Дефицитът в НЗОК е предизвестен

Има множеството схеми за източване, заяви Калоян Стайков
21 юни 2014 13:52, Александър Попов
29
Дефицитът в НЗОК е предизвестен
Снимка: Булфото, архив

Няма новина в апокалиптичните сценарии за фалит на здравната система, които се тиражират последния месец – той беше предизвестен. Това пише в анализ за здравната система икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

С приемането на бюджета за 2014 г. стана кристално ясно, че дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през тази година ще е още по-голям от миналата година. Тогава дефицитът се оценяваше на между 105 и 150 млн. лв. и управляващите решиха той да бъде покрит от бюджета за 2014 година.

Ако приемем, че извършените здравни услуги и закупените здравни медикаменти и изделия през 2014 г. са горе-долу на нивата си от предходната година, покриването на общия дефицит за 2013 и 2014 г. през тази година означава увеличение на бюджета на касата с между 210 и 300 млн. лв., изчислява Стайков.

Дефицитът през 2013 г. означава, че предоставените медицински продукти и услуги не са били финансово обезпечени. За да е възможно безпроблемното разплащане на всички медицински стоки и услуги, които ще бъдат предоставени през 2014 г. и които приемаме, че ще бъдат около нивата си от предходната година, бюджетът на НЗОК за 2014 година трябва да се увеличи с дефицита от 2013 година. Към това се прибавя и миналогодишният дефицит, който трябва да бъде финансиран от тазгодишния бюджет и необходимите допълнителни средства се увеличават от 105-150 млн. лв. на 210-300 млн. лв.

Този дефицит е концентриран в болничната помощ и би следвало разходите за нея да се увеличат с 200-300 млн. лв., но в бюджета за 2014 г. са предвидени с 201 млн. лв. по-малко средства за болнична помощ. Затова и още миналата година беше пределно ясно, че през 2014 г. ще се отвори дупка в бюджета на НЗОК в размер на 400-500 млн. лв., заявява икономистът.

Публичното здравеопазване е поредната система, доминирана от държавата, за която управляващите продължават да смятат, че може да съществува и да работи на добра воля и без пари. Така например, държавният бюджет покрива здравните вноски на редица социални групи, но тези вноски и съответно постъпващите средства в бюджета на НЗОК са значително по-ниски в сравнение с тези на работещите. Т.е. социалната функция на държавата частично се изпълнява от работещите хора, които плащат здравни осигуровки. Иначе казано, работещите субсидират лечението на неработещите чрез държавния бюджет и чрез собствените си здравни осигуровки.

Друга социална функция, която държавата прехвърля на осигурените лица, е лечението на редки заболявания, включително онкологични. Тази практика започва през 2011 г., когато НЗОК прави трансфер от 340 млн. лв. към бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) за това лечение. На следващата година НЗОК прехвърля само 100 млн. лв. към бюджета на МЗ, но част от дейностите, които дотогава са финансирани от министерството, се прехвърлят към касата, която ги обезпечава с 240 млн. лв. В средата на 2012 г. Конституционният съд обяви трансферите от НЗОК към МЗ за противоконституционни. Няма никаква информация дали прехвърляните средства от МЗ към касата, са достатъчни, но в Закона за бюджета на НЗОК за тази година ясно се казва, че прехвърлянето на подобни дейности създава допълнителни разходи за персонал. Дали те са включени в сметката за трансфера?

За капак на всичко това са множеството схеми за източване на финансовия ресурс на НЗОК, които са публична тайна и с които нито едно правителство не желае да се заеме. Провалът на държавните политики и липсата на реформи в здравната система ясно личи от честите смени на министрите на здравеопазването – в периода юли 2009 – юни 2014 г. тези министри са шест на брой. С подобни действия системата се е запътила към бавна и агонизираща смърт, каквато, между другото, грози и редица други сфери, доминирани от държавата. Още колко години трябва да минат, докато всички се убедят, че тази, а и други системи, имат нужда от генерална промяна, а не просто от козметични разкрасяване? Чудесата от геройство си имат предел и рано или късно всички ще трябва да заплатим тяхната цена.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
в системата преди 9 години
Цялата институция нзок от горе до долу е паразитна и ненужна на държавата и здравеопазването.Тези пари които се дават за сгради,заплати и др екстри на тази *** са необходими на болните а не за излишна администрация.
21
0
 
