До 40% от българите твърдят, че са жертва на лекарска грешка

Проблемът е сериозен и в световен мащаб
27 юни 2014 09:58,
35
До 40% от българите твърдят, че са жертва на лекарска грешка
Снимка: Reuters

Между 30 и 40 на сто от българите се оплакват, че са станали жертва на "неправилно проведено медикаментозно лечение". Това показват данните от проведено от Тихомир Безлов изследване за лекарските грешки и ефективността на съдебната система.

Експертът поясни пред БТА, че тези данни са от 2010 г., но са последни по проблема. Според него сега проблемът с лекарските грешки вероятно е значително влошен, тъй като качеството на здравеопазването през последните години също се е влошило. По негови думи броят на лекарските грешки у нас, съобщени от потърпевши, които се самоопределят като жертва на лекарски грешки, се движи годишно в диапазона 35-45 хиляди по данни от национално представително изследване по темата.

Подобна теза изрази и Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите /БАЗП/. Според него едно от бъдещите действия от страна на държавата за евентуално предотвратяване на лекарски грешки е бързото създаване на система за оценка на качеството на медицинската дейност, която липсва в момента.

Финансиращият орган - НЗОК, не проверява качеството на медицинската услуга, а проверява формалните основания за плащане на услугата. Това, което лансираме повече от 4 години, е създаването на така наречен Фонд за обезщетение на пациентите, допълни Таушанов.

Според данните от изследването 20 на сто от пациентите се оплакват от "неправилно проведено оперативно лечение", 4 на сто имат оплаквания от вътрешноболнични инфекции, а други 2 процента се жалват от "грешна рецепта", сочат данни от изследването.

Тихомир Безлов посочи, че броят на пострадалите пациенти от лекарска грешка, които са потърсили някакъв вид отговорност извън здравните санкционни механизми, се движи между 2 и 6 хиляди лица за изследвания 5-годишен период /2004-2009/. Годишно биха могли да се изчислят между 500-1500 случая на пациенти, които са пострадали от някакъв вид лекарска грешка, уточни експертът.

Според експертното изследване при 45 на сто от българските пациенти лекарската грешка е донесла някакви вредни "здравни последствия", за 30 на сто от анкетираните - "психологически последствия", а за 20 на сто - "финансови последствия". Едва около 0,3 на сто от пострадалите се оплакват от фатални последствия.

Един от интересните резултати в изследването е посочването като последица от лекарската грешка на смъртен изход. За съжаление, много малкият брой случаи не дава възможност да се говори за достатъчно надеждна от статистическа гледна точка информация, уточни Безлов.

Все пак за ориентация преизчисляването на данните за цялата извадка показва, че процентът на грешката, довела до смърт за последните 5 години, е 0,3 на сто. Следователно, като се отчете статистическата грешка, става дума вероятно за около за 1000 смъртни случая годишно, уточни Тихомир Безлов.

За сравнение, в САЩ оценката е, че годишно става дума за между 44 000 и 98 000 смъртни случая или както са наречени в техния класификатор - ненужни смъртни случаи (unnecessary deaths), допълни експертът.

Според изследването в двете софийски прокуратури са постъпили средно 64 случая за лекарски грешки годишно. На ниво Софийска градска прокуратура има регистрирани общо 84 дела за лекарски грешки за 5-годишен период, като от тях висящи досъдебни производства са 27, спрени дела - 5, прекратени - 42, приключили със споразумение – 1. В СГП има три осъдителни присъди за лекарски грешки - 1 наказателна и 2 административни, сочат данните от доклада.

Според доклада, в който са цитирани и данни на Евробарометър, най-много са потърпевши и се оплакват от лекарски грешки хората в Латвия - 32 на сто, Полша - 29 на сто, Литва - 28 на сто, Кипър и Финландия - по 22 на сто и др. България заема средна позиция по проблема с жалбите срещу лекарски грешки - 20 на сто. Следват Турция, Франция и Белгия - по 19 на сто. Най-малко оплаквания от лекарски грешки има в Австрия - 11 на сто, Германия - 12 на сто и Словакия – 13 на сто.

