БНБ продължава 3-месечния специален надзор над КТБ

Централната банка е задвижила процедурата за банковия съюз
Обновена: 15 юли 2014 16:37 | 15 юли 2014 14:05, Екип на Investor.bg
100
БНБ продължава 3-месечния специален надзор над КТБ
Снимка: архив, Булфото

БНБ продължава работа по процедурата на специален надзор над КТБ поради липса на съгласие относно предложения от нея и правителството законодателен подход за разрешение на проблемите в КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хил. лева, съобщи централната банка.

Българската народна банка е готова да предостави своя експертен потенциал, ако след продължаване на политическите консултации се постигне консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева

Поради липсата на консенсус КТБ и Креди Агрикол няма да отворят врати на 21 юли, уточниха от пресцентъра на БНБ за Investor.bg. Ако до края на седмицата бъде постигнато споразумение по законодателните промени, които да позволят на двете финансови институции да отворят в понеделник, това ще се случи.

Още по темата
Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции) максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, припомня централната банка.

Миналия петък БНБ обяви, че банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, като тя ще бъде национализирана.

Планираше се Креди Агрикол България да бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка, като оздравената финансова институция отвори на 21 юли.

КТБ бе поставена под специален надзор за три месеца от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България.

Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори. Впоследствие БНБ обяви, че КТБ ще отвори отново на 21 юли.

БНБ вече e осъществила контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз, съобщават още от централната банка. 

От институцията са започнали разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

Още за икономика и полотика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: банкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
адиса преди 9 години
платете депозитите до 196 000 лева. защо да чака малкият депозант докато се разберат крадците по между си
86
0
 
0
 
! Отговори
Желязко преди 9 години
И да добавя vbox7/play:377455eb
85
0
 
1
 
! Отговори
Желязко преди 9 години
Всички ни лъжат, това е ясно, винаги са ни лъгали, това е още по ясно. Но имам един основен ВЪПРОС: Кой *** с мазен г.з реши, че МОИТЕ ДЕЦА НЯМА ДА ЯДАТ?????????Остава ми само да отида да хвърлям камъни, по умни депутатски и министерски кратуни, за съжаление главите им са "от бетон" - ни акъл влиза ни куршум!!!
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз имам предложение:Дали ще фалира или ще оздравява КТБдепозитите в нея до 196 бона трябва да започнат да се изплащат на 21.07.За останалите 196000+:когато свърши проверката.До тогава ще живуркат с мизерните 196000.Как никой български адвокат не се нае да съди лъжливата пасмина за кражба в особено голям размер и животоопасна??Как не поискаха за този месец да се издадат ваучери на правоимащите да си плащат с тях данъците и осигуровките?щом няма съд,и на 23.09 няма да отворят!
83
0
 
0
 
! Отговори
Kolina преди 9 години
До гномИ когато излезем сме не повече от 12 -15 човека!! Другите си стоят и вярват!!
82
0
 
0
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 9 години
Кога ще се върне Караибрахим ? След 3 месеца ?
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога хората ще излязат на улицата?
80
0
 
2
 
! Отговори
Да ама не ... преди 9 години
Вече не отговаряме на никакви критерии за влизане в Еврозоната и ще минем през така нар. специален механизъм на чакалнята Според него националната валута- левът се отвързва от фиксирания курс и остава на свободни котировки - докъдето стигнат. След половин година или повече курсът според постигнатите параметри се задържа в така нар. валутна змия +- 10% и накрая се приема еврото. За хиперинфлационен шок никой не говори, но ще трием невярващо очи когато курсът достигне 100 и нагоре" ГригорЛилов
79
0
 
13
 
! Отговори
PTR преди 9 години
Схемата е толкова сложна, че 85-95% от хората не я виждат и не могат да я разберат. В схемата са замесени, политици, прокурори, банкери, полицаи и всякаква друга ***. Най-лошото в цялата ситуация е, че всичко ще е на гърба на българския народ. Имам в предвид народа които работи и си плаща данъците.../В тая изстрадала държава се е крало винаги...ама както се краде в последната година и половина такова чудо не е било. С такъв замах и такава наглост.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички яко са се ояли и преплели бизнес отношенията си че знае ли се.Всички които са били в управлението на страната след създаване на КТБ са лапали яко.Особено:ДПС-Доган и производните му и Пеевски като основно средствоза влияние;специално Борисов(не ГЕРБ като партия,защото всички са безгласни букви) и приближените му лейтенанти от близкото минало,сегашни влиятелни бизнесмени и небивалия възход на КТБ;БСП-част от ръководството и доскорошни бивши функционери-бизнесмени и техните приближени;НДСВ-царя и юпитата му и техни приближени.Изборите идват.Нека се мисли.
77
0
 
28
 
! Отговори
гном преди 9 години
Баси,в нормална държава хората щяха да са по улиците...
76
1
 
4
 
! Отговори
Не си спомням преди 9 години
кой точно професор каза, че ако парите не се върнат ще има кръв. И май натам сме тръгнали.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изстудявайте вода до септември!Тогава ще се види дали септември ще бъде май и земята дали ще бъде рай!
74
0
 
1
 
! Отговори
Ахмед Пеевски преди 9 години
***, ми то портфейла ми събира има-няма 5 каймета, *** моа ли да одя със 100?
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана бе будали нали ЕС и Валутния Борд било сигурност .. Къде ви е сигурността..
72
4
 
6
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
АМО *** МОЖЕ ДА СИ ДЪРЖИ СПЕСТЯВАНИЯТА ВЪВ БАНКА,САМО И ЕДИНСТВЕННО *** И ОБРАБОТЕН РОБ, ДА СА 2,3 ИЛИ 5 БОНА ДА,НО ГОЛЕМИТЕ СУМИ НЕЕЕЕЕ,НЯМА НАЧИН,ДА ГИ ХАРИЗАШ НА МАФИЯТА,КОЙТО РАЗБИРА СИ КУПУВА ЗЕМЯ ,ТВА Е ЖЕЛЕЗЕН ВАРИЯТ ЗА ВАШИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ахмед ПеевскиСя разбра ли защо трябва да си държиш парите в няколко портфейла. Щото като ти откраднат единия да имаш поне още 4-5 хахах
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само се питам, дали прецакахме сценария, или още го следваме :D
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ахмед ПеевскиЕми с големите кво правите на село?Искате да сте първи ама явно не става...
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз"В превод, толкова сме крадливи, че сами не можем да се опазим, елате и ни пляскайте през ръцете когато прекалим...еееехххххххххх