Експерт: Спирането на "Южен поток" е добра новина

Проектът имал бъдеще, но с друга структура и други участници
Обновена: 10 юни 2014 14:08 | 10 юни 2014 08:58,
152
Експерт: Спирането на "Южен поток" е добра новина

Спирането на „Южен поток” е добра новина за България, защото проектът не е реален и перспективен, смята енергийният експерт Димитър Иванов. В сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air той допълни, че проектът е политически и корупционен.

„Южен поток” никога не е бил приоритет за Европа. Той все пак има бъдеще, но с друга структура и други участници, смята експертът. Според него в българския участък на "Южен поток" страната ни трябва да има мажоритарно участие (поне 51%, а не както досега собствеността да се поделя поравно между българската страна и "Газпром"). Освен това по думите му Русия трябва да гарантира газовите доставки и транзитните такси.

Димитър Иванов посочи още, че никой не знае има ли подписани договори по проекта у нас и какво е вписано в тях. Така все още не е ясно дали страната ни ще дължи неустойки заради прекратяването на работата по изграждането на газопровода.

Още по темата
Според него обаче не може да очакваме Европейският съюз да поеме евентуални неустойки срещу страната ни, каквато теза вече беше изказана от депутата на ДПС Рамадан Аталай, защото с „поне три доклада от ЕС са ни предупредили за проблемите около проекта”.

Европа може да се откаже от руските доставки и пазар, смята още Иванов. „Русия може да бъде заобиколена като партньор, щом анексира територии и се държи в разрез с етиката на международните отношения”, категоричен беше той.

Димитър Иванов посочи, че от 15 години има спорове между Украйна и Русия по отношение на газа. В основата им е желанието на "Газпром" да придобие част от газопреносната мрежа на Украйна. Тази мрежа е основният източник на доставки за Европа, обясни той.

Експертът припомни още, че през миналата седмица правителството в Киев е предложило Русия да продава газа до границата с Украйна и оттам суровината да бъде разпределяна към клиентите в Европа.

При това положение Москва няма да може да спекулира, че Киев пречи на газоподаването за Европа, коментира експертът. На този етап обаче това предложение не е получило отговор.

Още по темета вижте в Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vsqka edna malka darjawa se e prikrepila kum edna golqma, koqto da e blizka po ezik, religia, pismenost i istoricheska swurzanost.Kum koq golqma darjawa trqbva da se prikrepi Bulgaria?
94
2
 
6
 
! Отговори
Hoto преди 9 години
Явно зависимостта от Украйна, по ни устройва!
93
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Докато не се види "черно на бяло", кой какво е подписвал и при какви условия, е пълна глупост да се коментира и вадят заключения. Опозицията/до колкото се прави на такава/ трябва да декларира, че ако дойде на власт незабавно ще осветли пред обществото този договор.Трябва да декларира че незебавно ще подведе под наказателна отговорност тези които са подписвали ощетяващ страната договор - бива съдена,търпяща санкции и загуби.
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dimityr Obamogyzoblizov q da vyrvish ftickata si lelina,
91
1
 
17
 
! Отговори
без думи преди 9 години
"Европа може да се откаже от руските доставки и пазар, смята още Иванов. Русия може да бъде заобиколена като партньор, щом анексира територии и се държи в разрез с етиката на международните отношения, категоричен беше той."поредният енергиен експерт ***,ако Европа имаше възможности да са се отказали от руския газ още в началото на 90-тегодни ама НЯМА кой да им дава нужните количества.Просто няма друг доставчик с такъв капацитет,това го признава и немския министър на икономиката...
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tiy li reshe Makkein,
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da te pozdravq i chibaniq ekspert,Prodajnata vi lelq q,peete vse edno i syshto plateni gadini,Mi to v teritoriqta narechena Bylgariq vsicko e sprqlio ne raboti nishticko ,sedete i ne rabotete daleche ste stignete Ot poslednoto mqsto nqma da mrydnete,Q kakete v prav tekst che USA i ES ne davat tuk nishto pustinq da e tova e,
88
1
 
