Защо изчезват младежите от пазара на труда?

Коефициентът на заетост при младите е с невиждано ниски нива
24 май 2014 10:19,
149
Защо изчезват младежите от пазара на труда?
Снимка: Reuters

Данните за увеличаването на броя на заетите през първото тримесечие на 2014 г. бяха в унисон с очакванията на повечето анализатори за положително развитие на пазара на труда. В същото време мащабът на подобрението (увеличение с близо 40 хиляди работни места на годишна база) може да се опише като изненадващ на фона на все още бавния ръст на икономиката.

По-задълбочения преглед на данните на НСИ за състоянието на пазара на труда потвърждава някои от положителните сигнали, но и разкрива някои притеснителни тенденции, които могат да имат ефект върху по-нататъшното възстановяване на трудовия пазар. Един от тях е рекордно ниската икономическа активност на младежите през първите три месеца на 2014 г.. Това се казва в анализ на икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Младежите не работят и не търсят работа

През първото тримесечие на 2014 г. коефициентът на икономическа активност на лицата между 15 и 24 години пада до невиждано ниски през последното десетилетие нива. Наблюдава се рязък спад както на броят на заетите младежи, така и на тези, които си търсят работа.

Прави впечатление, че спадът на икономическата активност на младежите на годишна база започва още през последното тримесечие на 2013 г., но проблемът се задълбочава в началото на 2014 г. Това означава, че повече млади хора дори не са опитали да търсят работа, след като са я изгубили или изобщо не са започнали да търсят първа работа (спад както на безработните, така и на заетите).

Предвид поредното увеличаване на минималната работна заплата от началото на годината и утежняването на законовите изисквания за провеждане на стажантски програми, може да се очаква и по-нататъшно задълбочаване на тази тенденция, особено в по-бедните области на страната.

В същото време част от спада може да бъде отдадена и на преустановяването на редица младежки програми за заетост през последните няколко месеца. Надеждата на правителството е, че програмите за заетост в рамките на европейската инициатива „Младежка гаранция” ще успеят до някаква степен да противодействат на тези процеси.

Въпреки това от дългосрочните данни за младежката активност на пазара на труда е видно, че проблемите с адаптацията на младите на пазара на труда продължават да се задълбочават. Програмите за временна заетост и платените стажове лекуват симптомите, а не причините за този процес – а именно анахроничната образователна система и недостатъците на трудовото законодателство.

След няколко години на „борба” с младежката безработица на трудовия пазар е видно, че структурно нещата не са се подобрили. Дори напротив – щом спрат програмите, заетостта изчезва.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не се даде на младите път и възможност да покажат това което са усвоили в университетите, и как ще действат в реална работна среда, качеството на труда няма да се вдигне!А терминал 2 винаги е активен !
47
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наскоро ходих на интервю в голяма фирма. За позиция на пълен работен де, с два чужди езика ми даваха 900 лева. Бруто. Е, кажете, кой ще работи за такива пари?
46
2
 
18
 
! Отговори
Така, е преди 9 години
За това такива комунистически *** дето пишат тези статии, трябва да се разпознават и блъскат по главата за това че са си намерили работа като *** на Моника Станишева.Само бой по-комунистическите *** ще помогне да изчистим държавата!
45
2
 
25
 
! Отговори
КАКВО ОСТАВА ТУК преди 9 години
Защо изчезват младежите от пазара на труда?Много просто-НАРИЧА СЕ "ТЕРМИНАЛ 2" ЗА ОБРАЗОВАНИТЕ,ЗНАЕЩИ,МОЖЕЩИ И ГОВОРЕЩИ ЕЗИКА НА СТРАНАТА В КОЯТО ОТИВАТ.ОСТАНАЛИТЕ СА ТУК,В ТАТКОВИНАТА,НО НЕ ГИ ИСКАТ "РАБОТОДАТЕЛИТЕ""БИЗНЕСМЕНИ" ПОНЕЖЕ ТЕ ТЪРСЯТ ХОРА С ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗНАНИЯ НА ЗАМИНАЛИТЕ -НО ЗА ПО 300-400 лв/месцТАКОВА ЧУДО ПОЧТИ НЕ СЕ СРЕЩА ПО СВЕТА-НЕГРАМОТНИ "БИЗНЕСМЕНИ"ДА НАЕМАТ ВИСОКООБРАЗОВАНИ МЛАДИ ХОРА ЗА СТОТИНКИОСТАВАТ СТУДЕНТИ КОЙТО ЩЕ ЗАМИНАТ И ВЪЗРАСТИТЕ КОИТО НЯМАТ ПЕРСПЕКТИВИ
44
0
 
