Касата иска 320 млн., МС решава днес дали да ги даде

Болниците няма да фалират, убедена е Андреева
Обновена: 9 юли 2014 11:25 | 9 юли 2014 10:44,
30
Касата иска 320 млн., МС решава днес дали да ги даде
Снимка: архив БТА

Здравната каса иска бюджетът й да бъде актуализиран с малко над 320 млн. лв. Искането за това е внесено от Надзорния съвет на Касата в Здравното министерство. Това обяви здравният министър Таня Андреева пред bTV. Тя съобщи, че на днешното си заседание Министерският съвет ще обсъди поисканата актуализация и ще реши дали и колко средства да отпусне.

Още по темата
Андреева не уточни каква сума е поискало ведомството й за актуализацията, но обясни, че последната дума ще има финансовото министерство. От значение били и данните на НАП за това какви средства от здравни вноски очаква да събере.

Искането за актуализация на бюджета на Здравната каса беше направено от президента и от ГЕРБ. То беше поставено от Бойко Борисов като условие за продължаване на работата на Народното събрание. На консултации във вторник БСП и ДПС склониха на промяна в бюджета на Касата.

Пред bTV здравният министър похвали НАП за високата събираемост на здравни вноски и припомни, че миналата година ГЕРБ са оставили Касата с бюджет само до септември. Благодарение на кабинета средства били осигурени.

„Няма да има фалирали болници и няма да бъдат връщани пациенти“, беше категорична Андреева. Тя допълни и че както 20 години досега никой не си е позволил да остави болниците без пари, така и нейният екип не си го е позволил, няма и да си позволи.

Според здравния министър причината държавата за пореден път да се чуди откъде да вземе пари за Здравната каса има само един отговор - защото през 2010 година от здравната каса са били отклонени във фискалния резерв близо 2 милиарда лева. Андреева обясни, че в парламента отлежава важен здравен закон, който може да даде старт на реформата в сектора, но заради липсата на кворум той не може да бъде приет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Bylgarin преди 9 години
Всички пари отиват за заплати на лекарите и лекарства (комисионни за лекарите и аптеките), колкото и да им дадеш все ще са малко - това е стоглава ламя която не можеш да нахраниш!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колкото и пари да се налеят в здравната каса,90% отива за кражби заплати издръжка на персонал и чиновници
21
0
 
3
 
! Отговори
Путев преди 9 години
Злото Танче пак изкарало зъбетата да се прави че се усмихва. Малий колко злобна и некадърна е тая..
20
0
 
7
 
! Отговори
Иво преди 9 години
НА ТАЗИ МНОГО И ЗНАЕШЕ УСТАТА,АМА КАКВО СТАНА ОМАЗА СЕ.....ЦЯЛОТО ИМ ПРАВИТЕЛСТВО Е ЗА СЪДДДДДДДДДДДДДДДД
19
0
 
1
 
! Отговори
lili преди 9 години
taja usmihnata ministerka da si otvori ustata i da Kaje v kakva miseria e priela neschata ot atanasova Gerbera tejkata altileria na gerb kakto tja si go kasva atanasova e vinovna sa miseriata a ministerkata ot bsp sascho maltschi neka da Kaje kakvo e priela ot gerb sdrav.bolnizite miseriata lekarite sa dobre saplateni da ne se oplavat imat i dobri bakschischi i podarazi Aide stiga sa plakali komunistite ot gerb sasipaha vs.v bg.ne sa zwete sa mirisani gerb sasipaha sdravnite kasi i bolnizite
18
1
 
11
 
! Отговори
Stealth преди 9 години
Аре бе, аман от червени ***. "Пари при ГЕРБ имало в НЗОК само до септември" - ми нали вие приемахте бюджета на здравната каса миналата година! Що тогава не сметнахте, че лошите гербаджии са опоскали касата и да налеете повече пари, за да я оздравите? Нали и Орешарски и от здравното министерство се кълняхте до миналата седмица, как нямало нужда от актуализация на бюджета, пък то парите свършиха на средата на годината! Кой точно ви е виновен, че не можете или не искате да направите сметката?!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ ИСКАТ САМО С ЕДНА ГОЛЯМА УСТА ДА УПРАВЛЯВАТ.......НО СЕ ИСКА И ЪКЪЛ ДРУГАРИ НО КАК КАТО ПРЕДИ ВСИЧКО ЗА ВАС Е ВАЖНО ВИЕ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ АКУЛИ ДА СИ НАПЪЛНИТЕ НЕНИТНИТЕ ТЪРБУСИ....А ПОСЛЕ ЩЕ МИСЛИТЕ И ЗА ДРУГО МОЖЕ БИ....
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко им се дадат тези алчници- доктори , и другия *** все ще ги изхарчат.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ТАЯ КАТО ВСИЧКИТЕ СИ ДРУГАРИ ПАК НЯКОЙ ДРУГ ИМ *** В ГАЩИТЕ. ТАКАВА НЕКАДЪРНОСТ!- НЯМАМ ДУМИ..ЕДНА ГОДИНА АКО Е ИМАЛА И ЕДНА ИДЕЯ ДА УПРАВЛЯВА ТАЗИ СИСТЕМА С ЪКЪЛ ЩЕШЕ ДА СИ ПРОЛИЧИ ,НО....ПЪЛНА НЕКАДЪРНОСТ. ЗАВЕДЕ ЗДР. СИСТЕМА НА ДЪНОТО !
14
0
 