16
 
! Отговори
МИТЬО ПЪПКАТА преди 9 години
ТОЗИ "ЕКСПЕРТ" Е ДОКАЗАН БЪЛГАРОФОБ И АМЕРИКАНОФИЛ. НЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ, КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ И ПРИОРИТЕТИ, ТОЙ Е ПРОТИВ. НА ТОЗИ ПРЕДАТЕЛ МУ ПЛАЩАТ ОТНЯКЪДЕ. НО В ЕДНО Е ПРАВ, ЧЕ СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК Е ДОБРА НОВИНА, ЗА САЩ, НО Е ТРАГИЧНА ЗА БЪЛГАРИЯ.В ТАЗИ ЛОША КОМПАНИЯ СА НЕЩАСТНИЯ ЕВАНГЕЛИСТКИ ПАСТОР МАРТИН ДИМИТРОВ, ТУРСКИТЕ МЕКЕРЕТА МЕСТАН И КОМПАНИЯ, ВРЪТКАЩИЯ СЕ С РАЗДВОЕНАТА САМОЛИЧНОСТ БАНКЯНСКИ МУТРАГЕН АГЕНТ БУДА, АГЕНТА НА ЦРУ АЛЕКС АЛЕКСИЕВ И ПР.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спирането на южен поток е политическо!Но е вредно за България,защото печалбата от транзитирането ще отиде при други!Интересно защо нямаше такава реакция ,когато се строеше северният поток?
86
1
 
13
 
! Отговори
ИНЖ:) преди 9 години
"Стани да седна!" На това ми приличат всички тези приказки против "Юпоток. Ако "западните" компании докопат парче от баницата,проектът ще стане "идеален"!
85
0
 
3
 
! Отговори
даммм преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВНапълно си прав,чао засега и успех
84
2
 
16
 
! Отговори
даммм преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ--Точно това е проблема на западняците-"втората търба"и това,че Китай офицялно показа че са заедно с Русия.За "експертите"тук ще кажа,че всеки такъв проект има още няколко дублиращи проекта,които винаги могат да се активират.Така че втора търба към Китай ще има-договорена е вече.Хората НЕ могат да разберът че с политиката на САЩ спрямо Европа,ние само губим и съм напълно съгласен с 115.
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно ми е, когато заради мръсните американски номера останем зимата на студено, ей тези ***, дето сега вършат предателското си дело по медиите, как ще обяснят, че не ни трябва газ. Или тогава ще ревнат - дайте да купуваме скъпия от Щатите, щото нямаме директна тръба... *** мизерна!
82
1
 
9
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
Не мога да разбера въз основа на какво се базират всички анализи по проекта ЮП при положение че договорът е търговска тайна.Същата е ситуацията и с атомните ни централи.Били опасни,ами тези в Германия,франция не са ли опасни.Проблемът е че някой няма интерес Русия да повиши влиянието си не само на Балканите ами изобщо.Ето тук е заровено кучето.Политици от сащ и ес се изредиха да каканижат какви наказания ще ни наложат.Но въпросът е кои икономически субекти стоят зад тях.ЗА ПАРИ СТАВА ДУМА.ЗА МНО
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спирането на Южен поток е добра новина за България, защото проектът не е реален и перспективен, смята енергийният експерт Димитър Иванов. В сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air той допълни, че проектът е политически и корупционен.------------------Не експерт а дришл*о!Аман от тиквеници, които коментират всичко, стига да им ке каже как...Проектът бил корупционен??? Да не би на този *** да са му предложлии подкуп и той да е отказал?Дрън, дрън, дрън...
80
1
 
7
 
! Отговори
men преди 9 години
истнското лице на есср започва да прозира с все по голяма сила. в цяла европа хората гласуваха срещу ек и глобализацията само нашите предатели се чудят колко по надолу да си свалят гащите и по добре да се надупят. и всичко това за една шепа шекели... за колко време ще ви стигнат подкупите господа продажни мижетурки? за 10 години, за 30 години, за 3 поколения? или си мислите че ще станете част от световната ционистка аристокрация? ***.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е държава с огромни ресурси и многомилионно население, която е на едно Черно море разстояние. И е тъпо да губим толкова ценен партньор. Но това не означава, че като имаме добри отношения с Русия, не можем да бъдем партньори с ЕС и Щатите.Разберете, България е малка страна, няма ресурсите на Русия, САЩ, Франция... Съответно не можем да си позволим лукса да се правим на сърдити. Трябва да извличаме ползва от сътрудничеството с която и да било държава - независимо дали Русия, САЩ и Китай.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тази ситуация е важно да гледаме собствения си интерес. В момента положението в Украйна е много несигурно и нищо чудно Русия да им спре доставките на газ. А тогава ние ще бъдем 100% прецакани. И тогава се съмнявам, че Щатите или Европейският съюз ще започнат да се надпреварват кой да ни доставят газ.
77
2
 
1
 
! Отговори
Пенка преди 9 години
Не сме се отказали от проекта Южен поток - ПРОСТО ЧАКАМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РУШВЕТ.....ОТ РУСКА СТРАНА. Ако и американците дадат нещо - ОЩЕ ПО-ДОБРЕ...
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дамммтам колеги от цял свят ни се смеят..---------Дамм... Предполагам от Сирия, Венецуела, Северна Корея...