напротив – щом спрат програмите, заетостта изчезва.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
18
 
! Отговори
ежко преди 9 години
Не коментирайте с подигравка земетресението,защото в това няма шега ,а се молете да няма пострадали хора Колкото до младите след време няма да има БЪЛГАРИ защото политиците ни са безотговорни и крадливи ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те добре че поне младежите растат хора а не роби като *** работещи за по 500-1000 лева
86
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами...защото повечето млади сме вече навънка...за жалост, но предпочитам да взимам 1300 евро вместо 340лв по смешните ви стажантски програми!
85
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо изчезват от кеф
84
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че кой нормален ходи да работи за 500 лева .по до добре гладен от колкото гладен и уморен ,само некадърниците работят за грошове
83
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не е защото 50% от тях са вече в чубжина, а на останалите 50% не им се блъска за 400лв. месечно?
82
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днешната младеж в г.. да я еб..ш
81
15
 
2
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Защото са тунеядци.
80
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега по Националната Българска телевизия дават предаването Бразди.А по Руската още празнуват нашия празник милиони хора.Хорове,до техен ти,певци,артисти.Пуснете си PLANETA RTR спрямо ефир.В цяла България имаше земетресение.Скоро,скоро идва края.Проклети да бъдат Царя,Костов,Доган,Бойко,Кунева.Бог ни показа своето мнение на този празник.Земетресението се осето в цяла България -София Пловдив ямбол шумен
79
1
 
6
 
! Отговори
svetlio преди 9 години
Да бе,я кажете по райони усети ли се силно.Сливен го усетихме земетръса.
78
4
 
15
 
! Отговори
СЕРВИТЬОРКИ И ЛЕКАР преди 9 години
Към 66"Сервитьорка на морето прави мин 1000лв на месец...поне се поинтересувай малко "Напиши колко е заплатата на лекар/лекарка в "Бърза помощ"(с често ЕКСТА- побой от "братята - роми) понеже си в течение на щатовете.И в болницаНа ясно ли си че като се разболееш ще те оставят да умреш като куче.Всички завършващи медицина отиват поне в Германия-стартова заплата:3000 евро(6000 лв).ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЗА САЩА ТЕБ ДА ТЕ ЛЕКУВАТ СЕРВИТЬОРКИТЕ !НА ВСЕКИМУ СПОРЕД ЗАСЛУГИТЕ И ВЛОЖЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ И ТРУД
77
0
 
23
 
! Отговори
мним преди 9 години
не търсят работа защото са в чужбина
76
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При възрастните хора е още по-зле - никой не ги иска и не може и да се пенсионират. Остава им само да ровят в кофите за *** или да събират отпадъци.
75
0
 
20
 
! Отговори
Младеж преди 9 години
"Кураж дружина, вярна, сговорна, ний не сме вече рая покорна" !
74
16
 
15
 
! Отговори
ОЛД СКУЛ преди 9 години
Не бачкат защото живеят при мама и тате до 35 год. Срам и позор! Иначе са големи играчи по кафетата. Нали ги виждам в блока ни -станали на по 30 още с мама. Това да се ожени двмата с жена си като работят 2х 700= 1400лв ще има и за квартира и за храна и за дрехи, ама не те си седят при мама. Ходят да блъскат, скубят си веждите и си бръснат краката... такива женчовци са сегашните.
73
2
 
20
 
! Отговори
Предупреждение преди 9 години
В деня на размисъл имаше земетресение.Това е предупреждение, че повече не може да продължава така!!!ОСТАВКА
72
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
младежите заминаха в Лондон и САЩ
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ботев, Левски, Каравелов за това ли умряха?Свободни сме, а си оставаме роби" !
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
razbita ikonomika , razbita armiya(bez voyna) , palno bezakonie = lipsa na darjavnost. loshata obrazovatelna sistema = unishtojeno badeshte. balgariya se upravlyava ot hora misleshti s zadnicite si - geyove. rezultatat e na lice.
69
2
 
0
 
! Отговори
МладГражданин преди 9 години
до 76Провинция е май и на твойта майка .....