Няма опасност от криза в здравеопазването

Парите в Здравната каса ще стигнат и без актуализация
25 юни 2014 11:44,
13
Няма опасност от криза в здравеопазването
Снимка: архив Булфото

Няма опасност от криза в здравеопазването заради недостиг на средства. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

В отговор на опасенията на Българския лекарски съюз, че след септември здравната система ще блокира, Пенков посочи, че има достатъчно налични пари и дори без актуализация на бюджета на Здравната каса и преизпълнение на приходите от здравни вноски средствата ще стигнат за покриване на основни разходи.

Гарантирани са средно по 105 милиона лева месечно за болнична помощ до края на годината, каза Пенков. Той уточни, че тези средства могат да покрият работни заплати, осигуровки, лекарства, консумативи и други оперативни разходи на лечебните заведения.

Още по темата
Заместник-министърът коментира, че дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса е наследен. „Той върви година за година. Засега приходите не са толкова много, че да бъде заличен“, обясни Бойко Пенков.

За болнична помощ за миналата година дефицитът е бил 220 милиона, а очакваният дефицит за тази година е в рамките на 230 млн. лева, коментира още той. И подчерта, че трябва да се намерят още средства, за да могат болниците да работят спокойно и пациентите също да са спокойни за лечението си.

Той потвърди, че реалната нужда от актуализация в момента е от около 330 милиона лева.

„Ако актуализацията на бюджета не се случи, вероятно ще има рестрикция в плащанията в рамките на посочените 105 милиона, ще се въведе плановост при операциите, за да могат хората да получат безплатно лечение“, поясни Пенков.

За да се реши въпросът с дефицита, следва да се предприемат поне няколко стъпки, каза заместник-министърът. „Едно решение няма, няколко са – повишаване на събираемостта от НАП, спазване на солидарния принцип всички да плащаме солидарно за услугите, които се получават, и НЗОК да стане активен играч на пазара, а не пасивно да реимбурсира. В момента Касата просто заплаща това, което някой извърши“, посочи той.

До края на тази парламентарна сесия, тоест до 1-ви август, няма много технологично време за приемане на тези промени, прогнозира Пенков.

„Винаги ще има пари за заплати, лекарства и храна“, повтори заместник-министърът в коментар на прогнозата на БЛС, че след септември ще има крах в системата и може да фалират болници. Той призна, че в болниците ще има проблем, тъй като част от оперативните разходи няма да могат да бъдат поети и ще се увеличи тяхната задлъжнялост.

Влошаване на ситуацията при лечебните заведения може да се избегне със стриктна дисциплина - малкото пари, които остават, да бъдат правилно разпределени, смята зам.-министърът. Според него има два критични момента – значителното превишаване на разходите за болнична помощ и на разходите за лекарства за домашно лечение. Той обясни, че има увеличение както в потреблението на лекарства, така и при хоспитализациите, което обяснява увеличаващия се дефицит.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VURJETE CHASTNITE LEKARSKI I ZUBOLEKARSKI KABINETI KUM DANACHNOTO...HILIADI LEVOVE NE DEKLARIRAT...HILIADI V TAKSI NE PLASHTATZASHTO SPI ZDRAVNOTO MINESTERSTVOKAK NAVARZAHA VSICHKI MALKI MAGAZINCHETA I RESTORANTCHETA, A?MEDITSINSKIA OTRASAL E EDIN OT NAI GOLEMITE KOITO NOSI DOHODI...NO V CHASTNI DJOBOVE NE V NATZIONALNATA HAZNA
10
0
 
1
 
! Отговори
of 11 преди 9 години
това твоето е изказване по инерция..Аз съм доволен от личната ми лекарка и от всички , при което ме е пратила.А вече спрях и направление да искам ,защото тя ми дава същото, което и специалист .Спестявам си да чакам пред 2 кабинет и още една потребителска такса
9
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
До пост 10...ти къде живееш бе?Тук влизаш при един комерсиален администратор а не при лекар.По добре при лекар веднъж на 2 месеца отколкото всеки ден с надежда при тия шарлатани.Измря народа...знаеш ли че нашите "лекарства", са просто средство за печалба.Медикаментозна терапия в бяла държава и кръвното го няма, а тук те тровят години и аиидее...няма те.Мед. специалисти взимат между 300 и 500 лева...това е смешно,а едни забогатяха ама яко,и какви клиники има малиии, ама ние пак болни ходим....
8
1
 
2
 
! Отговори
хора преди 9 години
осъзнайте се.Имате си добро здравеопазване.Влизате при лекар на деня , а най- често и същия ден при специалист.Това го няма никъде по света. Не сте ли чули за списък на чакащите? Знаете ли колко често застрахователните фондове ви предупреждават за недостиг на средствата ви?Като не сте доволни от възможностите през здравна каса - има вариант и на чисто частно и то съвсем не скъп сравнено с цените на свободно в европейските държави
7
1
 
2
 
! Отговори
бинт преди 9 години
каква криза ви гони здравеопазването отдавна е клинична смърт вече си мрем без медицинска помощ
6
0
 
7
 
! Отговори
за ваксините преди 9 години
Чудесната петвалентна ваксина няма доставка . За вероятната 6-валентна няма яснота Бог да пази децата ни!
5
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"По темата за дефицита в здравната каса ген.Тонев заяви,че за необходимостта от корекция в бюджета се знае от поне три месеца,но нищо не се предприема.Актуализацията отнема минимум 20 дни технологично,а дали след 20 дни ще има Народно събрание,никой не знае""Обяви се обществена поръчка за шествалентна ваксина,каквато не съществува.Има петвалентна."Новородените не получават ваксина,"заложена бомба за епидемия в бъдещето"-некомпетентност?Или съд да установи дали е това или умисъл!Експерти !?!
4
0
 
3
 
! Отговори
поправка на 3 пост преди 9 години
да се чете Талон ОТ личен лекар.Коректното беше да се обясни ,че има ограничен ресурс, че този ресурс е солидарен ,Но трябва да се разходва като Личен т е пестеливо и само по медицинска целесъобразност.
3
0
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 9 години
Г-н Бойко Пенков като директор на НЗОК публично обяви ,че все който поиска талон -направление към личен лекар ,ще го получи , при условие ,че знаеше ,че се отпускат съвсем малък брой специални бланки.Правилното беше вместо да се "Приспива " общественото мнение да се застане твърдо зад новите правила и всичко щеше да е като в белите държави.С това буквално разби прохождащата здравна реформа
2
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Всъщност ,който устиска може и още една година така
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля коригирайте си заглавието. "Няма опасност за излизане от кризата в здравеопазването"