Президентът: Доказахте, че България има място на най-високия връх

Плевнелиев награди участниците в двете експедиции до Еверест
27 май 2014 17:04,
11
Президентът: Доказахте, че България има място на най-високия връх
Снимка: БТА

По повод на юбилейните годишнини от двете национални експедиции до връх Еверест от 1984 г. и 2004 г., президентът Росен Плевнелиев връчи Почетния знак на държавния глава на участниците в изкачванията.

Отличията бяха дадени за изключителен принос и заслуги за развитие на алпинизма в България, за проявената храброст по време на двете български експедиция на Еверест, както и по повод на годишнините от тях - съответно тридесетата и десета. Отличията приеха ръководителят на екипа през 1984 г. Аврам Аврамов и ръководителят на екипа през 2004 г. Методи Савов.

Президентът Росен Плевнелиев отбеляза, че и двете национални експедиции до най-високия връх са легендарни и са написали нова страница в летописа на родния алпинизъм. Държавният глава припомни, че българите са определили националната експедиция на Еверест през 1984 г. за спортно събитие на 20-и век.

"Това е знак, че вашите постижения са оставили трайна следа в сърцата и в съзнанието на милиони българи. Гордеем се с вас, с вашата храброст и постижения", каза президентът Плевнелиев. "Вие заведохте българите на Еверест, много от нас пазят ярък спомен за трепета и вълнението, с които проследявахме борбата на Христо Проданов", каза държавният глава.

Той припомни, че в двете експедиции е била направена и забележителна крачка напред - изкачването на върха без кислород.

"Вие доказахте, че България има място на най-високия връх. И днес ние като нация имаме нужда от пример за силата на духа и значението на екипността", посочи президентът Плевнелиев, който изтъкна необходимостта от единство, за да бъде България по-добро място за живот.

Президентът поздрави и Петя Колчева -  първата българка изкачила Еверест преди пет години.

От името на алпинистите Методи Савов припомни българските достижения, като отбеляза, че редица върхове са били изкачени по много трудни маршрути. Савов определи Еверест като голямо предизвикателство и припомни осъщественото изкачване през 1984 г. на Западния гребен на върха с траверс по класическия маршрут.

Той е наречен българският път и до този момент не е повторен, отбеляза Савов - както и минаването на български алпинист по три различни маршрута.Отбелязвайки българските постижения, Савов припомни също, че по склоновете на Еверест останаха и три български жертви.Методи Савов каза, че с българските постижения е била осъществена мечтата на поколения наши планинари.

На церемонията присъства Николай Петков, който повтаря постижението си от първата експедиция и остава единственият българин, покорил два пъти най-високия връх на планетата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
До 'Танас преди 9 години
Танасе, танасее, ваш'то президентче даде медал на Доган, така че си трай, анадъмо?
8
0
 
1
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
***, защо не наградиш Петър Парчевич, Отец Паисий, Георги Бенковски (посмъртно) за стореното от тях? Къде се вреш, мухъл, в територии, които не са твои, в събития, за които нямаш хал-хабер представа? Да си беше спал в колата в Берлин, да те изведе от там полицията и да те бяха върнали по етапния ред! Срам ме е от теб!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То по скоро ще изкачим връх ,отколкото да успеем в България , с такива продажни правителства !Както и да сме обединени ( народа ) , други ни предават !
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5. Да и аз си помислих ЕС , ЕПЗащо не споменаха имената за загиналите българи ?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помислих, че най-високият връх е Европейският парламент.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забавно, тая новита как я фалшифицирахте? Участниците и в двете експедиции отдавна са отличени.
3
0
 
5
 
! Отговори
анастасия преди 9 години
Ние с тях се гордеем, но с вас като президент не се гордеем.
2
0
 
2
 
! Отговори
Доказаха?!....... преди 9 години
Доказаха защото са мъжки момчета, не като Роско, но все пак да не забравяме, че Тодор Живков беше човека създал предпоставки за това. Партийния активист Плевнелиев пропусна да назова генералния си секретар на Партията, която е майка на Бойко Борисов.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак ли дрънка