Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20

Преглед на печата за днес, 31 май
31 май 2014 07:30,
101
Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20
Снимка, архив: Булфото

"Заплахата за кабинета е на "Позитано" 20", посочва в интервю за "Преса" политологът Димитър Аврамов. Той не смята, че нещо се е променило по отношение способностите на правителството да работи. Нито има особена промяна в доверието на обществото към кабинета. Той продължава да не е харесван. В това число и от симпатизантите на БСП и ДПС, те просто го подкрепят, защото си е тяхно правителство.

Резултатът от евровота не може автоматично да внесе промяна в политическото статукво така, че да има предсрочни парламентарни избори. За съжаление на БСП обаче това произведе изненада на тези избори - електоратът на тази партия не излезе до урните. Така че единствената заплаха за кабинета е на "Позитано" 20. А ГЕРБ получи изборен подарък от Станишев.

"Излишният вот на недоверие", коментира "Монитор". Кабинетът доказа, че не се влияе нито от улицата, нито от противоречивите действия на опозицията. Това не означава, че трябва да се продължи с противопоставянето, каквито бяха декларациите след гласуването вчера. Напротив, една демонстрация от страна на опозицията, че е готова да седне на масата на преговорите по важните за страната въпроси като например актуалната енергийна проблематика, включително и обсъждането на предсрочни избори, би било верният знак.

Ако ли пък някои партии са решили да се самоубият политически, прав им път. Има такъв пример с разпада на десницата и жалкото им представяне на изборите, с което те незнайно защо се гордеят. Последният извод е поучителен и за тресящата се от проблеми левица. Затова колкото по-бързо и едните, и другите се вземат в ръце, толкова по-добре. Политическият живот не търпи празноти.

"Един призрак броди в парламента", коментира в "Стандарт" социиологът Живко Георгиев. Призиви за оставка на кабинета се носят сега отвсякъде. Но тя е възможна единствено, ако това се направи от сега представените в парламента партии.

Правителството обаче може да си осигури парламентарна подкрепа, ако се възвърне и се съсредоточи върху първоначалните си социални приоритети, обявени преди една година. Ако този вариант не проработи, очевидно ще се отиде към предсрочни избори.

Призракът на предсрочния вот ще се явява непрекъснато пред сегашните министри и депутати. Но ако тези искания не са подкрепени с реални факти, те наистина ще си останат като някакъв призрак. Георгиев не смята, че следващият парламент ще бъде по-качествен. Ще се получи нова конфигурация, но това няма да бъде гаранция, че той ще може да излъчи стабилно мнозинство и съответно правителство.

Докато се забавляваха покрай вота на недоверие, депутатите загърбиха идващите от Брюксел сигнали, коментира "Сега". От Европейската комисия и от централата на НАТО пристигаха остри предупреждения към България заради "Южен поток".

В сряда се появи и анализ на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, според когото страните от пакта трябва да намалят енергийната си зависимост от Русия. Подкрепата на България, Австрия, Италия и други за "Южен поток" очертава пропастта между заявките на ЕС и конкретните резултати от общата енергийна политика, се посочва в анализа. Пактът определя този проект като най-скъпия подобен, който ще повиши и без това високите цени нагаза.

Поведението на депутатите в парламента още веднъж показа колко далече е България по отношение на сериозните проблеми, които се обсъждат в Брюксел. И колко е далече от истинския парламентаризъм и дебат. Вчера вотът не мина. Депутатите не се интересуват от енергетика, а от партийна дисциплина.

"Аз съм партиен кадър и ще продължа да съм лоялен. Ще следвам и изпълнявам програмите на ПЕС и БСП", заявява в интервю за "Дума" Момчил Неков, магистър по политология на СУ "Св.
Климент Охридски" и магистър по международни икономически отношения на УНСС. Беше избран за евродепутат от "Коалиция за България" с преференциалния вот на 34 124 избиратели.

"Българските граждани упражниха конституционното си право. Призовавам всички да не обиждаме българското общество, че е неграмотно. Говори се за объркване на електората. Дори и да има грешка, никой не знае с точност в какъв порядък е тя", посочва Неков. Според него много бързо БСП трябва да намери консенсус дали може да плати цената, която плаща с подкрепата си за правителството и дали този парламент трябва да продължи да функционира в този му вид и с новите играчи на политическата сцена.

