Учат таксиджии да оказват първа долекарска помощ

Български червен кръст ще стартира обучението утре в с. Лозен
Обновена: 13 юни 2014 14:31 | 13 юни 2014 13:00,
13
Учат таксиджии да оказват първа долекарска помощ
Снимка: архив, Булфото

Българският червен кръст започва да обучава таксиметрови шофьори в оказване на първа долекарска помощ, съобщиха от организацията.

Обучението ще започне от утре в с. Лозен. В курса ще участват 15 водачи на таксиметрови коли, които ще получат основна теоретична и практическа подготовка за оказване на незабавна първа помощ на пострадали при пътнотранспортни произшествия и други инциденти и за поддържане на жизнените им функции до идването на медицински екип.

Таксиметровите коли ще бъдат оборудвани с медицински чанти, съдържащи средства и материали за оказване на първа долекарски помощ, пише БТА.

Обучението е в рамките на пилотен проект "Активна грижа", като се предвижда да бъдат подготвени 80 таксиметрови шофьори, подбрани между 500 кандидати. След приключването на курса те ще получат официален сертификат, а на задните странични стъкла на автомобилите ще бъдат поставени стикери с логото на проект "Активна грижа".

Проектът "Активна грижа" има за цел да подпомага дейностите на държавата в областта на първата долекарска и медицинска помощ чрез действия на медицински екипи по европейски модел и да осигури бързо и навременно оказване на специализирана медицинска помощ при инциденти и злополуки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Скоро ще ги обучават и за лекарска и след лекарска помощ, защото младите лекари ще са емигрирали, а старите умрели. Ще им издават и книжки за хирург и теолог практици. Освен табелката "Такси" новите универсални експерти бакшиш-лекар-свещеници ще имат и допълнителни отличителни знаци - червен бъркан и черен кръст.
11
1
 
3
 
! Отговори
Ванко преди 9 години
Кога някой нормален политик ще сложи тази съмнителна структура БЧК на подсъдимата скамейка, защо рекетират всички за такси за шофьорски курсове и разни други разрешителни като разликата почти винаги оставала уж за благотворителност? Кой има нужда от тези псевдо курсове освен самата организация и лекторите, защо 90% от работещите там са пенсионери от силови ведомства? Защо никой не погледне как са организира същите тези курсове в нормалните европейски държави?
10
1
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Dobre e malko raznoobrazie v ejednevieto im da se vnese, no ot druga strana 6te vdignat cenite poradi dopalnitelnite im zadaljeniq :-)
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те първо да ги научат да си пускат мигачите.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гневен българин 7Като се има в предвид нивото на компетенцията на нашите доктори , таксиджийте с фалшиви дипломи за за средно може да се окаже ,че ще спасят повече хора!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи,за луксозна "техническа" сътрудничка в НЕК(примерно!) пари за 3 000 на месец заплата ИМА, а за лекар в Спешна помощ 1 500 лева НЯМА? Що така,другари?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДимитърТочно така, аз вадя книжка и четвъртък миналата седмица бях на БЧК. Задължително е да си преминал такъв курс преди да подадеш документи за издаване на СУМПС.
5
2
 
13
 
! Отговори
С. Тодоров преди 9 години
Изключително безумна идея! С какво право наричат "специализирана медицинска помощ" помощта, оказана от таксиметров шофьор!? При наличие на вече подготвени кадри - парамедици, защо тепърва ще обучават хора, които не само нямат медицинско образование, но много често нямат и средно такова!? Отново пари хвърлени на вятъра!
4
2
 
8
 
! Отговори
ккк преди 9 години
e това ако не е падение...Шишо Бакшишо, с цепката на *** отвън ще прави доболнична помощ...
3
1
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Лъжа ли се или това е едно от изискванията, за да получи човек шофьорска книжка?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До PeterИдеята е да принудят лекарите от бърза помощ да избягат в чужбина!!!!
1
1
 
9
 
! Отговори
Peter преди 9 години
Това се спонсорира от Лев Инс - Тракторът :-) Каква е идеята е интересно -)