Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20

Преглед на печата за днес, 31 май
31 май 2014 07:30, Мария Захариева
101
Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20
Снимка, архив: Булфото

"Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20", посочва в интервю за "Преса" политологът Димитър Аврамов. Той не смята, че нещо се е променило по отношение способностите на правителството да работи. Нито има особена промяна в доверието на обществото към кабинета. Той продължава да не е харесван. В това число и от симпатизантите на БСП и ДПС, те просто го подкрепят, защото си е тяхно правителство.

Резултатът от евровота не може автоматично да внесе промяна в политическото статукво така, че да има предсрочни парламентарни избори. За съжаление на БСП обаче това произведе изненада на тези избори - електоратът на тази партия не излезе до урните. Така че единствената заплаха за кабинета е на "Позитано" 20. А ГЕРБ получи изборен подарък от Станишев.

"Излишният вот на недоверие", коментира "Монитор". Кабинетът доказа, че не се влияе нито от улицата, нито от противоречивите действия на опозицията. Това не означава, че трябва да се продължи с противопоставянето, каквито бяха декларациите след гласуването вчера. Напротив, една демонстрация от страна на опозицията, че е готова да седне на масата на преговорите по важните за страната въпроси като например актуалната енергийна проблематика, включително и обсъждането на предсрочни избори, би било верният знак.

Ако ли пък някои партии са решили да се самоубият политически, прав им път. Има такъв пример с разпада на десницата и жалкото им представяне на изборите, с което те незнайно защо се гордеят. Последният извод е поучителен и за тресящата се от проблеми левица. Затова колкото по-бързо и едните, и другите се вземат в ръце, толкова по-добре. Политическият живот не търпи празноти.

"Един призрак броди в парламента", коментира в "Стандарт" социиологът Живко Георгиев. Призиви за оставка на кабинета се носят сега отвсякъде. Но тя е възможна единствено, ако това се направи от сега представените в парламента партии.

Правителството обаче може да си осигури парламентарна подкрепа, ако се възвърне и се съсредоточи върху първоначалните си социални приоритети, обявени преди една година. Ако този вариант не проработи, очевидно ще се отиде към предсрочни избори.

Призракът на предсрочния вот ще се явява непрекъснато пред сегашните министри и депутати. Но ако тези искания не са подкрепени с реални факти, те наистина ще си останат като някакъв призрак. Георгиев не смята, че следващият парламент ще бъде по-качествен. Ще се получи нова конфигурация, но това няма да бъде гаранция, че той ще може да излъчи стабилно мнозинство и съответно правителство.

Докато се забавляваха покрай вота на недоверие, депутатите загърбиха идващите от Брюксел сигнали, коментира "Сега". От Европейската комисия и от централата на НАТО пристигаха остри предупреждения към България заради "Южен поток".

В сряда се появи и анализ на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, според когото страните от пакта трябва да намалят енергийната си зависимост от Русия. Подкрепата на България, Австрия, Италия и други за "Южен поток" очертава пропастта между заявките на ЕС и конкретните резултати от общата енергийна политика, се посочва в анализа. Пактът определя този проект като най-скъпия подобен, който ще повиши и без това високите цени нагаза.

Поведението на депутатите в парламента още веднъж показа колко далече е България по отношение на сериозните проблеми, които се обсъждат в Брюксел. И колко е далече от истинския парламентаризъм и дебат. Вчера вотът не мина. Депутатите не се интересуват от енергетика, а от партийна дисциплина.

"Аз съм партиен кадър и ще продължа да съм лоялен. Ще следвам и изпълнявам програмите на ПЕС и БСП", заявява в интервю за "Дума" Момчил Неков, магистър по политология на СУ "Св.
Климент Охридски" и магистър по международни икономически отношения на УНСС. Беше избран за евродепутат от "Коалиция за България" с преференциалния вот на 34 124 избиратели.

"Българските граждани упражниха конституционното си право. Призовавам всички да не обиждаме българското общество, че е неграмотно. Говори се за объркване на електората. Дори и да има грешка, никой не знае с точност в какъв порядък е тя", посочва Неков. Според него много бързо БСП трябва да намери консенсус дали може да плати цената, която плаща с подкрепата си за правителството и дали този парламент трябва да продължи да функционира в този му вид и с новите играчи на политическата сцена.