"Оставките биха решили проблема за много кратко време. Но трябва да променим и самата си идеология - да отидем по-вляво. Да спрем да оставяме впечатлението, че държим на властта на всяка цена. Трябва да осъзнаем първо чисто българския, а после и партийния интерес. Едва тогава може би трябва да преценим кога и дали не е подходящият момент за предсрочни избори", допълва Неков.

"Пуснете младите в "Бърза помощ", е анализът в "24 часа". Кризата със столичния спешен център, която заплашва да остави 2-милионен град без линейки, е предизвестена и очаквана. Тя е резултат на над 20-годишната престъпна небрежност на управляващите от всякакъв цвят към сектора "Спешна помощ".

Държавата може да реши поне частично проблема с дефицита на кадри за "Бърза помощ", като отвори системата за млади лекари. Може да се предложи на специализантите да дават дежурства в спешните центрове срещу добро заплащане. Работата в спешната помощ трябва да дава предимства в специализацията. Сегашните работещи в спешната помощ трябва да бъдат защитени и запазени с достойни за тежката им работа доходи. Заплата от 2500 лв. е първата стъпка, която държавата може и трябва да предприеме веднага.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До анонимен 57,Не само на богатите, а на всеки, който е имал малко повече! Няма как да различите леви и десни-обединява ги всичките парАта. За съжаление на всички, които си мислят, че ще си изкарат нормален живот с честен труд. Добре е ,че все повече хора осъзнават какво се е случвало пред последните години. Дано не е вече много късно.
55
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Кабиента единствено показа, че е глух, сляп и нечувствителен към гражданите на страната. Няма и как да е иначе, понеже този кабинет беше направен с огромно количествто пари от Русия, за да изпълни определени задачи - Белене, Южен Поток и други по-малки. Та тия узурпатори ще седят там докато изпълнят плана след което може и да отидат на нови избори за да прехвърлят последствията на следващото правителство а те да излязат чисти като сълза.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е БСП да прогледнат, да видят истината, а не това, което им се иска. Със заклинания няма да стане. Да разберат, че упоритото задържане на Станишев в ръководството е наглост, а не постоянство. Ако искат да съществуват в по-нататъшната история на страната, да допуснат младите, да отстранят старите, защото верният им електорат, който изобщо не разсъждава, се топи по естествен начин, а нов трудно ще спечелят с обърканата си политика.Станишев да не отива в Брюксел!
53
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !Кои са били богатите изедници?Пример -селско семейство с 4 деца- момичета, обработва земеделска земя,занимава се с животновъдство.Тегли кредити,за да се закупи техника-имало е и такава,имало е банки,които са давало на "простите селяци"да работят!За да дойде великия 9/9-за да им вземат ВСИЧКО,защото са били КУЛАЦИ?!Точно сега наследниците на тези изедници продължават да работят в БЪЛГАРИЯ и не са заменили РОДИНА с чужбина,не са потърсили закрила от ПАРТИЯТА-МАЙКА!И са успели ХОРА!
52
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Прав си 58,но защо сравняваш тези избори с 2009 год.?2013 год. ГЕРБ -1080000 гласа.2014- год. ГЕРБ -680000 гласа????Не прави подобни сравнения при избори с различна мотивация......
51
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 9 години
Правителството и ръководствата на БСП, ГЕРБ, ДПС, Атака, ББЦ, ВМРО са разбойници. БЕЗ НИКАКВИ ОСНОВАНИЯ ДЪРЖАВНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНА И ВОДНА РЕГУЛАЦИЯ (ДКЕВР) ПРИЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ОГРОМНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО (12 - 19%), В УСЛУГА НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ. Това ще струва между 200 и 350 лв. (грубо) НА СЕЗОН НА ВСЯКО ДОМАКИНСТВО С ПАРНО. ДА ПРОТЕСТИРАМЕ НА УЛИЦАТА ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО И ДА НЕ СЕ ОТКАЗВАМЕ, ЗА ДА НЕ ПРИЕМАТ ОФИЦИАЛНО РЕШЕНИЕ. НА ПРОТЕСТ СЕГА!
50
1
 
23
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Добре да приемем вина на Ц. Цветанов. Защо Петканов и Р. Петков като бивши министри на МВР не са подсъдими. Те също са отказвали с резолюция използване на СРС. Това е лесно да се провери. Ей на този въпрос да отговори великия Цацаров. Другото го каза немския адвокат-оказване на натиск от високо поставено лице да се осъди Цветанов.
49
1
 