5
 
! Отговори
681 преди 9 години
До ИСТ до 13 За какъв ес бълнувате бе хора, кви пет лева?Вие вярвате ли бе сития на гладния да повярва-аз знам, че не вярва и затова не се надяйте те да ни помогнат, може да ви дадат някакви дребни суми, но от друга страна ще си ги вземат в хилядократен размер!
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
където и да се съберат двама българи винаги има схема за кражба
19
2
 
12
 
! Отговори
Изходът преди 9 години
Терминал 2 - еднопосочен.
18
2
 
13
 
! Отговори
Тодор Живков преди 9 години
И каква я свършихте за 25 години?
17
2
 
15
 
! Отговори
Фактите преди 9 години
Бюджета - издънен. НЗОК с дефицит над 500 милиона. Старите пенсии се плащат с нови заеми. Болниците - с милионни дългове. По 2000 фирми се обявяват в несъстоятелност всеки месец. Безработицата гони 450000 (повече от Виденовата зима).... По-успешно и компетентно управление не мога да си представя.
16
2
 
13
 
! Отговори
Окрадоха всичко преди 9 години
Към момента на подаване на оставка Опустошарски не само ще е занулил всякакви фондове и сметки, а ще е оставил на бъдещите поколения да плащат всички заеми с които са се облажили за последната година ненаситните търбуси и башибозук, чиито *** лиже.
15
0
 
17
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 9 години
Закриване на НЗОК като излишна, неспособна и корумпирана институция. Бездруго ако не си платиш когато си болен, никой не ти обръща внимание. За какво да се плаща на НЗОК?
14
2
 
11
 
! Отговори
ИСТ до № 13 преди 9 години
България става ***-турска провинция при управлението на БСП. *** винаги гласуват за роднинската партия БСП а БСП винаги прави коалиция с ДПС. При всяко управление на БСП и ДПС винаги сме почти излезли от ЕС и потъваме към дъното-даже и под дъното.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравната каса е източена от правителството на Орешарски. Факт е че Станишев си купува замъци в Швейцария.
12
3
 
7
 
! Отговори
до междун.журналист преди 9 години
Не знам защо вярваш на партенката на Недялко и ПИК-овото му жълтурско сайтче. Досега там една едничка истина да е публикувана? Няма такава! Пускаме фитила за замъка и простият човек почва да завижда и да се тюхка. На никой не му и хрумва колко лесно може да се провери. Да не забравяме, че Моника има фирма. Има политици, чиито официални доходи са едната заплата. ТЕ откъде са богати? Бойко от 15 години е на държавна заплата. И 5 бона да е била, откъде има както казват, милиарди? Но и милиони да са
11
0
 
15
 
! Отговори
Осигурена тъпачка преди 9 години
О, я моля ви се! Нали беше решено болниците да са търговски дружества! Аз съм осигурена. Наложи ми се да си правя изследвания. ПЛАТИХ ЗА ВСЯКО ЕДНО ОТ ТЯХ. Формата беше "за материали и консумативи". Ами извинявайте, ама с какво се е увеличил трудът тогава?
10
0
 
18
 
! Отговори
N преди 9 години
Парите се източват по схеми от горе и затова България се е превърнала в едно неподържано дере.
9
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излизане от ЕС е изхода, защото иначе страната става ***-турска колония за доставка на евтина работна ръка и се обезлюдява.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро всички българи Ще са зомбита.
7
8
 
18
 
! Отговори
Алооо, 9, преди 9 години
за *** ли ни имаш? Не бяха ли точно герберастите, които прехвърлиха почти всичко към здравната каза и въведоха нещо като месечни дажби за лекарствата? Стига ти или не - това е. А не бяха ли те тези, които източиха 2 милиарда от здравната каса, и ги дадоха (уж) за пенсии?
6
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е че при ГЕРБ здравеопазването беше в много по добро състояние.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи за здраве на всички 100-150 милиона, а отделно за *** и полицаи над 4 милиарда.
4
1
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Защо политически протежета са обсебили средствата на българите за лечение?Редно е харата сами да изберат на кого да поверят парите си.
3
2
 
15
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Плащайте си данъците, осигуровките и таксите и не се съмнявайте в добрите намерения на финансовите анархисти които контролират парите Ви !