27
 
! Отговори
Младеж преди 9 години
Аз в момента съм висшист. Сега се сблъсквам с трудностите в желанието ми да си намеря подходяща работа. Кандидатствам на няколко позиции съответно с образованието ми и квалификации. Всеки иска минимум 2 или 3 години стаж, а някой дори 5г...Е как по дяволите аз, тъкмо излязъл от университет да имам 3 години стаж, като 2 лета подред работех по морето на нископлатени и сезонна работа.А й повечето в момента искат 2 или 3 езика... за 400, 500 лв?Къде по Европа го има, а й по света???...
43
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
trqbva da zabranqt rabotodatelite da naemat pensioneri i 6te se osvobodqt mnogo rabotni mesta ,to kato vseki vtori pensioner raboti kade da rabotqt mladite
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кеф ми е да гледам как вият срещу луната такива като теб.Ама сами сте си виновни, със системата "Щом не ви кефи, напускайте, друг ще дойде!"Да, ама хората се научиха и вече можещите работници дори не достигат до нашия трудов пазар. Ще се задоволявате с каквото е останало.Хак да ви е.
41
0
 
6
 
! Отговори
XMAN преди 9 години
До мардиИЗДАДЕ СЕ САМ АВТОРА НА СТАТИЯТА :) ПЪЛЕН ДРАСКАЧ И ЧОВЕК БЕЗ СЪЗНАНИЕ И МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ ИСТИНСКИ "БЪЛГАРИН"
40
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, 39, всички са мързели, само ти си работещ... Свиквай, свършиха баламите да почват с 300 лева заплата и да търпят своеволията на тъпите братовчеди на шефа, назначени на ръководни позиции :)))
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
""Това означава, че повече млади хора дори не са опитали да търсят работа""...................................................................................................................Това означава, че и МАЛКОТО млади хора вече са в чужбина, драги чиновници - дървени философи
38
0
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
za edin 6to gode golqm grad 10 obqvi za rabota ,za po 300lv e kade da q tarsqt mladejite taq rabota
37
0
 
18
 
! Отговори
XMAN преди 9 години
Нима автора на статията би работил и един месец дори за 300 лв . Чудя се дали ще ми отговори ?
36
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
назначени "бизнесмени" и подставени лица, не минава вече елементарния ви номер, че сме мързеливи и глупави. За 25 години се видя, че няма НИТО един случаен бизнесмен в България, нито един случайно издигнал се кадър, даже в селското училище, не можете да криете простотията и неграмотността си даже от малките деца. И вашето време ще свърши, нищо че си мислите, че последните 100г.са били ваши и така ще бъде.
35
4
 
4
 
! Отговори
XMAN преди 9 години
До МладГражданинМарш на трастиката бе Папур
34
0
 
33
 
! Отговори
студент преди 9 години
Основното поради което младите не искат да работят е ниското и обидно за човешко същество заплащане. Какво можеш да направиш с 400 лв. заплата на месец. Всеки ден по 2 кафета и три сандвича са 12 лв. или 360 лв. на месец , ако изобщо може да се живее с три сандвича. Ето само това и приключва заплатата. Това обаче не интересува назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС. За тях е важно да има за фолкаджийки и яхти. Тогава да си работят сами.
33
0
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Защо изчезват младежите от пазара на труда? Младежите не работят и не търсят работа-sled kato parvoto go nqma vtoroto kak iskat da stane
32
1
 
45
 
! Отговори
8 КЛАС преди 9 години
КОЙ НОРМАЛЕН ЩЕ РАБОТИ ЗА 300 лв. НЕКА АВТОРА НА СТАТИЯТА СЕ ЗАМИСЛИ И ПОСТАВИ В ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЕДИН МЛАДЕЖ , АЗ МИСЛЯ ЧЕ ПО ЕВТИНО БИ БИЛО ЕДИН МЛАДЕЖ ДА СИ СТОЙ У ДОМА ДА НЕ ПРЪСКА ПАРИ ОТ КОЛКОТО ДА ХОДИ НА РАБОТА ЗА 300 ЛВ . ТОЙ БИ ИМАЛ ПО-ВИСОКИ РАЗХОДИ АКО ХОДИ НА РАБОТА ОТ КОЛКОТО ДА СИ СТОИ У ДОМА.
31
1
 
17
 
! Отговори
За Йовчев министъра преди 9 години
Днес в 1.00 часа, в деня на размисъл. Скучаещи жандармеристи малтретираха фенове на Левски на улица Милин Камък.На въпрос защо, се отговаряше с глупаво хилене. Двама души от охранителна полиция казаха, "това са Жандармеристи и никога не може да се обясни какво и защо правят"Е, ще изчезват младежи, докато тези изродии ни управляват.И да не забравяме какво казаха шефовете в Бобов Дол -- да се гласува с бюлетина 15. Това ще реши проблема с пазара на труда, защото всички ще имигрират.
30
0
 
47
 
! Отговори
Я преди 9 години
По-тъпо от това да си безработен е само това да си работещ беден !
29
2
 
29
 
! Отговори
До Бизнеса преди 9 години
Ей, смешнико *** в нормална страна и кажи, че даваш 250-300 Евро заплата и ще ти попитат на ден ли я даваш и като кажеш на месец, хората ще те изгледат като луд. И много недей да коментираш младите хора колко знаят и могат, а ти крадлива мишко на тяхните години можеше ли и знаеше ли или някой партиен ти помогна в живота.... Смешни хора ейййй нямам думи, мизеря цел живот за българина и това е. Жалко ! ! ! !