НЗОК без нови мерки за харчовете, заседанието й се провали

Касата не прие нов анализ за разходите, ще представи стар
Обновена: 10 юли 2014 15:22 | 10 юли 2014 15:02,
10
НЗОК без нови мерки за харчовете, заседанието й се провали
Снимка: архив Булфото

Заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса, което трябваше да приеме анализ на разходите й, поискан от здравния министър, за да се направи актуализацията, се провали заради липса на кворум. Това стана, след като представителят на „Подкрепа“ Тома Томов напусна срещата. Много от членовете на Надзора пък не са в България и отсъствието на синдикалиста провали срещата.

Още по темата
Анализът беше поискан от здравния министър Таня Андреева след заседанието на правителството в сряда, когато тя обясни, че е нужно Касата да посочи ясно защо е направен преразходът на средства и по кои пера.

Представителят на „Подкрепа“ напусна заседанието с мотива, че мерките, които иска министърът, вече са били приети на 23 юни. Анализът е от 130 страници и според Томов с него Касата си е изпълнила ангажимента като институция.

В декларация до премиера, здравния министър, Управителят на Касата и шефовете на групите в парламента лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев обяви, че представителят му е напуснал, защото цялата процедура по актуализацията вече е извървяна и няма нужда от ново решение.

Според Тренчев е изненадващо, че в този момент министерството очаква от НЗОК каквито и да е предложения за мерки, при положение че от ноември 2013 г. до днес надзорът на Касата е изпратил на министъра поредица от предложения за мерки.

Междувременно синдикатите и работодателите излязоха с друга обща позиция, в която настояват здравният министър Таня Андреева да внесе искането за актуализация до края на седмицата, а Министерският съвет да го внесе в парламента до 15 юли. Настояването е подписано от КНСБ, КТ "Подкрепа", БСК и КРИБ. „Ако това не стане, ще бойкотираме работата на Надзорния съвет на НЗОК и ще призовем представителя на пациентските организации в Надзорния съвет да ни последва", пише още в декларацията.

В подкрепа на исканата актуализация лекари обявиха, че ще проведат утре 30-минутен предупредителен протест срещу правителството, парламента, здравното министерство и Здравната каса. 

„Даваме последен срок до вторник. След това има един много лош сценарий, който лекарите от „Света Анна” са ми го казали – подават си оставките до един“, каза директорът на УМБАЛ „Света Анна” д-р Димитър Димитров след среща между ГЕРБ и Асоциацията на университетските, общинските и областните болници.

Зам-министърът на финансите Людмила Петкова успокои, че актуализация на Касата ще има. "Тя не се бави, ще има време този парламент да я приеме", обяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя потвърди, че в момента финансовото министерство прави анализ откъде могат да се намерят допълнителните средства.

След проваленото заседание на Касата управителят й Румяна Тодорова потвърди, че анализът за състоянието на бюджета на Касата е направен още на 23 юни, и обяви, че той ще бъде предоставен отново на здравния министър.

„Очаква се намаляване на разходите и овладяване на дефицита на Здравната каса в рамките на до 10 на сто до края на годината“, коментира пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков.

Oперативното ръководство на НЗОК също е предприело вътрешни оперативни мерки за намаляване на разходите - изчисляване на ефекта от промени в наредба 40, засягаща онкологичните заболявания, изчисляване на ефекта от промени и в наредба 10 по отношение на лекарствата в извънболничната помощ.

Друга мярка, която НЗОК ще предприеме, е личната карта да стане идентификатор, от което се очаква разходите в болничната помощ да намалеят с пет процента. По-късно днес се очаква НЗОК да изчисли с колко по-малко пари ще настоява за актуализация на бюджета, като се очаква те да бъдат с около 30 милиона. Към момента настояването е за актуализация на бюджета с 328 милиона лева.

От думите на Пенков стана ясно, че документите с искане за актуализация на бюджета на Здравната каса са подписани снощи и са готови за внасяне в Министерски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: бюджетздравна каса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Мнението ми.Никой работодател да не внася Здравни осигуровки в Касата. Да има фонд като Здравно застраховане,с който да покрият всички разходи на служителите си и техните близки съпруг ,съпруга и деца/ при лечение.За пенсионери и пенсионерки да плаща Дървавата защото се предполага, че такива осигуровки са им били удържани Това да не притеснява никого , защото нито годините или лечението им ще им осигури по дълаг живот.На ***-да плащат собствениците на пунктове за Вторични суровини.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а защо имат хреразход?А защо миналата и още по-миналата година не протестира, когато РЕРБ оставиха бюджет на НЗОК до края на септември 2013г? за да затруднят Орешарски. Но той се справи и плати на касата.гадни и двулични, никакви профсъюзи не сте! Видяли сме ви през годините, акабено Тренчев е горям гадняр
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравната бригада на Бочко Тиквето водена от ген. Стоян Тонев и Десислава Атанасова предприе поредната си рекетьорска атака!Генералът е известен с това, че остави ВМА със 108 дългове. За тези заслуги сега е зам-кмет на София поздравните проблеми?!!!А Атанасова е получила от състудентите си най-подходящото за нея прозвище - Деса Тъпата! Та като не стана рабчотата с банкине, защо да не се опита с болниците. това е тикварската логика!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПОЛИТИЦИ БГтаМного добро мнение - и то на място! А тези с минусите са сигурно тъкмо са разбрали че има и такова животно кунтупутар и преди да откраднат кабела за интернета са решили да щракнат някой и друг минус.
5
1
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До :-)До Анонимен 3 От как бандита хвърли бухалката и стана генерал , кмет и премиер няма чуждестранен "инвеститор" който да се оплаква далаверата в България!
4
4
 
1
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До Анонимен 3Аз ще галасувам за него да стане премиер и да оправи червения батак, както предния път.
3
1
 
4
 
! Отговори
:-) преди 9 години
В Касата нямало дефицит, каза Емиил Райнов от БСП. Така казва и Орешарски - той пък бил гледал цифрите :-)... Ама и пари няма :-)
2
2
 
18
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ПЛАЩАТЕ ЛИ ГО ОЩЕ ТОЗИ РЕКЕТ В БГ ? ИЗДЪРЖАТЕ ЛИ ОЩЕ РОМИИИ,? ИЗДЪРЖАЙТЕ ГИ ,ЧЕ И ТЕ ДЕЦА ГЛЕДАТ,ТРЯА СА ЗДРАВИ,БЪГАРИЯ Е ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА СЪС ЕТНИЧЕСКИ МОДЕЛ ЗА ПРИМЕР,ЕДИН БАЧКА ПЕТНАЙСЕТ ГО КРАДЪТ
1
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 9 години
Отново провалено заседание, но сега пък на НЗОК.Тогава да попитам за какво изобщо Надзорният съвет на НЗОК и харантутниците в парламента взимат заплати??? По какъв начин им се изчислява заплатата по брой провалени заседания или по брой неработни дни?