6
 
! Отговори
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ преди 9 години
Касата може всичко да си иска.......... ама ние - нищо няма да даваме! :) Тия 320 милиона могат да отидат за къде къде по "РАЗУМНИ ПЪТЕКИ" отколкото за някакви си Болници и болни Българи........... Като примерно : НЯКОЛКО КРАТНО УВЕЛИЧЕНИЯ НА ЗАПЛАТИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ЕДИН КУП МИНИСТЕРСТВА ! :) Освен това.... няколко Министри и "***" , около тях , имат желание да си направят по някоя и друга триетажна Хасиенда по Гърция... или по Френския Лазурен бряг... там също могат да отидат !!! :)
13
0
 
6
 
! Отговори
ТЕЛК преди 9 години
Освидетелствали са болна от параноидна шизофрения с 0 ( нула )% увреждания, която преди това е пратена на задължително лечение със съдебно решение за 6 мес. в специализирано психиатрично заведение - Раднево. За да не може да взема социални помощи, да остане без здр. осигуровки и лекарства за поддържащата терапия. Решението е на Специализиран Психиатричен ТЕЛК- Бургас. Болната е със суисцидни импулси. УБИЙЦИ !!!
12
0
 
3
 
! Отговори
с преди 9 години
До Анонимен:Затова се затвориха редица болници и хората умираха от липса на адекватна своевременна медицинска помощ. И не на последно място кой изхарчи парите/резерва за здраве?
11
2
 
8
 
! Отговори
s преди 9 години
Като се източват болниците и се краде поголомно от директорите на същите тези болници си мълчите а? А сега коментари пишете. За Фиктивните пациенти които преди месеци бяха вписани в пове4ето от проверените болници думичка не казвате. Спрете да сте такива коне с капаци и помислете, че за всичко това вина носи всеки от нас.
10
7
 
8
 
! Отговори
калоян преди 9 години
Лекарите да не се правят на много бедни и че системата ги притискала. Всички са милионери и лъжат и мажат и изнудват пациентите до кръв, тоест не пациенти а клиенти. Ако не им харесваше системата нямаше да работят, а всички са натрупали пачки и се гаврят с хората, корумпирани ***, Където и да съм ходил винаги съм давал пари на ръка илио съм търсил познати и се плащат лекарства, това никъде го няма!!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА НИКОЙ НИЩО ДА НЕ ДАВАТ до следващото правителство и тотална РЕФОРМА в здравеопазването, ние нямаме здравеопазване - само система за източване на пари
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ, МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ САМО В БЪЛГАРИЯ- ДА НЕ ХОДИШ НА РАБОТА В ПАРЛАМЕНТА, ВЪПРЕКИ ЗАКОНОВОТО ИЗИСКВАНЕ НА ЧЛ 148, КОЙТО ГЛАСИ,ЧЕ НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ Е ДЛЪЖЕН ДА ХОДИ НА РАБОТА, ДА ВИ ОКРАДАТ ПЛАДНЕШКИ ДЯНКОВ И БОРИСОВ, ДА ВИ ПОДСЛУШВАТ НЕЗАКОННО ЦЕЦО И ФЛОРОВ И ПАК ДА СИ ГИ ИСКАТЕ- ВИЕ СТЕ ПРОСТО ЖАЛКИ !
7
3
 
4
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
До Анонимен 9Дянков си е изпълнил неговата част......... в доктрината на Световната Банка е да се закриват и разпродават болници и училища в периферните колонии!
6
6
 
8
 
! Отговори
БГ доктори преди 9 години
Заплатите на докторите са 1 000 лв. от НЗОК за сключен договор ако работят в болница. Отделно вземат процент от клиничните пътеки. От рекети също вземат на ръка. Имат частни кабинети и там също имат договори с НЗОК като специалисти за още 1 000 лв. Там отделно прибират пари за направленията от НЗОК за консултация или на ръка за неосигурените пациенти.Дотук са само 2 000 лв. от НЗОК. Няма лекар в България, който да взема по-малко от 6 000 лв. месечно. Джипитата се движат от 2 000 до 3 500 лв.
5
2
 
9
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Няма как парите на НЗОК да не свършат,докато тази с голямата вълна на главата е шеф и е назначена по роднинска линия.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баси майката, къде отиват всички тея пари ?!?!?!?