"Оставките биха решили проблема за много кратко време. Но трябва да променим и самата си идеология - да отидем по-вляво. Да спрем да оставяме впечатлението, че държим на властта на всяка цена. Трябва да осъзнаем първо чисто българския, а после и партийния интерес. Едва тогава може би трябва да преценим кога и дали не е подходящият момент за предсрочни избори", допълва Неков.

"Пуснете младите в "Бърза помощ", е анализът в "24 часа". Кризата със столичния спешен център, която заплашва да остави 2-милионен град без линейки, е предизвестена и очаквана. Тя е резултат на над 20-годишната престъпна небрежност на управляващите от всякакъв цвят към сектора "Спешна помощ".

Държавата може да реши поне частично проблема с дефицита на кадри за "Бърза помощ", като отвори системата за млади лекари. Може да се предложи на специализантите да дават дежурства в спешните центрове срещу добро заплащане. Работата в спешната помощ трябва да дава предимства в специализацията. Сегашните работещи в спешната помощ трябва да бъдат защитени и запазени с достойни за тежката им работа доходи. Заплата от 2500 лв. е първата стъпка, която държавата може и трябва да предприеме веднага.

(БТА)
 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 4 години
До 93.Ти,да нямаш някой близък в` управлението `,та толкова си се загрижил?Е те ни поработиха 20 години и какво пак да си мълчим?РЕФЕРЕНДУМ!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Garibaldi

трябва ти специализирана медицинска помощ, онези с белите престилки
74
2
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 4 години
ОСТАВКА НА ЦЕЛИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ КАБИНЕТ ОТ "ЕКСПЕРТИ" НА МОРАЛА!
73
2
 
16
 
! Отговори
цветан преди 4 години
Боже,колко наследствено промити мозъци има в тази държава ??!!
Как може нормален човек с работеща мисловна дейност да защитава комунистическата диктатура и да твърди ,че с право са изнасилвали нацията ???
Недоумявам !!
Как може един човек ,лишен от свободата на личността ,която комунистите си присвояваха,да твърди,че това е правилната директива за развитие !!
Вие,драги сегашни социалисти,сте потимци на крадци и привилегировани персони,и ви е много трудно да успеете без партията !!
72
1
 
15
 
! Отговори
Кой-Той преди 4 години
Политици с традиция и опит в Англия са казали : Социалистите харчат само чужди пари, те не правят пари за другите. Какво по-точно от това ,правителството на България се готви да вземе и похарчи /открадне/ поредния без мислен заем от 3 милиарда. Да ни е честит кабинета Орешарски, не че се разбра къде отидоха до сегашните заеми за една година бяха похарчени /откраднати/няколко милиарда.Добра пред изборна подкрепа за БСП и ДПС.
71
2
 
17
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 4 години
Добре да приемем вина на Ц. Цветанов. Защо Петканов и Р. Петков като бивши министри на МВР не са подсъдими. Те също са отказвали с резолюция използване на СРС. Това е лесно да се провери. Ей на този въпрос да отговори великия Цацаров. Другото го каза немския адвокат-оказване на натиск от високо поставено лице да се осъди Цветанов.
70
0
 
11
 
! Отговори
стан преди 4 години
На вниманието на всички интересуващи се институции! В коя бяла,цивилизована държава от Евросъюза, г-н Вили Бец в частност СОМАТ-АД би си позволил да си държи безцеремонно и арогантно,неплащайки заплати и командировъчни цели 7 месеца,да 7 месеца?Защо работа има,пари не-къде са?Защо през годините богоизбраната администрация вземаше хиляди лева премии,заплати от порядъка на 5000 лв. за обикновен счетоводител,и сега...пука ли му на някой? Егати държавата...
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП, време е да се прелеете в ДПС. То и без това отива натам, но поне изпреварете събитията. Гледайте какво прави чичко Местан и вие след него. Гарантиран успех! Оставете го тоя Станишев, от него файда йок!
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те истината си я знаят, но за пари става въпрос, за големи пари и страх от разкрития.
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглеждат като припикани мушката.
66
0
 
