Шоково поскъпване на тока до края на годината няма да има!

Експерт: Задълженията на НЕК са заради грешни решения на ДКЕВР
2 юли 2014 08:58,
75
Шоково поскъпване на тока до края на годината няма да има!
Снимка: архив, БТА

Увеличението на цената на тока от 1 юли е незначително, коментира в ефира на „Нова телевизия” членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Еленко Божков. Той обаче отказа да даде прогноза дали при преразглеждането на цената към 1 октомври ще има ново повишение.

Ако се наложи увеличение, то ще бъде в рамките на до 2-3%, каза Божков.

Той посочи, че енергийният регулатор е предприел мерки, които да помогнат за намаляването на дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК). Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поиска от Европейската комисия (ЕК) да вземе отношение по договорите за изкупуване на енергия, произведена от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, както и за производителите от възобновяеми източници.

Според Божков при условие, че има нерегламентирана държавна помощ, каквито са подозренията по отношение на договорите с двете топлоцентрали, договорите ще могат да бъдат прекратени. Той допълни, че ако договорите с тези производители не бъдат прекратени, енергийният регулатор ще потърси начини "да приведе цената на тока към това положение”.

Увеличението на цената на тока сега е „хапчето, с което започваме оздравяване на НЕК и в следващите пет години да компенсираме разходите й”, обясни членът на ДКЕВР. Той припомни, че преди дни регулаторът посочи, че задълженията на държавната компания са 1,5 млрд. лева, натрупани през последните пет години. Божков призна, че тези задължения са некомпенсирани заради грешни решения на ДКЕВР, но в "нейните стари формати".

Според експерта в сегашния формат на регулатора също е имало грешно предположение – по отношение на средствата, идващи от Европейската схема за търговия с въглеродни емисии. От регулатора са очаквали почти 500 млн. лева, но са получени една 250 млн. лева, защото ЕК е спряла търговията с емисии, допълни още Божков.

С новото решение на ДКЕВР за абонатите на ниско напрежение (основно малки фирми) цената на нощната тарифа се повишава с 29% и опасенията са, че може да има рязко поскъпване на произведените от тези фирми, които още са на регулирания пазар, стоки.

Божков обаче припомни, че от 1 януари 2014 година за малкия бизнес на регулирания пазар е имало значително понижение на цената на нощната тарифа, но тогава тези производители не са понижили цената на своята продукция.

Той посочи още, че голяма част от клиентите на ниско напрежение вече са излезли на свободния пазар, където цената на електричеството е по-ниска.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Реалности 70Под "излишен ток" се разбира този, който ще се произведе над потреблението. Ясно, че той няма как да се "складира". А се получава така, защото има много инсталирани мощности, а малко потребление. Не се прави на умник.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
6te ima 6te ima, ama za6to lyjete horata neprekysnato
58
0
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
А затвор за членовете на ДКЕВР ще има ли? Заради навеждането към управляващите.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боката още не е взел властта, и се започна. Шоково ще е... не, няма да го допусна... никога няма да позволя да са 15 %... положихме огромни усилия и поскъпването ще е само 8 %... поне до следващото тримесечие, когато ще го играем същото наново...
56
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пък после *** Бойко да се оправя и да го вдига.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Решението 66А на теб ти връчват тоягата да пасеш селските ***, защото и да сееш се искат някакви познания, а за говедар - не.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До края на годината мноооооого българи ще се преселят в царството небесно където няма скъп ток!
53
1
 
3
 
! Отговори
Несапаз преди 9 години
До Пешко 62Готвиш 1 час, защото ефективността на фотоволтаиците е 18% максимум и намалява с годините. А за топлата вода: Не си ли чувал за слънчеви панели? Има такива, които работят целогодишно. При тях ефективността е около 80-85 %. Изплащат се за 1-3 години. А при повишаващите се цени, може и за по-малко. Но по-важното при тях е - НЕ-ЗА-ВИ-СИ-МОСТ! А това с пари не се купува.
52
1
 
5
 
! Отговори
Несапаз преди 9 години
За да няма поскъпване на тока: - конкуренция трябва да има само в ПРОИЗВОДСТВОТО на еленергия. Тогава, при свръхпроизводство, каквото е сега,всеки ще гледа да си продаде стоката, и наистина ще има конкуренция.Излишъкът - на външния пазар.-разпределението трябва да е 100% държавно,ЕСО и НЕК трябва само да доставят и разпределят потоците електричество,не и да го произвеждат-не трябва да има НИКАКВИ префепренции за никого - нито ВЕЦ,нито ТЕЦ,нито ВЕИ-таЗа целта:-развалят се договорите с ЕРП-та
51
1
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До НесапазТова абсолютно е така. Само че има едно но - със соларни панели не можеш да захранваш почти нищо у вас, имайки предвид, че произвеждат енергия колкото да готвиш един час или бойлерът да бачка един час. Има да избиваш инвестицията с години
50
2
 
2
 
! Отговори
макето преди 9 години
1 киловат требе да е мин 5 лв 50 грама ракийка требе да е 25 лв и так далее и так далеее а заплатите да са мах 100-120 лв напред демократи
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕРП-тата, зелената енергия и американската Марица са най-големите товарителници на цената на тока.
48
0
 
2
 
! Отговори
Несапаз преди 9 години
До Анонимен 53Ами, пич, това ти сам си го решаваш - дали да дадеш парите си за нещо, което след това ще ти спести много пари, или д аги дадеш за някой таратайка, с която да се изфукаш. Ти преценявш какво да правиш, съобразно начина ти на мислене и житейския ти опит. За съжаление мнозина се подлъгват да теглят кредити, които после доживот да изплащат. Защото всички бързат да се наживеят. А то е казано - краката - според чергата. От кредити се забогатява само ако си банкер, никога в друг случай.
47
0
 
7
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 9 години
Това на техния циничен език значи "Очаквайте увеличение на 1-ви януари"
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до53Абсолютно си прав, братле. Просто ще трябва да се бъхтя още 5 години, за да събера пари да си направя такава инсталация.Кола ли да си купя след тоя труд, за да съм рентабилен или да си направя соларна система,за да не ме дупят ЕРПтата,а за почивка и море да не си помислям.. Сега, ако кажете-да се образовам и да си намеря по-добра работа - ок, ама от България само диплома, а за чужбина пак трябва финанси за развитие. Получава се, че трябва да се бъхтя 10 год и пак няма да имам сигурно бъдеше
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SS 54Има един-единствен начин, от който настръхват косите на всички политици... Ама не знам дали се сещаш кой е.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 52То по соца и жените беха безплатни и нямаше гей на чело на Партията!
43
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 9 години
Само с писане , псуване и протести явно не става .............
42
1
 
5
 
! Отговори
Несапаз преди 9 години
До Анонимен 44Ами значи трябва да се потърси алтернатива. Не говоря обаче за шистов газ! Това - в никакъв случай! Само че: -като почнеш да използваш соларна инсталация да си топлиш водата у дома-като почнеш да ползваш слънчева система за производство на ток-като сведеш топлинните загуби до минимума,колко енергия ще ти е необходима тогава?И ако си я произвеждаш сам,колко ще плащаш на Чез, Нек, Бех, ***, Пульо и сие?Отговори си сам на въпросите и кажи няма ли да си по-добре изобщо без газ?
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тока поскъпва защото между държавата и абонатите има трибуквени посредници.Как не беше скъп по времето на соца?Ами просто нямаше ЕРП-та.Държавата си продаваше ток директно на хората.За какво да им пълниме гушите на ЕРП-тата?За какво са ни?