В НЗОК има достатъчно средства, твърди Андреева

Актуализацията се иска на прогнози за дефицит в края на годината
Обновена: 13 юли 2014 12:54 | 13 юли 2014 12:00,
24
В НЗОК има достатъчно средства, твърди Андреева
Снимка: Булфото

В момента в Националната здравноосигурителна каса има достатъчно средства и може да плаща за извършената дейност на болниците. Ако има забавяне, касата трябва да провери откъде идва то, обясни в ефира на БНР здравният министър Таня Андреева.

Според нея актуализация на бюджета на Здравната каса е искана на базата на прогнозиран дефицит до края на годината. Тя посочи, че Надзорният съвет на НЗОК е поискал допълнителни 328 млн. лева към бюджета на касата. След като е проучила изпълнението на приходите и разходите до юни нейното лично мнение е , че тази сума е завишена.

Андреева обаче допълни, че решение трябва да бъде взето, за да не остане системата без достатъчно средства за нормално функциониране в последните месеци на годината.

Финансовата обосновка на искането за актуализацията на бюджета на НЗОК е работа на Министерството на финансите.

То трябва да изготви доклад относно това дали исканията на касата са основателни и откъде ще дойдат парите , обясни Андреева в отговор на разпространеното в петък съобщение от Министерския съвет, в което обвиняват здравното министерство в „имитиране на действия”, заради липсващите финансови обосновки на исканията за ревизия на бюджета на касата.

За Андреева съобщението от правителствената пресслужба в края на миналата седмица е резултат от недоразумения между администрациите на здравното министерство и Министерския съвет.

Здравният министър беше категорична, че в случая тя е „пощенска кутия между Министерския съвет и Надзорния съвет на НЗОК”. По закон касата внася искането си за актуализация на бюджета си чрез Министерството на здравеопазването, уточни тя.

Министерството на финансите изготвя доклад, а министрите разглеждат предложението. Ако то бъде одобрено, искането за актуализацията на бюджета се внася за гласуване в Народното събрание, допълни още здравният министър.

Андреева обясни, че в понеделник ще внесе отново целия пакет с документацията по казуса. По този начин и правителството ще може да разгледа въпроса с актуализацията още на предстоящото си заседание в сряда.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: НЗОКТаня Андреева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
maria.panova.16 преди 9 години
Тази вярно , не знае какво говори ?! тежко и горко ни !!!
15
2
 
2
 
! Отговори
5 преди 9 години
Защо всяка година искат от НЗОК увеличение ? Да не се е увеличило населението в БГ ,по скоро обратното намаляло е ,би трябвало да се намали бюджета на касата и да се спре финансирането на частните болници
14
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Пачата е толкова неграмотна, че за нея 500 милиона дупка в НЗОК са нищо. Откъде се пръкна това недоразумение. Май в България задължително условие да си здравен министър е да си пълен ***.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая що не носи очила,ами вечно примижава с очиСигурно е отсъствала от лекциите по очни болести
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таня ***:"Тука има,тука нема"Аре да си ходи вече,стига сме й гледали надутата мутра
11
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Споко пич.МИТРАТА обяви , че за всеки пост има по четирима кандидат - министри....Кофтито е тОй е един ЕДИНСТВЕН.....
10
7
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Направи и се възхищавам.Сестна е. Повече от година и все още е в здравеопазването.....По времето на МУТРАТА , за три и половина години смениха 4 ?/ЧЕТРИМА/ и като за полследно назначиха една.....ссссссс.
9
5
 
8
 
! Отговори
смрад преди 9 години
Няма ли поне тая министърка да опере пешкира за калпавото си управлениеГоляма смрад лъха от това министерство
8
3
 
6
 
! Отговори
ползване по предназн преди 9 години
Като гледам поведението, изявите и коментарите на министър Андреева разбирам колко прав е народния представител от БСП Кирил Добрев, че жените трябва да се ползват за "други неща", а не за ръководители на каквото и да е.
7
1
 
4
 
! Отговори
az преди 9 години
na tova pravitelstvo takiva kadri im trqbvat, ta dori Pevski beshe predlojen za post v darjavata na koito toi ne otivashe da raboti za obshtestvoto! Toi otivashe za lichni celi,, kakto vsichki gadni prodajni *** v shibaniq parlament ! KRADQT I LAJAT NARODA ! Naciqta se topi kadrite izlizat nqma kompetetntni hora za nishto, samo *** *** i CARE, kato kiro !
6
1
 
7
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Тази служба пълни всички черни каси на мафията по лекарствата и болничните схеми !Просто не трябва мафиозитре да са безкрайно алчни ,че ще го загазят !
5
2
 
23
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Танчето е уникално некадърно. Две седмици се обсъжда дали НЗОК има пари или няма. Тя пуска две предложения до МС да отпуснат пари. Оняден излезе по ТВ и обяснява как иска пари за НЗОК от бюджета, но 'лошия' министър на финансите не бил давал пари. После какво се оказа: исканията и към МС били проформа (без финансова обосновка), пък днес тя казва че даже нямало нужда от още пари.АБЕ ТАЯ май бие по некадърност дори Ссстойнев!
4
2
 
22
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Тази некадърница до онзи ден опищя орталъка, че няма пари сега ималоооооо.....
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До баба Пенка РастатаВсички политици са гадни и противни! Кажи ми бабо Пенке,един дето става за нещо!
2
2
 
30
 
! Отговори
nemo преди 9 години
Така значи за спасяване на мафиотските влогове в КТБ има 3.5 милярда а за здравеопазване на хората неможем да намерм 300 милиона.ГАДНИ ДЕМАГОЗИ СКОРО НАРОДА ЩЕ МУ ПИСНЕ И ТОГАВА ГОРКО ВИ.
1
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а Бойко вика не стигат а после ги теглят от ЗК с Деси от Дулуво и викаа абе те са пенсииихахахахахахаха а Деси кара джип за 100 000лв е от къде и вика само герб