Защо изчезват младежите от пазара на труда?

Коефициентът на заетост при младите е с невиждано ниски нива
24 май 2014 10:19,
149
Защо изчезват младежите от пазара на труда?
Снимка: Reuters

Данните за увеличаването на броя на заетите през първото тримесечие на 2014 г. бяха в унисон с очакванията на повечето анализатори за положително развитие на пазара на труда. В същото време мащабът на подобрението (увеличение с близо 40 хиляди работни места на годишна база) може да се опише като изненадващ на фона на все още бавния ръст на икономиката.

По-задълбочения преглед на данните на НСИ за състоянието на пазара на труда потвърждава някои от положителните сигнали, но и разкрива някои притеснителни тенденции, които могат да имат ефект върху по-нататъшното възстановяване на трудовия пазар. Един от тях е рекордно ниската икономическа активност на младежите през първите три месеца на 2014 г.. Това се казва в анализ на икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Младежите не работят и не търсят работа

През първото тримесечие на 2014 г. коефициентът на икономическа активност на лицата между 15 и 24 години пада до невиждано ниски през последното десетилетие нива. Наблюдава се рязък спад както на броят на заетите младежи, така и на тези, които си търсят работа.

Прави впечатление, че спадът на икономическата активност на младежите на годишна база започва още през последното тримесечие на 2013 г., но проблемът се задълбочава в началото на 2014 г. Това означава, че повече млади хора дори не са опитали да търсят работа, след като са я изгубили или изобщо не са започнали да търсят първа работа (спад както на безработните, така и на заетите).

Предвид поредното увеличаване на минималната работна заплата от началото на годината и утежняването на законовите изисквания за провеждане на стажантски програми, може да се очаква и по-нататъшно задълбочаване на тази тенденция, особено в по-бедните области на страната.

В същото време част от спада може да бъде отдадена и на преустановяването на редица младежки програми за заетост през последните няколко месеца. Надеждата на правителството е, че програмите за заетост в рамките на европейската инициатива „Младежка гаранция” ще успеят до някаква степен да противодействат на тези процеси.

Въпреки това от дългосрочните данни за младежката активност на пазара на труда е видно, че проблемите с адаптацията на младите на пазара на труда продължават да се задълбочават. Програмите за временна заетост и платените стажове лекуват симптомите, а не причините за този процес – а именно анахроничната образователна система и недостатъците на трудовото законодателство.

След няколко години на „борба” с младежката безработица на трудовия пазар е видно, че структурно нещата не са се подобрили. Дори напротив – щом спрат програмите, заетостта изчезва.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
40
 
! Отговори
До бизнеса преди 9 години
То под 1000 лв. не е живот.
7
35
 
21
 
! Отговори
бизнеса преди 9 години
Аз пък да ви кажа че не работят защото ги мързи. Идва сополанкото и иска 1000лв заплата така бил преценил, много разбирал след два месеца лъсва колко разбира, а дипломата от УНСС явно е за тоалетна хартия. Не иска да се научи и само за чужбина говори как там щял да взима 2000 евра. Ами да отива там, но с тия знания освен пици да носи.....има достатъчно добри кадри улегнали които си заслужават парите и не мислят че всичко което фърка се яде. На тия хора и по над 2000лв давам.
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То тези заплати не ни стигат за кафета и дискотеки а те искат да работим.
5
3
 
42
 
! Отговори
родител преди 9 години
Младежите не работят ,защото не им плащат !! Наемат ги за 1 месец без заплата -на изпитателен срок ,и после им казват - не ставаш !! Вече поумняха !!Нали гея обеща 250х. работни места !За това утре никой да не пипа номер-15!!
4
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да има работа за младежи като пенсионери работят за жълти стотинки? Отделно че много от пишман - бизнеса менти с парите и младежите вече не кълват на гола кука..
3
0
 
64
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Младите не искат да са роби на капиталисти-социалисти и да им работят за 400-500 лева.
2
0
 
45
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО преди 9 години
НА ХРИСТО БИСЕРОВ ДОВЕДЕНИЯТ СИН СИ ТОЧИ ОТ ШВЕЙЦАРСКИТЕ СМЕТКИ ОТ ФОТОВОЛТАЦИТЕ А НА ДРУГАРЯТ ДОБРЕВ МАЛКИЯТ СИ ХОДИ ДО СЪРБИЯ ДА СЪБИРА ПАРСАТА ОТ КОКАКТА ...РАБОТЯТ ДЕЦАТА ДЕ
1
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е вярно, фирмите наемат единствено младежи. Липсват на пазара, просто защото всички са наети.