БДЖ: Помощник-машинистът може да не е отчел семафорите

Причината за дерайлиралия влак е превишена скорост, смята Папазов
Обновена: 14 юли 2014 10:39 | 14 юли 2014 10:39,
47
БДЖ: Помощник-машинистът може да не е отчел семафорите
Снимка: архив БТА

Има невъзприемане на сигнала, който са подавали двата семафора, от страна на помощник-машиниста, управлявал дерайлиралия влак от София за Варна. Това обяви изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев пред bTV.

Композицията катастрофира близо до гара Калояновец в събота, при инцидента загина машинистът, а 14 души бяха ранени.

Кръстев е категоричен, че не може да се говори за грешно подаден сигнал. „Той се подава от дежурния ръководител от инсталацията, там няма как да бъде манипулиран“, обясни шефът на БДЖ.

Има доказателство, че машинистът не е разбрал, че трябва да отклони влака заради слънцето, което е блестяло в семафора, съобщи и bTV. Данните за това се съдържали в запечатаното табло на гара Калояново.

Според транспортния министър Данаил Папазов основната причина за катастрофата в събота е превишената скорост. „Когато влакът е навлязъл в стрелката, той се е движил с по-голяма скорост от разрешената, която е 40 километра в час“, каза министърът. Папазов отново повтори, че трасето, на което стана катастрофата, е едно от най-добрите в България. То отговаря на всички европейски параметри, открито е само преди месец, а композицията, която се е движила по него, е била от най-добрите в БДЖ.

Изпълнителният директор на БДЖ припомни, че скоростомерната лента на влака е разчетена. Анализът показва, че влакът се е движил със 110 км/ч от семафора към гарата, а машинистът е намалил до 98 километра.

Според Кръстев най-лошото все пак е избегнато, защото влакът не е паднал в реката под моста, по който е преминавал при дерайлирането. „Днес можеше да сме в национален траур“, допълни той.

И Кръстев, и Папазов са категорични, че това, че помощник-машинистът е карал влака, не е нарушение. И двамата машинисти са бил едни от най-опитните, помощникът е работил години в "Товарни превози", а от няколко седмици е бил в "Пътнически превози".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
12
 
! Отговори
Шибан Реалист 2 преди 9 години
....... Я ни погледнете локомотивите и вагоните.... Как се крадат части и гориво! Абсолютно брутално и безнаказано!...... И разбира се , никой не прави нищо! Я погледнете КАЧЕСТВОТО НА ЛОКОМОТИВИТЕ И ВАГОНИТЕ........ То сигурно в най допотопната част на Африка, където висят от всички части на влака... като маймуни... КАЧЕСТВОТО ИМ Е ПО- ДОБРО ИЛИ В НАЙ ДОБРИЯ СЛУЧАЙ - КАТО НАШЕТО! И като дойдат туристи с дръпнатите очички се снимат с удивление до наш "влак" - там сигурно и в музеите няма такива!
4
5
 
23
 
! Отговори
Трасе за 160 км/ч преди 9 години
Ново трасе за влакове със 160 км/ч не може да има участък с ограничение 40! Тревожно нараства броят на унищожените локомотиви и скоро ще отпаднат влакове. Това е саботаж и някой ден ДАНС ще висят по стълбовете с извадени импланти от турски ***. Фирмата строила линията е турска.
3
0
 
31
 
! Отговори
Знаещ преди 9 години
Първо: семафори почти вече няма(освен на теснолинейката) - наричат се светофори. Във всички правилници и наредби го пише. Или генералния директор е супер некадърен или журналистите.И Второ: как ще има доказателство за това, че слънцето е блестяло в светофора и данни за това имало в някаква кутия??? Тези в стремежа си да изкарат хората виновни ще измислят всякакви небивалици. Мога да ви кажа, че има два светофора преди гарата по които се разбира дали отиваш по отклонение и на двата ли е блестяло?
2
1
 
25
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 9 години
Бог да го прости загиналия машинист....... работещ, такава определено трудна и тежка работа за смехотворните 650 лева!!! Но това е друга тема.... Да обърнем внимание на друго! КАКВО ОБВИНЯВАТЕ ПОМОЩНИК - МАШИНИСТА? За пореден път май НЯКОИ искат да си измият ръцете! Я ни погледнете железопътните "пътища"... как се краде от *** и после никой и нищо НЕ им прави... То сигурно първите "железни пътища" в Дивия Запад, където сме гледали по уестърните са били ПО- КАЧЕСТВЕНИ от нашите сега!!!...:(
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А възможно ли е семафора да е подал грещен сигнал? Винаги е по-лесно да се натопи машиниста