Защо изчезват младежите от пазара на труда?

Коефициентът на заетост при младите е с невиждано ниски нива
24 май 2014 10:19,
149
Защо изчезват младежите от пазара на труда?
Снимка: Reuters

Данните за увеличаването на броя на заетите през първото тримесечие на 2014 г. бяха в унисон с очакванията на повечето анализатори за положително развитие на пазара на труда. В същото време мащабът на подобрението (увеличение с близо 40 хиляди работни места на годишна база) може да се опише като изненадващ на фона на все още бавния ръст на икономиката.

По-задълбочения преглед на данните на НСИ за състоянието на пазара на труда потвърждава някои от положителните сигнали, но и разкрива някои притеснителни тенденции, които могат да имат ефект върху по-нататъшното възстановяване на трудовия пазар. Един от тях е рекордно ниската икономическа активност на младежите през първите три месеца на 2014 г.. Това се казва в анализ на икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Младежите не работят и не търсят работа

През първото тримесечие на 2014 г. коефициентът на икономическа активност на лицата между 15 и 24 години пада до невиждано ниски през последното десетилетие нива. Наблюдава се рязък спад както на броят на заетите младежи, така и на тези, които си търсят работа.

Прави впечатление, че спадът на икономическата активност на младежите на годишна база започва още през последното тримесечие на 2013 г., но проблемът се задълбочава в началото на 2014 г. Това означава, че повече млади хора дори не са опитали да търсят работа, след като са я изгубили или изобщо не са започнали да търсят първа работа (спад както на безработните, така и на заетите).

Предвид поредното увеличаване на минималната работна заплата от началото на годината и утежняването на законовите изисквания за провеждане на стажантски програми, може да се очаква и по-нататъшно задълбочаване на тази тенденция, особено в по-бедните области на страната.

В същото време част от спада може да бъде отдадена и на преустановяването на редица младежки програми за заетост през последните няколко месеца. Надеждата на правителството е, че програмите за заетост в рамките на европейската инициатива „Младежка гаранция” ще успеят до някаква степен да противодействат на тези процеси.

Въпреки това от дългосрочните данни за младежката активност на пазара на труда е видно, че проблемите с адаптацията на младите на пазара на труда продължават да се задълбочават. Програмите за временна заетост и платените стажове лекуват симптомите, а не причините за този процес – а именно анахроничната образователна система и недостатъците на трудовото законодателство.

След няколко години на „борба” с младежката безработица на трудовия пазар е видно, че структурно нещата не са се подобрили. Дори напротив – щом спрат програмите, заетостта изчезва.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Лапе преди 9 години
До 71БРАВО Жив и здрав бъди.Весел празник !
67
1
 
2
 
! Отговори
МладГражданин преди 9 години
Аз наистина се отчайвам с вас бе! Много жалки типове има в този сайт. От консерви нагоре!
66
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре малко сметки,провинцията (пр Варна): - наем 100лв легло, 3/400лв гарсониера - ток.вода,тел - 100лв + - храна - 300/400лв500/600 до 800/900, на месец за да не умреш. След това ще трябва да си копуваш някоя дрешка, ще искаш за кола да събереш, ама някоя стара и ефтина, да излезеш 1 седмично ( и нямам предвид да хвърлиш 100лв, а 20лв). И после отивам на интервю и ми казват 600лв макс, а пък тоя "бизнесмен", колата му харчи повече на месец.
65
5
 
29
 
! Отговори
ники преди 9 години
Аз съм на 33 години и на 18-ти юни ми предстои евакуация от тази *** наречена България.
64
0
 
14
 
! Отговори
родопчaнин преди 9 години
Пусто лудо и млaдо, чaкaм те в Колорaдо! Aйде чaо!
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не знам защо си мисля че има някакъв загробващ план за България...Наскоро един Сириец се отказал от 1000 лв заплата и не иска да работи, наемат чужденци и ги обучават и вземат помощи от държавата защото във фирмата има работещи чужденци или малцинства...А образованите не могат, не искат и т.н.А г/д средната заплата в БГ е около 600 лв.Европа МИНИМАЛНА РЗ средно е 500/600 ?, някъде надхвърля 1000 ?Е как да не важи Терминам2 ?
62
11
 
2
 
! Отговори
Ако мислех като тях? преди 9 години
Много са прости сегашните лапетии,много.Аз като завърших висше веднага започнах работа в една фирма за недвижими имоти-2002г за 350 лв на месец. По цял ден обикалях да търся оферти....такива далавери бях намерил- купувам парцел за 4500 и го препродавам за 17000лв....След 2005 вече започнах сам да купувам парцелчета и да строя къщички за англетата,отелно ремонтирах други закупени от тях...така от 2002 до 2008 за 6 год спестих над 400 000лв...отделно апартамент. Има ли смисъл да започна за 350 лв
61
0
 
6
 
! Отговори
до 39 марди преди 9 години
Ей, мутро, вашта свърши! Почвай да продаваш веригите по врата си, докато още има други мутри като тебе да ги купят. После си купи кирка и лопата, сърп и чук и се научи да бачкаш, а не да се правиш на тарикат.
60
0
 
8
 
! Отговори
За Йовчев, министъра преди 9 години
Днес в 1.00 часа, в деня на размисъл. Скучаещи жандармеристи малтретираха фенове на Левски на улица Милин Камък.На въпрос защо, се отговаряше с глупаво хилене. Двама души от охранителна полиция казаха, "това са Жандармеристи и никога не може да се обясни какво и защо правят"Е, ще изчезват младежи, докато тези изродии ни управляват.И да не забравяме какво казаха шефовете в Бобов Дол -- да се гласува с бюлетина 15Това ще реши въпроса с пазара на труда на младите хора -- всички ще имигрират
59
0
 