При лекарска грешка трябва да има много бърза реакция към компетентните органи

След като според пациента се случи лекарска грешка, по най-бързия начин той трябва да се обърне към компетентните органи, които да извършат проверки - Министерство на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция, Регионалната здравноосигурителна каса, съсловни и пациентски организации и в случаи, че има смърт - към прокуратурата, коментира за БТА Пламен Таушанов.

Според него най-често пациентите търсят съдействие от БАЗП по повод усложнения при раждане (на майката или на детето), оказване на спешна помощ, непоставяне своевременно на окончателна диагноза и непроведено адекватно лечение, свързано с инфекции, операции, онколечение и инвазивни процедури.

Желателно е, съветва Таушанов, още от начало да се направи консултация с компетентен юрист и/или адвокат, който разбира от тази материя. Пациентът или неговите близки не трябва да пропускат възможността да упражнят своите права като пострадали.

Получаваме ежедневно жалби, в които пациентите се жалят непосредствено след смъртта на свои близък - баща, майка, дете, включително новородено. В някои случаи близките на пациента още в хода на лечебния процес са имали известни съмнения за правилността му, но са се надявали, че няма да настъпи най-лошото, коментира още Таушанов.

Според него в болшинството от случаите близките на починали пациенти са убеждавани да не искат аутопсия. И когато в подобни случаи се обръщат към нас примерно 30 дни след смъртта, това е поправимо. Но когато хората се жалват след по-дълъг период, доказването само чрез налична медицинска документация е затруднено, смята експертът.

Още по-трудно е, когато никой от близките на пострадалия не е бил пряк свидетел на провежданото лечение.

Разбира се има и пациенти, които се обръщат към нас още в хода на лечението - докато са в лечебното заведение. Тогава се опитваме чрез ръководството на лечебното заведение да се извърши проверка и да се коригира лечебния процес, за да не се стига до фатален край. И когато не се съдейства от администрацията на лечебното заведение - се търси съдействие от контролните органи в държавата, допълва експертът.

Всеки десети пациент получава вреди при лечение в болницата, отчита анализ на СЗО

Около 1,4 милиона души годишно в световен мащаб във всеки момент от лечението си страдат от медицински или други грешки по време на пребиваването си в болнично заведение, сочи статистиката на Световната здравна организация.

Темата е сравнително нова не само за България, но и в световен мащаб. Семинарът ще даде публичност на различните правни аспекти на проблема, сочат организаторите.

По последни данни на СЗО в развитите страни приблизително всеки десети пациент получава някакъв вид вреди по време на лечението си в болницата. Във всеки даден момент при всички 100 хоспитализирани пациенти - 7 души в развитите страни и 10 души в развиващите се страни получават някакви вреди по време на медико-санитарната помощ, отчита статистиката на световната здравна организация. Това прави около 1,4 милиона души, които във всеки момент от лечението си страдат от някакъв вид инфекции, медицински или други грешки и проблеми по време на лечението.

Според анализа годишно около 100 милиона души се нуждаят от хирургически операции поради различни причини. При хирургическа интервенция възникват около половината от предотвратимите негативни медицински последици, които често водят до инвалидност или смърт.

По данните на СЗО годишно в САЩ се харчат между 6 и 30 милиарда долара за допълнително лечение на вече лекувани пациенти, за допълнителни медицински разходи, за застраховки, за инвалидност или пропуснати финансови ползи от страна на пациента вследствие погрешно лечение.

При лечение в болница има вероятност от причиняване на щети много повече отколкото при полет със самолет, отчитат от СЗО. При въздушен полет - един човек на 1 милион души се подлага на риск да му бъдат нанесени някакви вреди, докато при лечение в болница на подобен риск се подлага един на всеки 300 пациенти.

