Общините пишат до Барозу, искат размразяване на европари

Спирането на ОП "Околна среда“ касае 169 проекта за над 3 млн. лв.
3
Общините пишат до Барозу, искат размразяване на европари
Снимка: архив, БулФото

Националното сдружение на общините настоява за размразяване на плащанията по ОП “Околна среда“ в писмо до председателя на ЕК Жозе Барозу.

„Всеки спечелен ден от по-ранно решение от Брюксел е спечелен ден и за успеха на нашите проекти“, коментира изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова пред БНР.

Още по темата
Спирането на ОП "Околна среда“ касае 120 общини и 169 проекта. Стойността на проектите надхвърля 3 млрд. лева.

Чавдарова каза още, че местните власти са в дълг и на самите хора, които ходят по разкопаните и унищожени от поройните дъждове улици, и нямат нормален достъп нито до домовете си, нито до училищата и детските градини.

„Ние сме в много тежка ситуация не само поради спрените плащания, а и поради това, че изтичат последните възможни срокове за изпълнение на тези проекти, тъй като те са по отминалия вече планов период“, напомни изпълнителният директор на НСОРБ.

Според правилата местната власт трябва да ги приключи и отчете най-късно до октомври следващата година.

Чавдарова съобщи, че вече има отговор от Брюксел, че е предложено на съответните дирекции в ЕК да се запознаят подробно с писмото.

Според нея обаче има забавяне на реакцията на ЕК, защото по информация от други страни е имало реакции и решения в рамките на месец-месец и половина за възстановяване на замразени плащания, докато за България тези срокове са много по-дълги.

Чавдарова беше категорична, че е наложително да се търсят решения на проблемите.

„Нашето безпокойство идва от липсата на сигнали за съвместна работа в търсенето на решение и най-голямото ни безпокойство е, че ако така продължим да отлагаме търсенето на изход от ситуацията, ни предстои още по-тежка санкция от Брюксел. Ние ще трябва да възстановим и усвоените досега над 1,6 млрд. лв. поради това, че не сме изпълнили целите на програмата“, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааа , що ривете на Барозу бе???? Що не ривете на Олигофренов а той от своя страна на ***, що пак на запад бегате и на ЕС се молите????
2
0
 
2
 
! Отговори
Сульо преди 9 години
Запорожките казаци (пардно общини) пишат писмо на султана (от Брюксел). Хаха ще ме уморят от смях. Изпапаха парите чрез свои хора и сега?
1
0
 
4
 
! Отговори
Бай Мангал преди 9 години
Оти не пишат на седенкаджията?