Актуализация на бюджета? Не е страшно!

Експерти: Няма проблем в покриването на планирани дефицити с дълг
Обновена: 3 юни 2014 14:05 | 3 юни 2014 10:27, Веселина Йорданова
40
Актуализация на бюджета? Не е страшно!
Снимка: архив, БулФото

Рано е да се каже дали бюджетът ще се изпълни, но евентуална актуализация не е толкова страшна, коментираха експерти пред TV7.

„За актуализация на бюджета можем да говорим, ако има промяна на програмата на правителството - това или някое следващо“, каза финансистът Емил Хърсев по повод изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че заради новия бюджет ни чакат предсрочни избори.

Още по темата
Хърсев коментира, че актуализацията не е толкова страшна и даде пример, че при икономически бум такава пак ще е нужна.

Икономическият съветник в КТ "Подкрепа" Мика Зайкова пък заяви, че в годините назад не е имало добро първо тримесечие що се отнася до бюджета и е рано да се каже дали той ще се изпълни. Според нея експертите на Бойко Борисов са го подвели.

"Фактите са такива - през първото тримесечие имаме 1,1% ръст на БВП, имаме малък ръст на заетостта и спад на безработицата, малък ръст на кредитирането и спад на лошите кредити. Нищо до момента не говори за криза - точно обратното", добави Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той посочи, че към 30 април има 30,5% събрани приходи на база годишен план, докато миналата година по същото време са били 30,4%. "Тази година събираме по-добре приходите, които са планирани с много сериозен ръст", каза още Велев.

Според Емил Хърсев няма данни да говорим за сериозно развитие на икономиката, защото 1,1% ръст е в рамките на статистическата грешка. "Над 2% е сигурното, след 4% можем да говорим за оживление", обясни финансистът.

"Когато Пламен Орешарски беше финансов министър, България подобри фискалната си позиция с 10 млрд. лв., а при управление на Бойко Борисов се влоши с 8,5 млрд. лв. Това не е заслуга на един или вина на друг, а икономически цикъл, коментира Васил Велев.

По думите му сега има планирани дефицити, които се покриват с дълг, но това не е страшно. България стои добре на фона на ЕС по отношение дълг към брутен вътрешен продукт, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До От селоЧе аз не съм правила анализи.Това са нещата около всеки един от нас.Я ми покажи,селски,у ваше село колко работни места открихте,в кооперацията пет-шест баби да копат и да берат нещо?Или ако селото ти е до морето или балкана да чакаш някой заблуден турист,да пренощува и да хапне нещо?Е ако това е икономиката ни-тежко ни горко!То други места не виждам да има открити.В преработващата промишленост имало-ама те същите назначаваха дето ги съкратиха през януари!Вярвай на баба Мика на прогноз
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учудвам се колко са търпеливи българитезамяната за квадратче с кръгче по идея на Местан, феномена 15/15 както и оня с кебапчетата говори и интелекта на гласоподавателите и то тези които ви казват кой ще ви управлява.Ще се изтеглят нови заеми което за някои не е проблем за да се раздават по избори и да се погасяват вече откраднати пари и вие продължавате да им се възхищавате и боготворите
33
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дефицита се СМАЛЯВА. Държавинят дълг е намалял значителон от миланат година
32
2
 
14
 
! Отговори
zoro преди 9 години
нали червените "ЕКСПЕРТИ" щяха да се справят с дефицита ,а той расте ли ,расте ...и как решават проблема с нови дългове ,... по крадливо племе от болшевиките няма ,ама ние сме си виновни че ги търпим
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5000 лв задължение за 1 година за всеки работещ българин прави по 417 лв задължение на месец. БЕЗ ЛИХВИТЕ. С лихвите излиза по около 600 лв .Ха сега от заплатата си извадете 600 лв и вижте колко реално сте получавали на месец по времето на Орешарски.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10 милиарда разделени на 2 милиона работещи е равно на 5000 лв задължение за всеки работещ български гражданин само за 1 година "експертно управление " на БСП .Чистито евтин ток, честито Южен поток ,честито "няма страх"
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко ли български гольовци си покриха дефицитите с кредити , къде за кола, къде за плазма ,за почивка.....Какво стана с тях ? Банките им взеха всичко ! Такива експерти дето знаят само да взимат кредити - дал бог.
28
17
 