Проблемът "Лекарска грешка" ще е тема на семинар, който сe организира днес от Международният съюз на адвокатите. На семинара ще бъдат обсъждани гражданско-правните, наказателно-правните и застрахователните аспекти на проблема. Лектори са специалисти по темата от Европа, Израел, България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ot 1944 god. FALIRAT DARZZAVATA ZZARSTVO BALGARIA NEPREKUSSNATO i IA OGRABVAT NEPREKUSSNATO, KRADAT NEPREKUSSNATO i ssa OKUPIRALI ZZARSTVO BALGARIA i PRODULZZAVAT da IZDEVATELSSTVUVAT nad BALGARSSKIA NAROD ot 1944 god. i do DNES...
29
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Има грешки защото българските болници са като квартални кръчми ,имаш пари пиеш истинско питие ,нямаш пари пиеш менте.Не знам разследван доктор със частна скъпа клиника и личен кабинет да е доказал от къде са му парите.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да станеш доктор, след завършване на средно, учиш здраво шест години, след това специализираш още четири, след това тепърва започваш да се доказваш като лекар със 600 лв. заплата, като междувременно си станал на 30 и имаш семейство.Е, как да не ти е мило и драго неграмотни, миризливи *** да дават оценка на работата ти, да се оплакват от лекарски грешки и да те бият.Ми и лекарите са хора, и те грешат.Айде, критикарите, изучете се вие за лекари и не допускайте грешки.
27
4
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 9 години
До Анонимен 22"Е колко пари? Колко получава един лекар в момента?????????????"За колкото върши работата си, толкова получава. Данните от статия подкрепят този извод.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова спрях да ходя на лекар. Като ми стане нещо, се лекувам с пост и молитва - ако е рекъл Господ, ще оживея, ако не - ще мра и толкоз. Що пък трябва да умирам с лекарска помощ?
25
1
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 9 години
Съвсем възможно е да 40 %, за да се констатира заболяване трябва да отидеш поне на 3-4 докотора, да четеш, да пратиш за консулт най-накрая за да установиш какво ти има, да се включиш в няколко групи за да разбереш как да процедираш . Това да отидеш при един лекар и да му се довериш си е направо смъртна присъда... Посредно кожен лекар ме " прегледа" докато си чете вестник и реши какво ми е ... даже не надигна глава да ме погледне....
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами правилно,те всички са жертви на аборта :)) !!
23
2
 
4
 
! Отговори
vvv преди 9 години
В ТЕЛК Павликени е назначен 85 годишен експерт невролог :)
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе че има лекарски грешки, има. Ама 40%...Как ги изчислихте? Правихте интервю в Столипиново и Факултета, където всички са полудоктори, дават компетентни мнения и съвети, имат високи изисквания към лекарите и ги бият, ако не си изпълнят съвестно задълженията съобразно най-добрите лекарски практики?
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кога Лекарския съюз и докторчетата ще рекетират българския народ и държавата за повече пари----------Е колко пари? Колко получава един лекар в момента?????????????
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кога Лекарския съюз и докторчетата ще рекетират българския народ и държавата за повече пари. Видя се какви са резултатите.Увеличаване на заболяването. Увеличаване на смъртността. Увеличаване на лекарските грешки.До кога народе?Колко и пари да им дадат дна докторчетата, който акъл няма си няма. По-добре по-малко лекари, но качествени, отколкото повече но некадърни. Некадърния е изключително опасен за обществото.
19
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 години
Аз имам написано черно на бяло заключение на здравните органи, че една зъболекарка е ползвала една и съща спринцовка на няколко поциентии въпреки това нямало да я накажат........
18
3
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Другите проценти са с диагноза пневмония - 700 лева да ти направят една снимка и два антибиотика да ти влеят.... е ако се влошиш, почват да ти искат пари
17
4
 
6
 
! Отговори
Проблема преди 9 години
Проблема, е че на българските лекари ама изобщо не им пука , че ще направят лекарска грешка. Рецептите им даже са рекламни на лекарството което ще ти изпишат. Ако типомогне ще погледнат в брошурката какво лекува.... Това изследване, това проби, това помисъл ... НЯМА. Диагноза за тях е *** дума.....
16
0
 
6
 
! Отговори
препатил преди 9 години
Яжте, пийте и си носете новите дрехи - да не ги носи нЕкой друг!
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долни и гадни хора сме това българите, затова сме утайката на света, по-долни сме и от най-долните. Радвам се, че изчезваме,
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦиганинКасови бележки но за 100 лева преглед,както е по цивилизования свят.
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами наемете си доктори от Индия,и сестри от Филипинире,и да ви видя как ще цъфнете и вържете.Повръща ми се от България
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименгреЖка !!!!!!You've made my day, man!!! ХАХАХАХАХА. Еййййй неграмотен ***, ейййй.
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
99% от българите са грешка на природата. По-смотано и недомислено племе от нас няма.