25% от реколтата на зърно - засегната от потопа

Обезщетения за стопаните ще има, заяви министър Греков
Обновена: 22 юни 2014 18:26 | 22 юни 2014 16:43,
41
25% от реколтата на зърно - засегната от потопа
Снимка: Булфото, архив

Голяма част зърното е унищожено заради проливните дъждове в района на Добрич, но няма опасност загубите да се отразят на зърнения баланс, заяви пред Dnes.bg земеделският министър Димитър Греков.

Той информира, че по данни към момента 250 000 декара са пропадналите площи след падналите интензивни валежи и очаква около 20-25% намаляване на реколтата.

Той увери, че доколкото очакваната реколта е около 5 милиона тона, то намалението няма да се отрази на изхранването на населението и на добивите за фураж.

"Не става въпрос само за зърнени култури, има много пострадали зеленчукови и овощни култури", отбеляза още министър Греков.

По негова прогноза, до седмица е невъзможно влизане на машините в посевите, които са наситени с вода и затова ще е необходима стриктна организация за бързо прибиране след този срок на реколтата и то при наличие на нормална температура.

"Обезщетения за стопаните ще има, след като имаме пълната картина на щетите”, каза още Димитър Греков.

Минстърът съобщи, че преливат язовирите Цонево, Камчия и Ясна поляна, но няма опасност за населението.

Греков увери още, че "Напоителни системи" ЕАД продължава да изпълнява функцията си за опазване на населението и реколтата от вредното влияние на водите от язовирите с национално значение. Той уточни, че за тази си дейност държавното предприятие не получава средства по бюджета си от 2011 година насам, а се издържа само от дейността си по напояване.

"Необходимо е преструктуриране, тъй като средствата са недостатъчни,  правителството е отпуснало 12 милиона лева за изплащане на заплати на служителите на Напоителни системи, за да може предприятието да продължи да осъществява важните си от национално значение функции", каза още Греков.

Министърът подчерта и изключително активната през тази година противоградова дейност на Изпълнителна агенция „Борба с градушките”. От началото на сезона само до средата на юни са изстреляни над два и половина пъти повече противоградови ракети отколкото през цялата 2012 година.

Земеделското министерство е поискало 11 милиона лева за изграждане на нови ракетни площадки за покриване и на райони като Хасково, Любимец, Ямбол, Русе и Североизточна България, но парите са били отказани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: реколтаДимитър Греков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
до ИСТ преди 9 години
Ами снимката е от архива, кой знае кога е снимана...
15
0
 
1
 
! Отговори
маймун дере преди 9 години
Чете ви човек и вижда,че акъла в главите ви не идва и не идва.Все блеете,че виновни за това положение според едни, са БСП и ДПС,според други *** и партията му,според трети "Атака"...и всеки си има някаква партия,която според него ако управлява,ще потече мед и масло.Не ви увряха главите,че работата е в партийно-олигархичната система,а не в отделните партии.Те само изпълняват предписаното от нея и за нея няма никакво значение,коя ще е на власт.Важното е да има главочи,като вас.Е,има предостатъ
14
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Все още има шансове за добра реколта , но сбъднат ли се прогнозите за мощни бури през следвщата седмица , пшеницата най-вероятно ще полегне напълно , няма как да издържи такива количества дъжд.
13
0
 
11
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
25 % от реколтата е съсипана а министъра в оставка се е ухилил като тиква на плет.
12
0
 
2
 
! Отговори
ТуТМаник преди 9 години
До 13Ситуацията с банките май изобщо не е това , което на нас НЕ НИ И СЕ ИСКА да БЪДЕ , така че да изчакаме да видим . За това дори аз лично ми гръмва главата като се опитам да го осмисля , тъй че смятам по-добре да видим за какво иде реч , преди да всяваме паника - не е толкова просто колкото първоначално изглежда
11
0
 
5
 
! Отговори
ТуТМаник преди 9 години
Те над 10,000 декара БЕХА с между 20% и 80% ЗАГУБИ още преди повече от 10 ДЕНА както писаха във ФИКУС , ама ТУК такава публикация НЕ Е И ПОМИРИСАЛА БЯЛ СВЯТ
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков и Милен Велчев вече са ясни - идат на бял кон.Друго некое благородно юпи,дето случайно е било финмин и дете на БКП-ска номенклатура?
9
0
 
10
 
! Отговори
бай Кольо преди 9 години
Сега вече имат причина да увеличат цената на хляба...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мозъците ви са засегнати , но не от потопа!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тройната коалиция провали и жътвата.....И природата е срещу тях !
6
0
 
10
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
тоя селянин преди дни заяви че няма да има засегната реколта заради валежите в страната! кой знае колко още щети спестяват! лъжци гнусни....
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак политически глупост, 25% загуби нямало да се отразят на зърнения баланс? Т.е. ние и сега изнасяме хубавото зърно, а внасяме радио активно зърно от Украйна (Препяк)!!!*** политически толупи!
4
5
 
12
 
! Отговори
политолог преди 9 години
В момента проклятието на България се казва БСП и ДПС. Тези престъпни партии си сложиха още по престъпни кадри , които изсичат гори , строят незаконно, крадат и унищожават Държавата. Тези две партии трябва да изчезнат от политиката иначе загиваме.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който се върже на дпс и техните българи еничари, ще му изгори душицата. Прасчо и компания са като прокажени. Сеат чума навсякъде. Спирам да пуша български цигари. Това мога днес, това правя.
2
2
 
17
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Е не съм съгласен да ми се дават парите от данъците на разни наредени комунисти, държащи добруджа и каращи мерцедеси, изнудващи държавата редовно за субсидий и привилегий, а на всичко отгоре в магазина брашното не е българско. И да не забравяме в този бизнес заетост няма, една шепа хора обират субсидий и помомощи и това е-обир на данъците ми!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще ядем пасти!