22
 
! Отговори
ИСКАТ НЕВЪЗМОЖНОТО преди 9 години
НЕ МОЖЕШ ДО 24 годишна ВЪЗРАСТ ДА УЧИШ,ДА ЗАВЪРШИШ СЕРИОЗНО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ,ДА СИ СЕ ТРУДИЛ ДА НАУЧИШ ПРИЛИЧНО 1-2 ЧУЖДИ ЕЗИКА И ЕДИН ПОЛУ- ИЛИ НАПЪЛНО НЕГРАМОТЕН "ПАРТИЕН БИЗНЕСМЕН" ДА ИСКА ДА ПОЛЗВА ТОЗИ ОГРОМЕН ТРУД ЗА СМЕШНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА.ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЗА "ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ"ИСКАНИ "ЕКСТРИ": НЯКОЛКО ГОДИНИ СТАЖ(за току що завършилите) ПО СПЕЦИАЛНОСТТА(по възможност или пък непременно),НЯКОЛКО ЕЗИКА(често точно споменати).ТЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ СЛЕД КАТО ОГРАБИХА НАТРУПАНОТО-ВСИЧКО МОГАТ.
58
4
 
7
 
! Отговори
до х мен преди 9 години
Сервитьорка на морето прави мин 1000лв на месец...поне се поинтересувай малко
57
0
 
19
 
! Отговори
Родител преди 9 години
Промяна, РЕФОРМИ това трябва!Възможност за младите, защото няма да останат тука !Толкова средства и нерви хвърлих по образованието на дъщеря ми, а сигурно и тя, а в момента не може да си намери работа и иска да замине за Австрия.А мен ме страх, и постоянно я мисля какво и как. А в нейната глава какво и е не знам.Знам само че, тази система в момента не дава възможност и не ги оценява децата!А защо така се отнасят към бъдещето, не знам?!
56
0
 
16
 
! Отговори
Оставете заплатите преди 9 години
Колко ще получаваш е важно, но кажете ми, кой млад човек иска да живее в тоталитарна държава.Пример: В Бобов дол излавят на живо, запис как работодателите (комунистически некадърници) агитират да се гласува с бюлетина 15 за правителството. Защото правителството ще им подхвърли трохи премии по 100 - 200 лева.Цялата общественост мълчи като ***, ЦИК мълчи като *** и не смеят да обелят дума. Зер, нали ще се разбере, че има контролиран вот от БСП.Как да искаш да останеш тук в България!
55
0
 
21
 
! Отговори
студент преди 9 години
Основното поради което младите не искат да работят е ниското и обидно за човешко същество заплащане. Какво можеш да направиш с 400 лв. заплата на месец. Всеки ден по 2 кафета и три сандвича са 12 лв. или 360 лв. на месец , ако изобщо може да се живее с три сандвича. Ето само това и приключва заплатата. Това обаче не интересува назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС. За тях е важно да има за фолкаджийки и яхти. Тогава да си работят сами.
54
5
 
3
 
! Отговори
men преди 9 години
нали се сещаш че псевдо президента юдеотурчин е един от най големите комунисти и робовладелци, крал заплатите на своите(помаците) дори. с такава леш по ръководните етажи, прости, невежи, омазани до уши, няма страна да е прокопсала и просъществувала, и на тези ще им отиде бащинийката скоро. дано само да не станем турска провинция че жална им майка на малкото останали тук.
53
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младежите не са изчезнали. Пазарът на труда е изчезнал.
52
0
 
11
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Отишъл един младеж да се цани работник нощна смяна. Добре облеченият бизнесмен му обяснявал надълго и нашироко задълженията. А каква е заплатата?,попитал младежът. 300 лева, отговорил бизнесменът. А къде е креватът?, попитал младежът.
51
1
 
35
 
! Отговори
XMAN преди 9 години
ТЪРСЯ СЕРВИТЬОРКИ ЗА МОРЕТО - 320 ЛВДА ГОВОРИ 3 ЗАПАДНИ ЕЗИКДА Е ДО 25 Г. С 10 Г ТРУДОВ СРТАЖ.ПО ВЪЗМОЖНОСТ С 2 ВИСШИ ПО ИКОНОМИКА И АРХИТЕКТУРАКОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ WINDOWS SERVER,UNIX, LINUX, CISCO, JAVA, HTML, PARL, C++ДА ТРАЕ НА ПСУВНИ И ГРУБОСТИ И ДА ПУСКА ПО ВЪЗМОЖНОСТ НА ШЕФА :)))))):)))))))))
50
18
 
8
 
! Отговори
Социолог преди 9 години
Не работят,защото мама и тати плащат тока за компа,хладилника пълен,щрака с пръсти и пише тъпотии по форумите/естествено,с правописни грешки/!И като си заминат или станат възрастни,почват скандалите за кинти.Не им се работи за 500лв.-баща ти,дето те издържа,за 5000 ли работи!
49
4
 
23
 
! Отговори
До 51 преди 9 години
Не е нужно разстрел.Просто Президента обявава Извънредно положение. Границите се затварят и се излавят всички комунистически престъпници.След това се натоварват на кораби и се препращат при техния любимец Путин -- най-добре в Крим.Тогава България ще стане една по-хубава страна, където се живее по-добре.