Омбудсманът поиска проверка в мините в Бобов дол

"По недопустим начин се уронва достойнството на миньорите"
54
Омбудсманът поиска проверка в мините в Бобов дол
Константин Пенчев. Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Константин Пенчев е поискал незабавна проверка от Главната инспекция на труда в мините в Бобов дол, съобщиха от пресслужбата му.

В препоръка, изпратена до директора на "Главна инспекция на труда", с копие до министъра на труда и социалната политика, националният омбудсман напомня за множество материали в медиите, чрез които българската общественост в последните дни е свидетел на "безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи в мините в Бобов дол".

Още по темата
В репортажите се твърди, че работните заплати не се изплащат регулярно, а част от възнагражденията на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни.

"Така хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените от тях купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят", посочва Константин Пенчев.

В писмото си Пенчев заявява, че е потресен от изнесената информация за нарушаване на трудови и човешки права на български работници.

„Миньори, работещи при най-тежките и опасни условия на труд, вместо да получават уважение, са унижавани и им се уронва по недопустим начин личното достойнство", заявява омбудсманът.

Пенчев настоява настоява "Главна инспекция на труда" да извърши незабавно проверка по случая и предприеме всички необходими действия, които да гарантират правата на работещите в мините в Бобов дол.

Той напомня, че редица международни документи, по които Република България е страна, прогласяват зачитането на трудовите права, както и на човешкото достойнство като основно човешко право - Всеобщата декларация зa правата нa човека, Международният пакт за икономически, социални и културни права, Хартата за основните права на Европейския съюз, Европейската социална харта (ревизирана) и др.

"Правата на личността, нейното достойнство и сигурност са издигнати във върховен принцип в Конституцията на Република България, трудът се гарантира и защитава от закона", пише Константин Пенчев.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Миньор преди 4 години
От репортажите по телевизията се видя как миньорите за които си мислех, че иначе са горди и твърди мъже губят и малкото достойнство, което им е останало поставени в такива унизителни условия и то от работодателя си. Вместо да го пометат заедно с магазините му се бият за два кренвирша и месо. А пък синдиканите - направо да ги разпуснат. Никъде по света никой работник не би позволил така да се подграват с труда му.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхте ли ги тезе хора в репортажа - изтерзани, отчаяни...това ли е България? Къде е държавата, която трябва да бъде регулатор и да контролира условията, редовното заплащане, спазването на трудовите и човешки права.
33
0
 
7
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
А кой ще провери Инспекцията -защо досега не се е проверявало ???
32
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
На червените пишещи братя, пак ГЕРБ им е виновен! Истината е, че БСП нагазиха дълбоко в *** и вече няма как да изплуват! ще гълтат това, което си натвориха още в Костинброд!
31
1
 
2
 
! Отговори
контрол преди 4 години
До остин

хихих, контрл фен, евала
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е един от най-скъпо платените безработни в страната. Плащат му, за да казва какво иска. А на нас даже и на избори не щат да ни платят да си кажем.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДРУГАРЮ ПЕНЧЕВ - ПРОВЕРЕ ЛИ КОСТИНБРОД ??????????????????????
28
13
 
5
 
! Отговори
Дидка преди 4 години
Наистина много жалко за червените не очаквах сикаджиите отново да спечелят изборите ,но явно нещо ако не става с пари става с много
27
11
 
5
 
! Отговори
вихър преди 4 години
За съжаление сме малка държава като една плюнка сме на фона на други държави в Европа и в света и такива мутренски схеми ,купуване на гласове и добре изиграни карти минават . Малко повече вложени пари ,връзкарство и добре премислен план донесоха победа на Герб . Поздравявам ги за хитростта и коварството ,подценявах ги през цялото време .
26
2
 
6
 
! Отговори
ЯСЕН преди 4 години
Нима е лошо заплатите на миньорите да се вдигнат и тяхният труд да бъде по-добре възнаграден и по -оценен ...
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Европа народите гласуваха против ЕС. Евроскептицизмът се увеличава. Националистите набират скорост.
За пръв път в европейския парламент ще има над 130 депутати от националистическите партии.
Европа се събужда !
Марин Льо Пен спечели във Франция. Найджъл Фарадж в Англия ...
Управляващата ЕНП загуби над 60 места в европарламента !
Все по-ясно и отчетливо се чуват гласове за излизане от ЕС и за неговия разпад.

Скъпи сънародници, май пак не сме в час, а ?! :)
24
8
 
6
 
! Отговори
men преди 4 години
влади въргала
23
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е Единствения човек когото го искам за Премиер или Президент !
22
7
 
14
 
! Отговори
Кой ще го направи преди 4 години
цацаров ли очаквате да го направи -- дето го държат с материали убичаващи в педофилия.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
омбудсмане, мисля че си пич, ама като те видя и ми се доспива, прости ми братко
20
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо телевизиите скриха кой е купувал гласовете в бобов дол в деня преди изборите,а на предните избори в деня за размисъл обявиха компромантната лъжа за излишните бюлетини. Битката беше куул.
19
5
 
3
 
! Отговори
"-"Е преди 4 години
До Анонимен 13 СОРИ,НО БЕЗ ДА ИСКАМ НАТИСНАХ"+" НА ТВОЯ КОМЕНТАР,НО ИСКАХ ДА ОТБЕЛЕЖА"-" ТАКА,ЧЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ КАТО "-" НАМА КАК ТАКЪВ НЕАДЕКВАТЕН КОМЕНТАР ДА СЕ МАРКИРА КАТО ПОЛОЖИТЕЛЕН
18
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това в Бобов Дол не е купуване на гласове. Това си е жив рекет, криминален и престъпен рекет. Като всичко излязло от БСП и това е за прокурор и затвор. А шефа им щя да става евродепутат... Той в собствената си роодина не може да укроти собствената си партия да извършва действия, дето и в най - пропадналите държави няма да ги извършат, тръгнал демокрация да развива. Интересно, как ли ще си организира кражбата на европейски средства? Сигурно чрез Моника пак.
17
6
 
21
 
! Отговори
BG преди 4 години
И какво стана, май бсп и дпс са най-големите купувачи. И докато дпс купуват от *** и натискат с исляма своите и така печелят, то бсп направо се издъниха !
16
6
 
16
 
! Отговори
Тман преди 4 години
къде се изявяват синдикатите в случая?