Омбудсманът поиска проверка в мините в Бобов дол

"По недопустим начин се уронва достойнството на миньорите"
54
Омбудсманът поиска проверка в мините в Бобов дол
Константин Пенчев. Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Константин Пенчев е поискал незабавна проверка от Главната инспекция на труда в мините в Бобов дол, съобщиха от пресслужбата му.

В препоръка, изпратена до директора на "Главна инспекция на труда", с копие до министъра на труда и социалната политика, националният омбудсман напомня за множество материали в медиите, чрез които българската общественост в последните дни е свидетел на "безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи в мините в Бобов дол".

Още по темата
В репортажите се твърди, че работните заплати не се изплащат регулярно, а част от възнагражденията на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни.

"Така хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените от тях купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят", посочва Константин Пенчев.

В писмото си Пенчев заявява, че е потресен от изнесената информация за нарушаване на трудови и човешки права на български работници.

„Миньори, работещи при най-тежките и опасни условия на труд, вместо да получават уважение, са унижавани и им се уронва по недопустим начин личното достойнство", заявява омбудсманът.

Пенчев настоява настоява "Главна инспекция на труда" да извърши незабавно проверка по случая и предприеме всички необходими действия, които да гарантират правата на работещите в мините в Бобов дол.

Той напомня, че редица международни документи, по които Република България е страна, прогласяват зачитането на трудовите права, както и на човешкото достойнство като основно човешко право - Всеобщата декларация зa правата нa човека, Международният пакт за икономически, социални и културни права, Хартата за основните права на Европейския съюз, Европейската социална харта (ревизирана) и др.

"Правата на личността, нейното достойнство и сигурност са издигнати във върховен принцип в Конституцията на Република България, трудът се гарантира и защитава от закона", пише Константин Пенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аллоу, червените ***, вие не загубихте ли току що още едни избори? Какво сте се разкрякали като умиращи жяби в изсъхващо блато? В Бобов Дол е ясно и на децата какво правите и какво направихте. Стига сте покровителствали престъпниците, както винаги. Нали заради това губите избори след избори. Всичките сте престъпници, вулгарни и нагли до степен на малоумие...
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скапаните червени *** не коемнтират скандала, а сипят разни "опорни точки" и компромати спрямо ГЕРБ пак. Тука няма герб, тука е само издънка на червените червей.Още повече, че на миналите избори беше нарушен закона за агитация и подобни информации повреме на деня за размисъл. Този скандал, ако беше излезнал наяве преди изборите, щяха да изгубят поне още 2-3 процента тия кълвачи прости.
13
11
 
21
 
! Отговори
? преди 9 години
СЕГА ТРЯБВА ВСИЧКИ МИНЬОРИ ДА СЕ ОБЕДЕНЯТ,ДА НАЕМАТ АДВОКАТ И ПОДАДЪТ ЖАЛБА В СТРАСБУРГ! ВСИЧКИ ЗАМЕСЕНИ ПО СЛУЧАЯ С КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ ДА СЕ ПОДВЕДАТ И ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ И ПАРТИЯТА УЧАСТНИК ВЪВ "ВЕРБОВАНЕ" НА МИНЬОРИТЕ ДА СИ ПОЕМЕ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ!ТОВА ДОЛНО КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ ТРЯБВА НАЙ-СЕТНЕ НАИСТИНА ДА СЕ ПРИЕМЕ КАТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!МИНЬОРСКИЯТ ТРУД ЗАЩО НЕ СЕ ПРЕРАВНИ ПОНЕ С ПОЛИЦЕЙСКИЯ И ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ!НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ ОСТАНАЛИТЕ РАБОТНИЦИ ИЛИ САМО ПОЛИЦАИТЕ И ВОЕННИТЕ РАБОТЯТ НАЙ-МН
12
17
 
18
 
! Отговори
трол преди 9 години
#оставка
11
20
 
25
 
! Отговори
остин преди 9 години
Бии комуниста , налагай го здраво , удрях с лопатата където сварих ......хо хо хооооо
10
23
 
16
 
! Отговори
хаха преди 9 години
До Анонимен, *** бе комунист недъгав, *** всички жалки, алчни, червени , гадове
9
19
 
21
 
! Отговори
оставка преди 9 години
#оставка
8
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за купените гласове нищо ли няма да проверява! БСП получиха 60% сред миньорите!
7
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Омбудсманът да поиска проверка и на община Варна, може и на всички герберски общини и на герберските строителни фирми.
6
23
 
11
 
! Отговори
До а за ЕВН преди 9 години
Новата точка на Кутев ли е това? На всички новини да намесваме и гробаджийте? Да ги мачкаме и да казваме коло са жалки а ние колко сме велики. Да знам да си свя часовника, че ще изпусна 30-те лева, ако не плюя по точките. Бонус (пица) ще има ли за минусчета на отделни коментари? Аз цъкам по 5 на пост!
5
21
 
42
 
! Отговори
? преди 9 години
Браво, Пенчев, сритвай задниците на *** като Ковачки, които се гаврят с хората и се подиграват с бедността и безалтернативността им, в която собственоръчно са ги наврели. Защо Ковачки не е в затвора, при положение, че го хванаха с милиони неплатени данъци???А цяла година ни занимават с 50 000 уж присвоени за друг от Цветанов???Какво прави скапаната цацаратура и онзи кит - глаДният прокурор???
4
20
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** макар че приживяха поражени пак изплуваха. Още ли ще заработвате?
3
23
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АХаха червенте к*рви как бягат от въпросите за гласуване под натиск от власта и заплахи от уволнение. Днеска по нова дори няква баничка се изтупа по телевизията и заяви, че е било нормално да гласували миньорите за БСП. Щом започнаха да ни учат, че е нормално да гласуваш за управляващите, за да не те уволнят, смятайте колко са отчаяни вече тия съсели долни КОМУНИСТИТЕ.Прекално много пъти се осрахте и лъснахте по телевизиите с ваще инсинуации и платени гласове,репортажи,проучвания и т.н.
2
23
 
32
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
Комунизъм в действия , нали някои от вас се опитват поради крехката си възраст да си представят що е то КОМУНИЗЪМ , кичат се с фланелки с лика на Че Гевара или СССР или сърпове и чукове пишат по стените глупости защото им е интересно нали са млади , бунтари , смятат че сърпа и *** значи свобода , ето я свободата , в Бобов дол е демонстрирана по един безапелационен начин , който иска комунизмъм значи иска Бобов дол.
1
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те тоя ако знае за какво взима заплата така наречения Омбудсман.