11
 
! Отговори
един преди 4 години
Тия даже не са и фотогенични.
65
1
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 4 години
За избирателите на БСП предлагам шаблончета с изрязани правилно квадратче и кръгче с цел избягване на пълния конфиденс ,каквото и да означава това.
64
10
 
2
 
! Отговори
ХУДОЖНИКА преди 4 години
А бе тая МАРИЯ да не е *** на ГЕРБ ? Така хубаво кълне, че нема как да не намразиш комунистите. Бойко .... разкрит сиииии :):):)
63
1
 
4
 
! Отговори
DO ATAKA преди 4 години
До ***-ар
Да живей конгреса наш ,
аз ще бъда ваший страж .
Аз от Бойко ще ви пазя ,
в дупето ми е куража .
Ще се връткам кат *** ,
що да правя орисия .
Туй обаче е идея
аз интригите владея .
Вижте Гоце приебах ,
публично го аз осрах.
Следва Румбата поред,
да отсвиря за късмет .
Ще му сътворя интрижка,
той нали е с къса *** ,
пие , плюе и пикае ,
не ме люби и нехае .
За това ще го изям ,
ще го пратя при Акрам
62
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
Правителството и Топлофикация ни убиват с ДКЕВР. БЕЗ НИКАКВИ ОСНОВАНИЯ ДЪРЖАВНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНА И ВОДНА РЕГУЛАЦИЯ (ДКЕВР) ПРИЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ОГРОМНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО (12 - 19%), В УСЛУГА НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ. Това ще струва между 200 и 350 лв. (грубо) НА СЕЗОН НА ВСЯКО ДОМАКИНСТВО С ПАРНО. ДА ПРОТЕСТИРАМЕ НА УЛИЦАТА ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО И ДА НЕ СЕ ОТКАЗВАМЕ, ЗА ДА НЕ ПРИЕМАТ ОФИЦИАЛНО РЕШЕНИЕ! НА УЛИЧЕН ПРОТЕСТ ЗА НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО!
61
0
 
4
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 4 години
военно олжение като в украйна при нас е невъзможно тъй като нвма кой да го ръководи иосвен това кколкото способна войска имаме те са на мисии извън Балгария.по вероятно нешто като полицеска държава.вижте репресивния току што приет ЗМВР
60
3
 
4
 
! Отговори
Гъз-ар преди 4 години
Тз тз тз. Бойко е ***, обаче Станишев чупу скалата. Абе ***, ако не ти е Орешака нямаше да се възкачиш ни на власт ни бял ден да видиш. Режи си клона, на който седиш ама утре след избори примиер няма да станеш. Мисля даже, че и от БСП ще те изхвърлят, заедно с Г-жата :)
59
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
Правителството и Топлофикация ни убиват с ДКЕВР. БЕЗ НИКАКВИ ОСНОВАНИЯ ДЪРЖАВНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНА И ВОДНА РЕГУЛАЦИЯ (ДКЕВР) ПРИЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ОГРОМНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО (12 - 19%), В УСЛУГА НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ. Това ще струва между 200 и 350 лв. (грубо) НА СЕЗОН НА ВСЯКО ДОМАКИНСТВО С ПАРНО. ДА ПРОТЕСТИРАМЕ НА УЛИЦАТА ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО И ДА НЕ СЕ ОТКАЗВАМЕ, ЗА ДА НЕ ПРИЕМАТ ОФИЦИАЛНО РЕШЕНИЕ! НА УЛИЧЕН ПРОТЕСТ ЗА НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО!
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехехеееее, 2500 лв. има да ги сънуват стажантите в България. То затова който може, си бие шута нанякъде.
57
11
 
3
 
! Отговори
Garibaldi преди 4 години
До s

Вън сините ***, да ходят в Сибир с Боко,Цецо крадецо и компания, да се целуват и натискат. Продажници, разни подпухнали утрепки и ненастъргани квачки, и мухали - вие ограбихте и разбихте бъдещето на децата на Р.България. Мразя ви и ненавиждам. Дано сте живи и здрави, за да ви съдят собствените ви деца.