13
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в тази държава?
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българин 52А помниш ли трудов ден по 43 стотинки, заплата 65 лева?!Помниш ли празните магазини, заводи и фабрики които не произвеждаха нищо, защото никой не купуваше това което произвеждаха?!Едно е да искаш, друго е да можеш!
47
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
рали 1Да , тека беше след 9 септември. Взеха на богатите.Но не го унищожиха нали.Просто продължиха да работят като Държавна или общинска собственост.А ти да си да си чул нещо то това да е било върнато на БОГАТИТЕ и ТРУДОЛЮБИВИ ХОРА?Остана пак в ръцете на комунистите , но вече в тяхна собственост. Които стана ДЕСНИ,а?.Как ги различаваш левите от десните. По Плевенлиев,Цв. Бориславова,Борисов,Ил.Павлов,братя Илиеви или Галеви?????А стига вече В С И Ч К И упавляващи са ни правили на балами
46
19
 
11
 
! Отговори
До мдааа преди 9 години
Ей Майданец, *** *** ,втора Украйна ли искаш да направиш от България!? Затова вие герберите изгубихте толкова гласове(моя също), защото сте брутална, еднолична,тоталитарна партия, която в името на властта и болните амбиции на Борисов, сте готови да потопите България в развалини!
45
8
 
12
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До Анонимен 44Аз съм от поколението ,което видя как се градеше ,а не се "унищожаваше " държавата ни.Аз съм от поколението ,което живееше в домовете си ,без да се заключваме ,аз съм от поколението ,което имаше работа и не мислеше какво ще яде утре. Аз съм от поколението ,което видя как се унищожава последните 25 години индустрия ,селско стопанство ,държава.Аз знам как се "подариха" заводи на т.н. инвеститори и ако трябва да се ходи с автомата ,то е не само в тази ,но и в други парт. централи.
44
1
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До МарияМария ами те след 9.09.45 г.бяха взети парите и имотите на богатите/разбирай ТРУДОЛЮБИВИТЕ И УМНИТЕ/ и бяха дадени на КОМУНИСТИТЕ И ШУМКАРИТЕ!Интелигенцията беше смазана,направени кооперативи-общото се ползваше от всички,нали.Да не би да сте поумнели? Работа ,за да имате ,а не НЯКОЙ да ви дава и ОТНЯКЪДЕ И НЯКОГО да ВЗЕМЕТЕ!!! Ама то комунисти и работа...А с клетвите внимавай,защото народът го е казал:"Клетва в пазва се връща"!
43
20
 
13
 
! Отговори
До герберите преди 9 години
Ревете ли герберасти , бойколизци и герберофашисти, ревете ли?:) Има още 3 години да квичите по форумите! :) И все пак погледнете от хубавата страна нещата , ще имате осигурени доходи от драскане още 3 години!:)))
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мария е името на сидеров в сараите. Ханъмата мария дето мие ***.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мария, NEZNAM DALI SI CIGANKA ILI BULGARKA, NO AKALA TI E KOLKOTO NA EDNA KOKOSHKA, RECHNIKAT TI E MALKO PO-BOGAT OT TOZI NA ORAN GUTAN I RELIGIOZNATA TI KULTURA E NA NIVOTO NA KAMENATA ERA.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление, няма бесепар, който ще се обърне назад, ще погледне и ще възникне: " Боже, какво направихме! Унищожихме цяла една държава, избихме толкова много хора, унищожихме бъдещето на цели поколения деца!" Защото ако имаше, досега все някой щеше да влезе с калашник или бомба в собствената им червена централа и да стреля и гърми докато може.
39
6
 
0
 
! Отговори
Мария до 40 преди 9 години
А ти да не доживееш до гроздобера !
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Пич, с удоволствие бих гласувал за БСП. Само искам да спрат да крадат. После да върнат откраднатото с лихвите. Да си излежат присъдите за престъпленията(дори и доживотните), да възстановят разрушенията които нанесоха със собствен труд и собствени средства, да възстаниовят здравната система и да върнат не само здравето на хората, ами и да върнат тези, които убиха с кражбите си. Тогава гарантирам ще гласувам за тях. До тогава - да ***.
37
1
 
12
 
! Отговори
бай Трънчо преди 9 години
Комунуида-капиталист няма идеали, лявата идея е само параван за далаверките и милионите!Хранителната среда за този индивид са купените *** и изкуфелите *** шарани. Младото комунуидче вряка и се тика, и то за лява идея говори безспир, но единствената му чел е и то да се докопа до яслата и то да стана от комунуид комунуид-капиталист.