Учениците ще имат 1 учебник по предмет, но различни помагала

Клисарова за рокадите в кабинета: Чувам си името
Обновена: 4 юни 2014 17:12 | 4 юни 2014 17:00, Надежда Бочева
19
Учениците ще имат 1 учебник по предмет, но различни помагала
Министър Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Учениците ще имат по един учебник по предмет, но различни помагала. Това съобщи след заседанието на кабинета министърът на образованието Анелия Клисарова, която предложи преди няколко дни да не се правят различни учебници от различни авторски колективи специално за основното образование.

"Децата от различните градове трябва да имат еднакво качество на образованието. Като има три буквара, защо единият да е по-добър от другия? Нека да е един, но да отговаря на всички стандарти“, коментира министърът. Най-важното било не колко са учебниците, а какво е съдържанието.

Още по темата
Това, че имаме един учебник, няма да ограничи учителите. Те ще имат по-широки възможности, защото ще има помагала. Едните – свързани с издадения учебник, а друга група – за надграждане. Така ще имаме повече творчество, в зависимост от възможностите на класа, допълни тя.

„Вие питате мен: защо учебникът по история за 6-ти клас е толкова труден, но той се пише от колективи към различни издателства. Ще подобрим качеството, ако в колектива участват предимно учители“, разясни Клисарова. Преди да бъдат отпечатани учебниците, ще бъдат публикувани на сайта на министерството за становища.

Ще бъдат разписани и процедури за съдържанието на учебниците и за избирането на авторските колективи. Това обаче няма да стане от септември.

Министрите не са обсъждали днес на заседанието си идеята за един учебник, защото процедурите не са готови, а обществото трябва да подкрепи предложението, обясни министърът.

На въпрос дали се притеснява, тъй като в медиите се коментира, че ще бъде сменена при ремонт на кабинета, тя каза: „Да, чувам името си. Мисля да работя и да правя това, което трябва“.

Повече икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разкарай НПО-та набутани под формата на експерти на Световната банка, да пишат учебниците на децата,горе долу от тогава започва съзнателното и прогресивно опростачване на децата до степен на жизнерадостни *** от "Фейсбук".
14
1
 
1
 
! Отговори
Добра идея преди 9 години
Крайно време беше - то са учебници, помагала, свят да ти се извие..Не е нормално да имаме в 3 или 4-ти клас близо 20 учебника и помагала - абе, хора, това са 10-годишни деца, какво значи 20 учебника и допълнителни тестове и не знам си какво...Половината помагала не успяха да ги изпишат - само парите дето давахме. Отличници сме, но аз си знам какво учене беше и определено не виждам смисъла на това безумно натоварване
13
0
 
2
 
! Отговори
До № 12 преди 9 години
Грух,Грух, молците не само са ти изгризали бретона, а и сивото под бретона.
12
1
 
3
 
! Отговори
бтв ханъм преди 9 години
Тая с каска от сурови пържоли ще изглежда по-добре, а за учебниците да не се грижи - скоро телевизорът ще е единствен и задължителен.
11
1
 
3
 
! Отговори
Клисарова преди 9 години
Грух,грух ,а молците ми изгризаха бретона.Червените Кхмери не обичаме образовани хора и ще го унищожим това образование до една петилетка!
10
8
 
1
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Само така-един учебник за всички класове по всички предмети. Само от една страница, само от едно изречение-къш, червена вещице безмозъчна!!!
9
0
 
2
 
! Отговори
Запозната преди 9 години
Проблемът е в учебните програми и ДОИ. А в авторските колективи трябва да има и учители и специалисти по методика на обучението по съответния предмет. Нека да проверят колко от от одобрените от МОН учебници и учебни помагала съответстват на програмите и ДОИ. Преди време се каза, че темите в учебниците и помагалата трябва да бъдат подредени по същия начин като в учебните програми. Само проверка на това изискване е достатъчна, за да се види неспазването на собствените правила в МОН.
8
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Браво на министър Анелия Клисарова!!!!!!!!!!!!! Сега ще я плюят учителите ,няма вече ако избереш моят учебник ще получиш.........и.т.н.Издателствата се надпреварват кой колко ще................и.т.н. Поздрави госпожо Клисарова !
7
3
 
4
 
! Отговори
Малееее преди 9 години
С това *** мога да си плаша децата,надали става за нещо друго.
6
1
 
8
 
! Отговори
щирлиц преди 9 години
Защо се мъчите,другари управляващи?Един предател искаше да сменя азбуката ни със латиница-просто последвайте идеята му и ще постигнете окончателното обезличаване и ликвидиране на България.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един учебник, едно-две държавни издателства с "правилните" книги и една партия. Защо да има конкуренция, която само може да даде качество. Всичко трябва да се спуска от горе с пълен контрол.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно така - само един учебник и той писан от... ние знаем от кои. На тях може да се има доверие, те са проверени, уважавани личности. Член втори, да върнем Член първи, ръководната роля на партията, така де, стига с тая политиканщина, държавата трябва да бъде управлявана от хора на които можем да имаме довери, проверени, уважавани личности...
3
0
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"-Българският цар Борис покръсти българите! -Много хубаво, браво, Райно. Кажи ми сега, кой изнамери българската азбука?"Достъпно ли ще е обяснено или да чакаме новия Огнянов да се появи в училищата.Децата ни ще знаят ли А ,Б -то, госпожо министър или ще бъдат пак обект на експерименти.От 25 години едно и също в образованието и децата все по-неграмотни и без желание посещават училищата!
2
1
 
8
 
! Отговори
edin преди 9 години
Клисарова е най-малкия проблем на правителството.
1
1
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Тази песен я слушам повече от десет години.Още повече на сегашните управници и дай да анализират,за работа не ги търси