2
 
! Отговори
Е това преди 9 години
Дървен философ е българина, хабер си няма от икономика,собственото семейство управлява лошо, но акъл раздава на ляво и на дясно.За това му е лесно да "разбере" тъпанара Борисов, който живее в магията на собствената си фантазия и е безумно влюбен в нея.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕЕееЕеЕеее , че колко да е страшно още някой друг милярд за връщане от НАС ... нищо кой знае колко страшно... нали тия ще си вземат хонорарите...
26
0
 
15
 
! Отговори
акуд преди 9 години
Браво на експертите голема работа са много важно за лихвите нали българчетата ще ги плащат ние цяла *** държава издържаме та някакви нови заеми нема да понесем
25
1
 
22
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
Ама разбира се, че няма проблем в покриването на планиран дефицит с дълг! Дефицита е "планиран" от БСП/ДПС "експертите" за да увеличат чрез още дълг всенародното благосъстояние! Какви сме лоши избирателите, не забелязваме как се грижат за нас сега и не помним как са ни обгрижвали и до сега, та сме най-бедната държава в Европа...и си ги преизбираме и преизбираме...ами хак ни са, но загробват и правнуците ни...затова ще останат само роми да избират 15/15 и евентуално да ги плащат тия дългове хаха
24
1
 
8
 
! Отговори
CS преди 9 години
Realno mai otivat ne6tata kum *** .Komunetata imat nqkuv feti6 kum falita i neprekusnato go povtarqt ..
23
1
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Все едно семейство безработни да взема заеми.Резултата какъв е ,имуществото ,ако има такова заминава при кредитора.Като ти вземат всичко незнам какво следва.
22
5
 
15
 
! Отговори
Разбира се, че ... преди 9 години
... няма абсолютно никакъв проблем!Но така е, когато цялата Държава се прави на луда от един ***, внушил си, че е политик и че разбира от нещо, който наду двойно безработицата и вкара икономиката в рецесия преди да го изритат.Другият проблем е, че тоя е заобиколен само от неолиберали и пазарни фундаменталисти, работещи в ИПИ и в Центъра За Либерални Стратегии, които искат минимална Държава, за да я закопаят окончателно в името на Невидимата Ръка на Пазара.
21
0
 
8
 
! Отговори
vdch преди 9 години
До Анонимен 16Народът не е късопаметен, а отдавна е разбрал, че т. нар. "виденова зима" бе изкуствено създадена да се срине заработилата ни икономика. Въпреки ембаргото над Югословия и Ирак правителството върна 2,7 млрд. длр. при нищожни заеми. Въпросната хиперинфлация помогна на кредитните лмилионери да им се изтрият дълговете. Малцина знаят, че първият приет закон от следващия парламент е да връщат заемите си при курса на долара преди хиперинфлацията
20
6
 
6
 
! Отговори
От село преди 9 години
До Рали1Най-големия финансов и икономически анализатор - необорима си ! Фондовите борси щяха да фалират без твоите анализи . Благодарим ти че те има !
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе у тая държава май всеки е експерт.Видни експерти викат вдигайте цената на тока,други такива експерти викат нема срашно взимайте държавни кредити.*** кой ще плаща всичко това-ТЕ ТОВА НИКОЙ НЕ КАЗВА!!!!
18
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 9 години
явно е късопаметен българина и има нужда от припомняна
17
3
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Г-жо Зайкова,не знам за експертите на Борисов,ама хората усещат по джобовете!Една година от безвремието в България!Ако този процент ръст на икономиката го отчитате заради туристическия сезан-временна заетост и временната заетост в селското стопанство или пък новите "безработни охранители",тежко и горко на бюджета,ако трябва да издържи без актуализация!"планирани дефицити, които се покриват с дълг, но това не е страшно."-айде нема да се плашите,правнуците ни вече се заимаха и те с ДЪЛГ!!!
16
1
 
13
 
! Отговори
ДА! преди 9 години
НЯМА СТРАШНО! ДЪНОТО Е БЛИЗО!